2012. augusztus 25., szombat

Hogyan blogoljak tovább...

... ha nem tudom megmutatni, mit főztünk, hogyan néz ki?
Elvesztettem a fényképezőgépem.
Sajnálom nagyon, mert ilyen jó gépet már nem engedhetek meg magamnak többé...
Nagyon sajnálom, mert a romániai utunk és az esküvői fotók mind odalettek!
Sírni szeretnék. De csak magamat okolhatom, miért tettem le "valahova", amit aztán azonnal elfelejtettem, merre van... volt...
De azért időnként majd kiteszek régebbi recepteket, amikhez vannak fotóim.
Pedig készítettem fotót a bukaresti esküvő minden fogásáról!
A hétféle előételről, amit egy tányéron hoztak: hortobágyi húsos palacsinta volt (a magyarok tiszteletére, olyan amilyen, a gesztus a lényeg, és valóban finom húsos palacsinta volt), rántott sajt, sült pácolt gomba, kis összetekert kolbászka pálcikával átszúrva, meg húsgombóc, hústekercs, meg még valami. Az első fogás hal orly módon, párolt zöldségekkel, egy rafinált mártásban, egyszerűen remek volt! Utána a sarmale (a nászasszonyom finomabbat készít). Később még volt egy húsos fogás... nem emlékszem, nem látom magam előtt... volt benne hústekercs, meg sült hús, meg sült burgonya. De hát a fogások között egy-másfél óra volt, közben meg a fehérboros poharam állandóan megtelt, ha kiittam, ugye... az utolsó fogás hajnali egy körül került az asztalra.
Pedig lefotóztam másnap a vidéki házban a ciorba de burtát (savanyú pacalleves) és a ciorba de perișoarét (savanyú húsgombócleves), a mamaligával (puliszka) tálalt tejfeles édes sajtot (a leghétköznapibb túró), az apró sarmalékat (töltött káposzta, de egészen aprók, olyan hosszú, mint egy cigaretta, és olyan vastag, mint egy szivar), amit a nászasszonyom szőlőlevélbe töltött, s lefotóztam a parázson grillezett sertést, amihez fokhagyma mártást kaptunk és frissen szedett hatalmas paradicsomot, no meg friss kenyeret.
Csak az vigasztal, hogy majd csak kapok képeket a román rokonoktól és a socru mic (kis após) barátaitól. És sajnálom azokat a képeket is, amit az "apóskínzáskor" készültek... Ez Buzau környékén élő lakodalmas szokás, a két apóst és a naș-t "megkínozzák".
Székre ültetik, mindenfélét öntenek a fejére, dögerős paprikával kipreparált sarmaléval etetik, ecetes bort itatnak vele, jéghideg vízzel locsolják le a "mezítlábát" (bár ez a kánikulában nem volt tortúra jellegű!), a végén talicskába teszik, és mindenfelé rohangálnak vele, végül kiborítják... .
Kezdték a kis apóssal (a lány apja), majd jöttem én, a socru mare (nagy após), végül a naș következik.
A NAș egy érdekes ortodox "intézmény". Náluk nem esküvői tanú van, hanem az ifjú pár keresztszülőket választ, románul: nașii. És azt is tudni kell, hogy a hagyományaik szerint az esküvői hierarchiában a legtekintélyesebb a SOCRU MARE, azaz a nagy após, a vőlegény apja (szerénységem). A menyasszony apja "csak" SOCRU MIC, azaz kis após...
Nagy volt a hangulat, sok dalt ismertem meg, de ami most a fülemben cseng az az, amiben valami ilyesmi van:
Multi ani trăiască, multi ani trăiască, la multi ani! - Sok-sok-sok boldogságot, éljen..., de ennek a helyességért nem kezeskedem, ne innen tessék román nyelvvizsgára készülni!

Szóval csak ezt akartam mondani az elveszett fényképezőgépen kapcsán.

24 megjegyzés:

Kati írta...

