2011. október 26., szerda

Miből lesz a csipkelekvár?

Jó, tudom, hogy csipkebogyóból! De van egy fontos, amit nem tudok, hogy mikor szedhető? Mert tegnap kisétáltam  telek mögötti bozótosba, és majdnem mindegyik keménynek találtatott. Ami puha volt, az meg nem igazán jó ízű...
Lehet, hogy "korán" van még a szürethez? Mert bogyó van bőven a környéken, csak szedni kell!

Ha a blogodban van valami jó kis recept, amihez csipkebogyó kell, akkor szólhatnál. Vagy ha elmondod, azt is megköszönöm.
Tudok: lekvárról, és ugye amiből lekvárt lehet, abból páleszt is...
Azért nem volt haszontalan a séta, mert hoztam Seafalconnénak:


És szedtem még valamit, amit eleve vázába valónak gondoltam, de nem tudom, mi ez:



Ha esetleg páleszt lehet főzni belőle, akkor szólj ám!

19 megjegyzés:

sedith írta...

Szia!:)
Én még sosem főztem csipkelekvárt magamszedte csipkebogyóból, de úgy tudom, hoyg akkor jó a hecsedli (ahogy mi a csipkebogyót hívjuk), miután megcsípte az első fagy. Úgyhogy szerintem lassan szedheted már, mert biztos volt tifelétek is a múltkoriban nulla fok körüli hőmérséklet!

A másik növény pedig a kecskerágó. És vigyázz, mert mérgező. Gyerekkoromban nagyon óvtak tőle a szüleim, nagyszüleim, de most rákerestem, és megerősítve van ez a tény: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mérgező_növények_listája

Jó lekvárfőzést!:)

Seafalcon írta...

sedith: hát gyenge fagy volt már, de a bogyók kő kemények, nem kellene legalább egy kevéséé puhának lenniük?

A kecskerágó meg ezek szerint csak vázába. Mindent a szemnek, semmit a szájnak!

sedith írta...

Őszintén: fogalmam sincs.:)
Nálunk volt már -8 is múlt héten.

Roza írta...

Jéé, akkor két éve, amit az udvarunkba ültettem, az kecskerágó!
Fogalmam sem volt róla. De nem eszegettünk belőle:)

Seafalcon írta...

Róza: mekkora bokor? Hogyan néz ki egyedül, szép? Mert én sűrű dzsumbujban szedtem, nem látszik igazán mekkora növény.

undercover írta...

Szia! Én viszont főztem már sokszor csipkebogyó lekvárt. Akkor kell leszedni, amikor megcsípi a fagy és kicsit szottyos (vagyis puha). A régi receptek szerint ki kell kapargatni a puha belét, de az macerás. Az én módszerem az, hogy megtisztítom a szárától, jól megmosva kevés vízzel felteszem főni, és amikor puha (viszonylag hamar, akkor botmixerrel pürésítem, majd sűrű szövésű (műanyag) szitán átpasszírozom. A kapott sűrű masszához pedig ízlés szerinti cukrot téve felforralom, semmi tartósítószerrel, majd a forró lekvárt üvegekbe téve, lezárva, fejreállítva 5-10 percre száraz dunsztba teszem és ott hagyom kihülni. A régi receptek szerint 1 kg-hoz 80 dkg cukrot adtak, nekem elég a 20 dkg, gondolom, a közizlés a kettő között van valahol.

Seafalcon írta...

undercover: ez azt hiszem, nagyon használható recept, neki fogom durálni magam!

Katalin írta...

Csipkebogyóból én is főztem már idén is lekvárt, szörpöt, előző években bort is készítettünk, most beáztattam egy keveset likőrnek. Az elmúlt hétvégén és az előtte lévőn is szedtünk már, szerintem már jók, bár nem nagyon puhák még, de ami puha, az viszont ízre nem túl jó. Ha megnézed a blogom tartalomjegyzékét, akkor a H betűnél, mint hecsedli szerepelnek, amiket csipkebogyóból készítettem.

Seafalcon írta...

A csipkebogyó akciót a te hecsedli likőröd indította el bennem. :)

trollanyu írta...

Euonymus europeae, csíkos kecskerágó. szabálytalan a koronája, másfél méteres cserj és 3-4 méteres kis fa is lehet belőle a vadonban, attól függ, hogy milyen a társ növényzet. A magjai a mérgezőek. Mi mindig november elején szedtük a bogyókat, mert általában akkor vannak az első fagyok. Azokat a bogyókat ne szedd le, amiket könnyen szétnyomsz az ujjaid között.Egy kicsit puhának kell lennie, de nem szétnyomhatónak. Receptem sajnos nincs:)

Seafalcon írta...

