tag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post6924815478247494501..comments2023-07-27T11:57:17.753+02:00Comments on A Seafalcon főz: Miből lesz a csipkelekvár?Seafalconhttp://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-23215804379943212822013-11-02T16:34:09.333+01:002013-11-02T16:34:09.333+01:00A képen látható rózsaszínes bogyó a kecskerágó &qu...A képen látható rózsaszínes bogyó a kecskerágó "gyümölcse". Ez az erdei (vad) kecskerágó. Nem lehet belőle pálinkát főzni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00832780049634694763noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-76928954576637539562013-11-02T16:33:09.196+01:002013-11-02T16:33:09.196+01:00A képen látható rózsaszínes bogyó a kecskerágó &qu...A képen látható rózsaszínes bogyó a kecskerágó "gyümölcse". Ez az erdei (vad) kecskerágó. Nem lehet belőle pálinkát főzni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00832780049634694763noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-12766469517689290782011-10-27T10:31:18.921+02:002011-10-27T10:31:18.921+02:00Majd úgyis beszámolok a blogban, mire jutottam!Majd úgyis beszámolok a blogban, mire jutottam!Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-52933362148988936452011-10-27T08:13:55.590+02:002011-10-27T08:13:55.590+02:00Én is úgy tudom, akkor szedhető, amikor már megcsí...Én is úgy tudom, akkor szedhető, amikor már megcsípte a dér! Szerintem már szedhető! Én még nem főztem, csak Anyósomnak segédkeztem, de nagyon macerás! Sok sikert, ha nekilátsz :)Itt Kolozsváron, árulják a piacon üvegbe a sűrítményt, és te otthon úgy készíted ahogy szeretnéd! Húsok mellé mártásnak mennyei!Mártihttps://www.blogger.com/profile/06632153147609737029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-58706540071397877002011-10-26T19:23:21.161+02:002011-10-26T19:23:21.161+02:00Köszönöm mindenkinek a választ.Köszönöm mindenkinek a választ.Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-4684679158105576862011-10-26T17:16:51.538+02:002011-10-26T17:16:51.538+02:00Ami a lényeg, azt az előttem szólók már elmondták....Ami a lényeg, azt az előttem szólók már elmondták.<br />Pici kiegészítés, ha szabad.<br />A fagycsípte csipkebogyó az valahol a városi legenda körbe tartozik, a kevésbé puháknak több a vitamintartalma is, plusz, ha megvárod, hogy megpuhuljon, utána kezelhetetlen lesz tisztításkor.<br />Az idén, először főztem én is lekvárt, Undercover jól mondja, csak annyi kiegészítéssel, hogy botmixer, blender nem vált be, nekem a krumplitörő működött, plusz az összes főzővíz. Másként nem bírtam se összetörni, se átpasszírozni.<br />És bőven elég volt kevesebb cukor is.<br />Mindjárt megnézem Katalin receptjeit is, a szörp, na, az nagyon érdekel :DFernelhttps://www.blogger.com/profile/13591853222895614948noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-67639931382259727642011-10-26T17:04:35.358+02:002011-10-26T17:04:35.358+02:00Amit hozzá készültem szólni, az előttem szólók meg...Amit hozzá készültem szólni, az előttem szólók megtették :) No comment!Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-58187119272687742632011-10-26T16:37:10.081+02:002011-10-26T16:37:10.081+02:00Én úgy tudom akkor jó és szedhető, ha megcsípte a ...Én úgy tudom akkor jó és szedhető, ha megcsípte a dér. Tehát még egy kicsit várnod kell, de utána indulhat a lekvár főzés:-))))Anikóhttps://www.blogger.com/profile/17861585205825003082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-63019190674388774162011-10-26T15:12:41.446+02:002011-10-26T15:12:41.446+02:00Látod, trollanyu, ezt írtam, hogy ami puha volt, a...Látod, trollanyu, ezt írtam, hogy ami puha volt, az nem volt jó. Még várni kell.<br />A kecskerágót meg lehet, hogy elhozom a kertem végébe.Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-69755664246834438932011-10-26T14:28:48.609+02:002011-10-26T14:28:48.609+02:00Euonymus europeae, csíkos kecskerágó. szabálytalan...Euonymus europeae, csíkos kecskerágó. szabálytalan a koronája, másfél méteres cserj és 3-4 méteres kis fa is lehet belőle a vadonban, attól függ, hogy milyen a társ növényzet. A magjai a mérgezőek. Mi mindig november elején szedtük a bogyókat, mert általában akkor vannak az első fagyok. Azokat a bogyókat ne szedd le, amiket könnyen szétnyomsz az ujjaid között.Egy kicsit puhának kell lennie, de nem szétnyomhatónak. Receptem sajnos nincs:)trollanyuhttps://www.blogger.com/profile/09422338060370020956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-31899692229434404312011-10-26T12:16:45.673+02:002011-10-26T12:16:45.673+02:00A csipkebogyó akciót a te hecsedli likőröd indítot...A csipkebogyó akciót a te hecsedli likőröd indította el bennem. :)Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-39691390759039815052011-10-26T11:56:53.481+02:002011-10-26T11:56:53.481+02:00Csipkebogyóból én is főztem már idén is lekvárt, s...Csipkebogyóból én is főztem már idén is lekvárt, szörpöt, előző években bort is készítettünk, most beáztattam egy keveset likőrnek. Az elmúlt hétvégén és az előtte lévőn is szedtünk már, szerintem már jók, bár nem nagyon puhák még, de ami puha, az viszont ízre nem túl jó. Ha megnézed a blogom tartalomjegyzékét, akkor a H betűnél, mint hecsedli szerepelnek, amiket csipkebogyóból készítettem.Katalinhttps://www.blogger.com/profile/15129674439293537345noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-86911640846678060982011-10-26T11:11:34.109+02:002011-10-26T11:11:34.109+02:00undercover: ez azt hiszem, nagyon használható rece...undercover: ez azt hiszem, nagyon használható recept, neki fogom durálni magam!Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-59875560020332703322011-10-26T11:07:12.434+02:002011-10-26T11:07:12.434+02:00Szia! Én viszont főztem már sokszor csipkebogyó le...Szia! Én viszont főztem már sokszor csipkebogyó lekvárt. Akkor kell leszedni, amikor megcsípi a fagy és kicsit szottyos (vagyis puha). A régi receptek szerint ki kell kapargatni a puha belét, de az macerás. Az én módszerem az, hogy megtisztítom a szárától, jól megmosva kevés vízzel felteszem főni, és amikor puha (viszonylag hamar, akkor botmixerrel pürésítem, majd sűrű szövésű (műanyag) szitán átpasszírozom. A kapott sűrű masszához pedig ízlés szerinti cukrot téve felforralom, semmi tartósítószerrel, majd a forró lekvárt üvegekbe téve, lezárva, fejreállítva 5-10 percre száraz dunsztba teszem és ott hagyom kihülni. A régi receptek szerint 1 kg-hoz 80 dkg cukrot adtak, nekem elég a 20 dkg, gondolom, a közizlés a kettő között van valahol.undercoverhttps://www.blogger.com/profile/17242839376772328941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-57964617222046914042011-10-26T10:57:39.777+02:002011-10-26T10:57:39.777+02:00Róza: mekkora bokor? Hogyan néz ki egyedül, szép? ...Róza: mekkora bokor? Hogyan néz ki egyedül, szép? Mert én sűrű dzsumbujban szedtem, nem látszik igazán mekkora növény.Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-80391857990097795412011-10-26T10:44:00.500+02:002011-10-26T10:44:00.500+02:00Jéé, akkor két éve, amit az udvarunkba ültettem, a...Jéé, akkor két éve, amit az udvarunkba ültettem, az kecskerágó!<br />Fogalmam sem volt róla. De nem eszegettünk belőle:)Rozahttps://www.blogger.com/profile/08523274584945791015noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-50571702473368307162011-10-26T09:09:19.335+02:002011-10-26T09:09:19.335+02:00Őszintén: fogalmam sincs.:)
Nálunk volt már -8 is...Őszintén: fogalmam sincs.:) <br />Nálunk volt már -8 is múlt héten.sedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-1649478359433488372011-10-26T08:54:44.275+02:002011-10-26T08:54:44.275+02:00sedith: hát gyenge fagy volt már, de a bogyók kő k...sedith: hát gyenge fagy volt már, de a bogyók kő kemények, nem kellene legalább egy kevéséé puhának lenniük?<br /><br />A kecskerágó meg ezek szerint csak vázába. Mindent a szemnek, semmit a szájnak!Seafalconhttps://www.blogger.com/profile/08783771669905069593noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3635011709430605817.post-88549466528808700722011-10-26T08:49:08.345+02:002011-10-26T08:49:08.345+02:00Szia!:)
Én még sosem főztem csipkelekvárt magamsze...Szia!:)<br />Én még sosem főztem csipkelekvárt magamszedte csipkebogyóból, de úgy tudom, hoyg akkor jó a hecsedli (ahogy mi a csipkebogyót hívjuk), miután megcsípte az első fagy. Úgyhogy szerintem lassan szedheted már, mert biztos volt tifelétek is a múltkoriban nulla fok körüli hőmérséklet!<br /><br />A másik növény pedig a kecskerágó. És vigyázz, mert mérgező. Gyerekkoromban nagyon óvtak tőle a szüleim, nagyszüleim, de most rákerestem, és megerősítve van ez a tény: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mérgező_növények_listája<br /><br />Jó lekvárfőzést!:)sedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.com