Sajnálom, el tudom hinni milyen rossz érzés lehet.
De a lényeg, hogy jól telt a lagzi:)
Igen az előétel nálunk nagyon gazdag, kb. erdélyben is az járja amit leírtál: egy tányéron, paradicsom, uborka, paprika, kétféle sajt, vékonykolbász, sonka, aprófasirt, töltött gépsonka, rántott hús, olajbogyók, saláta, persze különféle változatokban.
És a Nasi, amit írsz, azok a násznagyok, mindkét félnek vannak násznagyai, násznagy és násznagyasszony, ezek a legközelebbi rokonságból kerülnek ki.
Esküvői tanúk is vannak, de azok csak a hivatalos papírok aláírásánál segédkeznek.

Seafalcon írta...

Kati, milyen érdekes... ugye a nast Bukarestben mindenki a godfather illetve a godparents szóval fordítja angolra, ezért aztán nekem most már mindörökre esküvői keresztszülők maradnak.
Erdélyben is van az apóstortúra és megkülönböztetik a kis és a nagy apóst?

Unknown írta...

Nekem meg tönkrement a Nikon coolpix 5700-em, megsirattam, bár ez Téged nyilván nem vigasztal..

Az szintén érdekes, hogy épp tegnap hozta egyik barátom el a múlt héten egy Kolozsvár melletti kistelepülésen készült esküvői fotóit, szépen élnek a hagyományok arra fele még. Csupán az szomorított el, hogy élőzene helyett DJ "szolgáltatott", és hogy ezt, sajnos, rendben lévőnek találják.

Seafalcon írta...

Miklós, a más tehenét megsiratom, nem örülök ha az is megdöglik... :)

A DJ-s dologhoz: igaz, az esküvőn élő zene volt, de a másnapi vidéki mulatozásra ott is DJ jött...

Kati írta...

Nem nálunk nincs külön nagy após kis após. A tortúra nálunk a násznagyot és a násznagyasszonyt illeti, hogyha engedik ellopni a menyasszonyt vagy vőlegényt, menyasszony cipőjét vagy csokrát.
Különböző próbákat találnak ki ilyenkor nekik, bár ilyen formában ahogy te írod még nem láttam. Inkább ilyen mulatságos, vicces dolgokat szoktak kitalálni.
És a menyasszonyt meg a vőlegényt is megbüntetik, ha ellopták őket, vagy vmi hozzájuk tartozót.
A múlt hétvégén pl. a legjobb barátnőm esküvőjén voltunk, ott a vőlegényt és a menyasszonyt azzal büntették, hogy a vőlegény bele kellett üljön egy műanyag gyümölcsös ládába, és két merengető kanállal eveznie, miközben a menyasszony énekeli neki a Kis csónakom leng a Duna vizén című nótát:)

Seafalcon írta...

Kati, a csokrot nem lehetett másnap délután ellopni, mert azt az esküvői vacsorán a menyasszony/ifiasszony hátradobta a hajadon barátnők közé. Utána a csokrot elkapóval egymás mellé ültek, a fátylat levették az ifjú feleségről és a leány fejére tették, ezt megkapta örökbe. A menyasszony fejére pedig szép fehér kendőt tettek, gondolom egyenértékű a jelentése amikor itthon menyecskeruhában jön vissza éjfélkor.
A vicces próbáktól elálltak, gondolom a nyelvi nehézségek miatt!:))

Laci bácsi írta...

Nevelhetted volna a fiad magyarnak is. Pár év, és nagyon meg fogjátok bánni hogy román lányt vett el. Persze, a csoda kategóriájában lehetnek még kivételek. Kívánom hogy kivételek legyetek. Laci bácsi

Roza írta...

Óh, nagyon sajnálom:(
Esetleg fényképezős telefon? Én pl. elég sokáig azzal készítettem a képeimet...

Örülök, hogy jól sikerült a lagzi. Én is nem oly régen (május 26-án) éltem át a kisebbik fiamét, de honi menyasszonnyal. Érdeklődve olvasom, hogy milyen szokások járják a szomszédban:) Erre is érvényes az ahány ház...
Még egyszer gratulálok és kívánok életre szóló boldogságot az ifjú párnak is és az egész Családotoknak is!

Roza írta...