Látod, trollanyu, ezt írtam, hogy ami puha volt, az nem volt jó. Még várni kell.
A kecskerágót meg lehet, hogy elhozom a kertem végébe.

Anikó írta...

Én úgy tudom akkor jó és szedhető, ha megcsípte a dér. Tehát még egy kicsit várnod kell, de utána indulhat a lekvár főzés:-))))

Vicuska írta...

Amit hozzá készültem szólni, az előttem szólók megtették :) No comment!

Fernel írta...

Ami a lényeg, azt az előttem szólók már elmondták.
Pici kiegészítés, ha szabad.
A fagycsípte csipkebogyó az valahol a városi legenda körbe tartozik, a kevésbé puháknak több a vitamintartalma is, plusz, ha megvárod, hogy megpuhuljon, utána kezelhetetlen lesz tisztításkor.
Az idén, először főztem én is lekvárt, Undercover jól mondja, csak annyi kiegészítéssel, hogy botmixer, blender nem vált be, nekem a krumplitörő működött, plusz az összes főzővíz. Másként nem bírtam se összetörni, se átpasszírozni.
És bőven elég volt kevesebb cukor is.
Mindjárt megnézem Katalin receptjeit is, a szörp, na, az nagyon érdekel :D

Seafalcon írta...

Köszönöm mindenkinek a választ.

Márti írta...

Én is úgy tudom, akkor szedhető, amikor már megcsípte a dér! Szerintem már szedhető! Én még nem főztem, csak Anyósomnak segédkeztem, de nagyon macerás! Sok sikert, ha nekilátsz :)Itt Kolozsváron, árulják a piacon üvegbe a sűrítményt, és te otthon úgy készíted ahogy szeretnéd! Húsok mellé mártásnak mennyei!

Seafalcon írta...

Majd úgyis beszámolok a blogban, mire jutottam!

Szabó Katalin írta...

A képen látható rózsaszínes bogyó a kecskerágó "gyümölcse". Ez az erdei (vad) kecskerágó. Nem lehet belőle pálinkát főzni.

Szabó Katalin írta...

A képen látható rózsaszínes bogyó a kecskerágó "gyümölcse". Ez az erdei (vad) kecskerágó. Nem lehet belőle pálinkát főzni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Honnan jönnek a blogomra