Elnézést, hogy visszatértem, de a bejegyzésem után vettem észre "Laci bácsi" kissé rasszistásra sikeredett bejegyzését:(
A sikeres házasság titka nem azon múlik, kinek milyen nációhoz tartozik élete párja, hanem, hogy mennyire tudnak egymáshoz alkalmazkodni!
Laci bácsinak akkor lenne igaza, ha minden magyar-magyar házasság örökké tartana!

Seafalcon írta...

Laci bácsi, nem érdemled meg hogy válaszoljak, de megteszem.

Úgy látszik, se te, se a környezetedben senki nem volt még szerelmes, különben tudnád, hogy nem lehet parancsolni.

Annak ellenére vállalták egymást, hogy tudják, a teféle emberek fogják a legnagyobb nehézséget jelenteni az életükben.

Tudod egy nagyjából kétszáz fős társaságban voltunk, és biztos vagyok benne, hogy az összes román barátunk magasan feletted áll intelligencia tekintetében.

Seafalcon írta...

Róza, a telefonommal nem lehet fényképezni...

Majd még mesélek az esküvőről, vannak érdekességek még.

Kisildi írta...

Nagyon tetszett a leírás. A fényképezőgépedet meg próbáld valamilyen másikkal pótolni. Laci bácsinak lehet keserű a szájaíze, mert megjárta őmaga is, de lehet csak símán rasszista. Nem kell törődni az ilyenekkel, egyesült Európában az számítson, hogy ki milyen nációhoz tartozik... De az unokákat azért majd neveljétek magyarnak is!

Hobbychef írta...

Nagy élmény lehet egy ilyen esküvő. A menűsor elképesztő, ha csak csipeget az ember, akkor sem lehet mindent megkóstolni.
Sajnálom, hogy elvesztetted a fényképezőgéped, nemcsak a gép miatt, hanem a sok érdekes pótolhatatlan felvétel miatt is.

Szerintem köss kompromisszumot, s vagy cseréld le a mobilodat egy camerával is rendelkezőre, ez akciósan pár ezer forintért megoldható, vagy vegyél egy egyszerű digitális kamerát. Nekem egy 12 MP-s KODAK kamerám van, amit lebutítottam 2 MP-re, hogy ne sok memóriát foglaljon.

Kár lenne, ha nem jelentkeznél új fotókkal a blogodon.

Seafalcon írta...

Kisildi, magától értetődik, hogy tőlünk kapja a magyarságot, de a bukaresti szülőktől román identitást is kap. Ez nyilvánvaló.

Tudod szerencsés az, aki két nemzetből is megkapja a jó tulajdonságokat!

Seafalcon írta...

Hobbíchef, biztosan az lesz a megoldás, hogy veszek egy új kamerát...
És nyilvánvalóan megtalálom a blogolás módját.
Nagyon készültünk az esküvőre, és nem csalódtunk semmiben sem! Sok élmény... új barátok...
csuda jó volt!

4Gyerek írta...

ó, a gép, ó a benne rejlő sok-sok emlék.
a gép még csak-csak pótolható. idővel.
de a saját szemszögedből, általad készített felvételek az igazi veszteség.

tényleg én is úgy tudom, ahogy Kati is írja. azok a násznagyok. bár az életben, mikor a pár az igazi keresztszüleit említi, de csak szimplán nasi-t használ, akkor vannak ám a kavarodások. ezért külön ki szokták emelni, hogy nasi de botez (keresztelői) vagy nasi de cununie (eskető).

És még egy kis apróság, kérlek ne vedd rossz néven: nem sucru, hanem socru. legalábbis eddig én csak így hallottam. Moldvába jártam egyetemre, Buzau meg azért még nagyjából oda tart.

Ha majd még fotókat kapnál a nagy rokonságtól, megosztod velünk is?
Amúgy az ifjú pár hol fog élni? Mo vagy Ro? Netán máshol?

Seafalcon írta...

4Gyerek, már hogyan vehetném rossz néven? Éreztem, hogy valami nem stimmel... Javítom socru-ra. És nem véletlenül írtam, hogy ne tőlem tanuljon valaki nyelvvizsgára! :-)))

Hát a (buta)gugli fordító a nasi-t keresztszülőknek fordítja, és a románok angolul is godparentsnek mondták, nekem maradnak így!