Blogom címkéi

1956 (1) 7 Pod - 7 Seas (1) 90 napos diéta (18) acukasi (1) áfonya (1) afrikai_harcsa (1) ajándék (1) Aji Amarillo (1) alma (2) aludttej (3) aludttejleves (1) alufólia (1) ámokfutás (1) aszalás (1) aszalt paradicsom (1) aszaltszilva (1) átverés (2) bab (2) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babos chili (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálmos (2) balzsamecet (1) balzsamecet krém (1) bárány (2) Barcelona (2) barna rizs (2) barscs (3) barszcz (4) bazsalikom (7) becsinált leves (1) befőtt (1) befőzés (5) befőzőautomata (2) behajózás (5) berakás (1) besamel (3) bimbóskel (1) birka (1) birsalma (1) blog (1) blogger (1) bloglopás (1) blogregény (1) bobajka (2) bodzalekvár (1) bogrács (3) bor (1) bordó levelű zsálya (1) borecet (2) borhab (1) borjú (1) borscz (1) boursin (2) bőrös császárhús (1) brinzoli (1) brokkoli (2) búcsúvacsora (1) BUÉK (3) Bukarest (2) bulgur (3) burgonya (6) burgonyás lángos (2) búzacsíra (1) búzafasirt (1) búzahús (1) búzasikér (1) camembert (1) Carolina Reaper (1) cefre (1) cékla (9) céklalevél (1) céklaleves (1) chili (9) chili fesztivál (2) chili_és_csoki (1) chilievőverseny (1) Chilistván.hu (1) churut (1) chutney (3) ciabatta (2) cipó (1) citromfű (2) citrommártás (1) copyright (1) coq au vin (2) cukkini (10) cukorbetegség (5) curry (3) currys (1) csalamádé (1) csalán (2) csalántea (1) csatni (6) cserépedény (1) csicseriborsó (2) csicsóka (10) csicsókamentesítés (1) csili (4) csili szósz (1) csipkebogyó (1) csípős (1) csirke (16) csirkecomb (1) csirkemáj (3) csirkemell (2) csirkeszárny (1) csokis_rumosmeggy (1) csokoládé (2) csontleves (1) csuszatészta (1) dagadó (1) darált hús (2) darálthús (1) datolyaparadicsom (1) desszert (4) diabetikus (1) diéta (6) diétás (1) díj (4) Dimitart (1) dió (4) dobálós (2) édeskömény (3) egészség (1) egészséges (1) egytál étel (1) elkészítés_könnyű (1) előétel (1) első főztöm (1) építkezés (1) erős paprika (2) esküvő (4) ételízesítő (1) fagyasztás (1) falunap (1) farfalla (1) fasírt (1) fehér bor (1) fehér hagyma (1) fehérbor (2) fehérjenap (6) fényképezés (2) fényképezőgép (2) finocchio (1) fogyás (3) fokhagyma (5) Fos sur Mer (1) főétel (1) főzelék (6) Fradi (1) francia (1) francia burgonyapüré (1) Frank_Júlia (1) frutta del mar (1) Für Kálmán (1) füstölt hús (2) füstölt kolbász (3) füstölt szalonna (2) fűszer (1) fűszeres zsemlemorzsa (1) fűszerkrém (1) ganca (1) gnocchi (2) gomba (2) gombaleves (6) gombóc (1) Gordon Ramsay (2) gördice (1) görög (1) görögdinnye (1) gránátalma (1) grill (1) grillcsirke (1) grízes tészta (1) grízgaluska (1) grízkocka (1) gulyás (1) gulyásnap (1) gyerekszáj (1) gyömbér (5) gyümölcsleves (1) gyümölcsmix (1) hagyma (2) hagymaleves (1) hajdina (1) hajdinakása (1) hajdinapehely (2) hajósinas (1) hajószakács (9) hajózás (6) hal (2) hal ropogós (1) hal subában (1) halétel (2) halogéntök (1) házaló (1) házi sajt (3) házi tej (2) házi vegeta (1) házinyúl (1) házisajt (4) hibajavítás (1) hideg leves (3) HK (2) (1) hobbiparaszt (4) Hobbychef (1) humor (2) humusz (1) hurka (1) hurut (1) húsvét (3) idióta (1) indiai (7) irodalom (1) írós (1) Jalapeno (1) Johanna C (5) Johanna-C (4) jubileum (1) juhsajt (1) kakukkfű (5) kalács (1) kalocsai rétes (1) KalóriaBázis (2) kapor (1) káposzta (3) kapros túrós (1) karácsony (9) karácsonyi desszert (2) karalábé (2) karalábéfőzelék (1) kardamom (1) karfiol (1) kávé (1) kefir (1) keksz (1) kelkáposzta (7) kelt gombóc (1) kemence (2) keményítőnap (7) kenyér (8) Kenyér Világnapja (1) kérdés (2) kérdőív (1) kerekrépa (1) kert (2) Kicsi Vú (1) kifli (1) kikötők (1) kínai (2) kínai kel (1) kirántott (2) knédli (1) kocsonya (2) kolbász (3) kolzsvári_töltött_káposzta (1) konfitálás (1) Konyhafőnök (1) konyhán kívül (5) kórház (2) korhelyleves (1) Kossuth (1) kovászos (3) kovászos uborka (1) köles (4) kölesfelfújt (1) köménymag (1) könnyű (2) könyv (1) köpülés (1) köret (2) Kövér porcsin (1) krémleves (12) krumpli (8) krumplis tészta (1) krumplisaláta (3) kruton (1) kuglóf (1) kukorica (6) kukoricagánica (1) kukoricamálé (1) kukoricapehely (1) kukoricaprósza (1) kurkuma (1) kuszkusz (3) kvasz (1) kvíz (1) lángos (1) lecsó (8) Legény a gáton (1) lekvár (1) lekváros (1) lelked rajta (1) lenmagpehely (1) lepény (1) levélzöldség (1) leves (39) lila hagyma (2) lila káposzta (1) lila krumpli (2) lizon (1) locsoló vers (1) lombozás (1) lucskos krumpli (1) magyar (1) Magyarország szeretlek (1) májfasírt (2) májgombóc (1) majonéz (3) mák (1) mákos guba (1) mákosgolyó (1) Málta (1) mamaliga (9) mandula (2) mandulamártás (1) mángold (5) marha (1) marhafartő (1) marhalábszár (1) mártás (1) másodvetés (1) mazsola (1) mediterrán (3) medvehagyma (3) meghívó (1) menta (2) menü (1) méz (1) Michel Roux (1) mics (1) mititei (1) mogyorós (1) mogyoróvaj (1) molfetta (1) mozzarella (1) mr1 (1) muszaka (3) müzli (1) mylar fólia (1) naan (1) Naga Jolokia (1) Nagylegény a gáton (2) Nagymaros (1) napló (1) narancs (1) Naxos (1) Neil Perry (1) nemzeti gulyás nap (3) nemzetközi (2) nokedli (2) novella (3) Nyikolajev (2) nyögvenyelő (1) nyúlpaprikás (1) Ogyessza (1) oklevél (1) okroska (1) olajbogyó (2) oldalas (1) olíva (1) olivaolaj (1) olvasás éjszakája (1) oregano (3) ORFI (2) öntözés (1) örmény (1) őszibarack (1) pacal (2) pacalleves (1) padlás (1) padlizsán (19) palacsinta (4) palánta (1) palánta világítás (1) palántanevelő polc (1) palántatálca (1) paleo (1) pálinkafőzés (2) palukes (1) paneer (2) pangasius (1) panír (4) paprika (4) paprikás kifli (2) paprikás krumpli (1) paradicsom (25) paradicsom csatni (1) paradicsomlé (3) paradicsomos káposzta (1) paradicsompaprika (1) parmezán (1) patisszon (5) peszto (1) petrezselyem (2) pince (1) pincepörkölt (1) pink lady (1) piritós (5) pirítós (1) pite (1) pityóka (1) pizza (2) Pokol Konyhája (1) polenta (8) poljanai savanyúvíz (1) póréhagyma (5) pöfeteggomba (1) pörkölt (3) pörköltszaft (1) primo_sale (1) Priwall (1) puliszka (9) pulyka (3) rakott (1) rakott tészta (2) rántott (1) rántott hal (3) rántott sajt (1) rántotta (3) ratatouille (3) recept (1) receptgyűjtemény (1) recsk (1) reform konyha (2) regény (1) reggeli (3) rekviem (1) rétes (2) retro (1) retrókonyha (1) reumatológia (1) rizottó (1) rizs (3) róka (1) Rostock (1) rosztyóka (1) rozmaring (1) rozsliszt (1) ruszli (1) sajt (6) sajtgombóc (1) saláta (7) salátaolaj (1) salmojero (1) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyítás (1) savanyú káposzta (5) savanyú uborka (1) savanyúság (2) savó (2) Scoville egység (1) seberli (1) segítség (1) sertés (4) sertésköröm (1) shanty (1) SHU (1) Solymár (1) Solymári Chili Mikulás (1) sorsolás (1) sóska (2) spagetti (5) SPAR (1) spenót (15) stívia (1) sushi (1) süllő (1) sült (1) sült krumpli (1) sült rizs (2) sült tészta (1) sütőtök (3) sütőtökleves (2) sváb (1) szakács (1) szakácskönyv (1) szakácsverseny (1) szalonna (1) szalvétagombóc (1) szárított paradicsom (1) szarvaspörkölt (2) Szavak a hullámok hátán (1) szejtán (3) székelykáposzta (1) szénhidrát nap (1) szenteste (2) szépségkirálynő (1) szezámmag (1) szezámmagőrlő (1) szilva (4) szilvalekvár (1) szilvás gombóc (1) szilveszter (1) szív (1) szívatótálca (1) szója (2) szója fasírt (1) szótár (1) Sztárséf (1) sztori (1) sztrapacska (1) szusi (1) T-Com (1) T.bálint kiadó (1) tahini (1) tarja (1) tartár (1) tartósítás (1) tartósítószer nélkül (1) tatárbeafsteak (1) tej (1) tejfel (2) tejoltó (1) télre (1) tengerész szleng (2) tengerész sztori (11) tengeri hal (2) tepsis krupli (1) térkép (1) teszt (1) tészta (11) Tészta varázs (1) tésztanap (4) tésztasaláta (1) Thiszvi (1) tócsni (1) tofu (2) tojás (5) tojásos nokedli (2) tonhal (2) tormamártás (1) tök (2) tök párizsiasan (1) tökfőzelék (2) töki pompos (1) töltött (1) töltött káposzta (2) török (1) Trieszt (2) Trinidad Scorpion Butch_t (1) trüffel (1) túró (4) túrósbéles (1) TV recept (1) tyúkhúr (2) tyukovin (1) uborka (5) Uirou (1) újkrumpli (3) Újpest (1) uncia (1) ünnepre (1) vadas (2) vadon termő (1) vaj (1) vajkészítés (1) Vasas (1) vega (1) vegán (1) vegetariánus (4) versatile (1) vetőmag (1) videó (2) vihar (1) vileda (1) virsli (2) Vitold (2) Volosz (1) vörösbor (1) vöröshagyma (1) Vuk (1) wasabi (1) wok (7) Yellow Bhut Jolokia (1) zabpehely (2) Zágon (2) zakuszka (2) (1) zeller (3) zöld dió (1) zöld dió befőtt (1) zöld krém (1) zöld levelű zsálya (1) zöldpaprika (2) zöldség (22) zöldségnap (3) zúza (1) zsálya (3) zserbógolyó (1)