Volt egy énekes kislány az esküvői vacsorán.
A szüleinek Miha szülei az esküvői keresztszülei, és Biankának Miha a születési keresztanyja... keresztbe-kasba-nasság! Bianka a román X-faktorban néhány fordulón túljutott.

Budapesten élnek már három éve.

Kérdés: amikor ti nas-ról beszéltek, akkor katolikus/református/unitárius esküvő kapcsán teszitek, vagy román ortodox?
Mert gondolom ott valóban a násznaggyal kell fordítani, de azt hiszem az ortodox nas feladata egy életre szól, míg a katolikus/református tanú/násznagy csak alkalmi megbízatás, ezért ott inkább keresztszülő.

Kati írta...

Én csak református/katolikus esküvőről tudok beszélni, ortodoxon még nem voltam, ezért lehet hogy náluk, úgy van ahogy te írod.

És szerintem ne haragudjatok Laci bácsira, azért amit mondott, mert szerelem ide vagy oda, de ti nem élitek át mindennap azt a konfliktust, azt az elnyomást (szó szerint)amit itt Erdélyben leginkább az ortodox papok szítanak. És ha tapasztalatból is beszél, elhihető. Csak egy példa, és adja az Isten ne legyen így, de a mi utcánkban is volt egy vegyes házasság ahol a nő volt a román, gyerekek is voltak, kettő, mikor kitört a forradalom 89-ben, több évi házasság után, a nő fogta magát és lelépett a két gyerekkel, akik azóta románnak nőttek fel. És többek között Péntek János szociolingvisztikai kutatásai bizonyították, a kétnyelvűség kapcsán, hogy legalábbis erdélyi viszonylatban, a vegyes házasságokban a gyerekek az anyjuk nyelvét tanulják meg, legyen az magyar vagy román.
De ha Budapesten élnek, azért csak fognak magyar nyelvet is tanulni. Ne haragudj, lehet már nem is a témához kapcsolódik de kikívánkozott belőlem.

Seafalcon írta...

Ha Laci bácsi erdélyi, akkor nem haragszom rá. Ha magyarországi akkor igen. Mert mi magyarnak neveltük, a fiunkat, de a szerelemnek nem lehet parancsolni.

Tudjuk, persze, hogy tudjuk amit írsz, de bízunk benne, hogy intelligens emberek közt nem lesz gond.

Egy biztos: három éve ismerjük a kislányt, és mi is nagyon megszerettük. Gőzerővel tanulja a magyart. A szüleik kedvesek, aranyosak, a baráti társaságuk is elfogad minket.

És ahogyan minket sem lehet felelőssé tenni a magyar politikáért, úgy őket sem a románért.

Tudod a Jóisten nem demokrata, így nem kéri a beleegyezésünket, hogyan alakítja az életüket, s a miénket. De én bízom benne, hogy minden jó lesz!

Kettejükön múlik minden, a fiam ismerem, és ember nem képes arra, hogy olyan szeretetet hazudjon, amit mi a kislánytól kapunk.

Seafalcon írta...

Ja, és Kati, hogy is haragudnék, nyugodtan mondd el, ami kikívánkozik belőled a téma kapcsán.

Tudod a környezet erőteljesen alakít. Magyar iskolában fognak az unokáim tanulni, tehát nemcsak megtanulnak magyarul is.

Kati írta...

Örvendek, hogy nem haragudtál meg amiért nyíltan leírtam amit gondolok. Adja Isten, és én is tiszta szívemből azt kívánom, hogy boldogok legyenek együtt a fiad és a menyed, meg az eljövendő család:)
Tudod egy kicsit az erdélyi magyar és a magyar szakos tanár is beszél belőlem:)

Seafalcon írta...

Kati, legyetek minél többen! Mármint erdélyi magyar tanárok! Akik nemcsak irodalmat tanítanak! Sok erőt, kitartást hozzá.

4Gyerek írta...

Hát....nincs tv-nk, ezért nem tudom az X-faktort. De míg volt (bő egy éve szűntettük meg a szerződést, elég volt a hazugládából), addig is max híreket, filmeket néztünk a román adókon. Így hát nem is láthattam azt a Bianca-t (mert bíztos román K-val, azaz c-vel írja a csaj a nevét).

Amíg nem voltam ortodoxok között (azaz amíg nem kerültem egyetemre), a nasi szó előttem (magyarok, magyar vallásúak közt) kizárólag keresztszülőt jelentett. Aztán egy alkalommal, mikor román csajoknak meséltem, keresztanyámat említve, hogy nasa mea (mea a birtokos szó, egyes szám első személy), csak néztek, s kérdezték, hogy férjnél vagyok? Én meg nem értettem.

Gondolom ez a sztory részben rávilágít arra, hogy az erdélyi magyarok hogy értelmezik a nasi szót.

Unokatesóm 2 hónapja vett feleségül egy román csajt. Magyarnak tervezik a gyerekek nevelését, magyar suli, stb. Hát kiderül.....Marosvásárhelyen élnek. Az mégiscsak más mint Bp.

Seafalcon írta...

4Gyerek, ő róla van szó:
http://www.youtube.com/watch?v=qoVq5rg_8iw
És persze, hogy Bianca, csak a szám áll rá jobban a "románra" az írás még nem annyira... :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Honnan jönnek a blogomra

Blogom címkéi

1956 (1) 7 Pod - 7 Seas (1) 90 napos diéta (18) acukasi (1) áfonya (1) afrikai_harcsa (1) ajándék (1) Aji Amarillo (1) alma (2) aludttej (3) aludttejleves (1) alufólia (1) ámokfutás (1) aszalás (1) aszalt paradicsom (1) aszaltszilva (1) átverés (2) bab (2) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babos chili (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálmos (2) balzsamecet (1) balzsamecet krém (1) bárány (2) Barcelona (2) barna rizs (2) barscs (3) barszcz (4) bazsalikom (7) becsinált leves (1) befőtt (1) befőzés (5) befőzőautomata (2) behajózás (5) berakás (1) besamel (3) bimbóskel (1) birka (1) birsalma (1) blog (1) blogger (1) bloglopás (1) blogregény (1) bobajka (2) bodzalekvár (1) bogrács (3) bor (1) bordó levelű zsálya (1) borecet (2) borhab (1) borjú (1) borscz (1) boursin (2) bőrös császárhús (1) brinzoli (1) brokkoli (2) búcsúvacsora (1) BUÉK (3) Bukarest (2) bulgur (3) burgonya (6) burgonyás lángos (2) búzacsíra (1) búzafasirt (1) búzahús (1) búzasikér (1) camembert (1) Carolina Reaper (1) cefre (1) cékla (9) céklalevél (1) céklaleves (1) chili (9) chili fesztivál (3) chili_és_csoki (1) chilievőverseny (1) Chilistván.hu (1) churut (1) chutney (3) ciabatta (2) cipó (1) citromfű (2) citrommártás (1) copyright (1) coq au vin (2) cukkini (10) cukorbetegség (5) curry (3) currys (1) csalamádé (1) csalán (2) csalántea (1) csatni (6) cserépedény (1) csicseriborsó (2) csicsóka (10) csicsókamentesítés (1) csili (4) csili szósz (1) csiliszósz (1) csipkebogyó (1) csípős (1) csirke (16) csirkecomb (1) csirkemáj (3) csirkemell (2) csirkeszárny (1) csokis_rumosmeggy (1) csokoládé (2) csontleves (1) csuszatészta (1) dagadó (1) darált hús (2) darálthús (1) datolyaparadicsom (1) desszert (4) diabetikus (1) diéta (6) diétás (1) díj (4) Dimitart (1) dió (4) dobálós (2) édeskömény (3) egészség (1) egészséges (1) egytál étel (1) elkészítés_könnyű (1) előétel (1) első főztöm (1) építkezés (1) erős paprika (2) esküvő (4) ételízesítő (1) fagyasztás (1) falunap (1) farfalla (1) fasírt (1) fehér bor (1) fehér hagyma (1) fehérbor (2) fehérjenap (6) fekete retek (1) fényképezés (2) fényképezőgép (2) finocchio (1) fogyás (3) fokhagyma (7) Fos sur Mer (1) főétel (1) főzelék (6) Fradi (1) francia (1) francia burgonyapüré (1) Frank_Júlia (1) frutta del mar (1) Für Kálmán (1) füstölt hús (2) füstölt kolbász (4) füstölt szalonna (2) fűszer (1) fűszeres zsemlemorzsa (1) fűszerkrém (1) ganca (1) gnocchi (2) gomba (2) gombaleves (6) gombóc (1) Gordon Ramsay (2) gördice (1) görög (1) görögdinnye (1) gőzgombóc (1) gránátalma (1) grill (1) grillcsirke (1) grízes tészta (1) grízgaluska (1) grízkocka (1) gulyás (1) gulyásnap (1) gyerekszáj (1) gyömbér (5) gyümölcsleves (1) gyümölcsmix (1) habarás. (1) hagyma (3) hagymaleves (1) hajdina (1) hajdinakása (1) hajdinapehely (2) hajósinas (1) hajószakács (9) hajózás (6) hal (2) hal ropogós (1) hal subában (1) halétel (2) halogéntök (1) házaló (1) házi sajt (3) házi tej (2) házi vegeta (1) házinyúl (1) házisajt (4) hibajavítás (1) hideg leves (3) HK (2) (1) hobbiparaszt (4) Hobbychef (1) humor (2) humusz (1) hurka (1) hurut (1) húsvét (3) idióta (1) indiai (7) irodalom (1) írós (1) Jalapeno (1) Johanna C (5) Johanna-C (4) jubileum (1) juhsajt (1) kacsafröccs (1) kakukkfű (5) kalács (1) kalocsai rétes (1) KalóriaBázis (2) kapor (1) káposzta (3) kapros túrós (1) karácsony (9) karácsonyi desszert (2) karalábé (2) karalábéfőzelék (1) kardamom (1) karfiol (1) kávé (1) Kécza Sándor (2) kefir (1) keksz (1) kelkáposzta (7) kelt gombóc (1) kelt-sült-főtt (1) kemence (2) keményítőnap (7) kenyér (8) Kenyér Világnapja (1) kérdés (2) kérdőív (1) kerekrépa (1) kert (2) Kicsi Vú (1) kifli (1) kikötők (1) kínai (2) kínai kel (1) kirántott (2) knédli (2) kocsonya (2) kolbász (3) kolzsvári_töltött_káposzta (1) konfitálás (1) Konyhafőnök (1) konyhán kívül (5) kórház (2) korhelyleves (1) Kossuth (1) kovászos (3) kovászos uborka (1) köles (4) kölesfelfújt (1) köménymag (1) könnyű (2) könyv (1) köpülés (1) köret (2) Kövér porcsin (1) krémleves (12) krumpli (8) krumplis tészta (1) krumplisaláta (3) kruton (1) kuglóf (1) kukorica (6) kukoricagánica (1) kukoricamálé (1) kukoricapehely (1) kukoricaprósza (1) kurkuma (1) kuszkusz (3) kvasz (1) kvíz (1) lángos (1) lecsó (8) Legény a gáton (1) lekvár (1) lekváros (1) lelked rajta (1) lenmagpehely (1) lepény (1) levélzöldség (1) leves (39) lila hagyma (2) lila káposzta (1) lila krumpli (2) lizon (1) locsoló vers (1) lombozás (1) lucskos krumpli (1) magyar (1) Magyarország szeretlek (1) májfasírt (2) májgombóc (1) majonéz (3) mák (1) mákos guba (1) mákosgolyó (1) Málta (1) mamaliga (9) mandula (2) mandulamártás (1) mángold (6) marha (1) marhafartő (1) marhalábszár (1) mártás (1) másodvetés (1) mazsola (1) mediterrán (3) medvehagyma (3) meghívó (1) menta (2) menü (1) méz (1) Michel Roux (1) mics (1) mititei (1) mogyorós (1) mogyoróvaj (1) molfetta (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mr1 (1) muszaka (3) müzli (1) mylar fólia (1) naan (1) Naga Jolokia (1) Nagylegény a gáton (2) Nagymaros (2) Nagyszékely (1) napló (1) narancs (1) Naxos (1) Neil Perry (1) nemzeti gulyás nap (3) nemzetközi (2) nokedli (2) novella (3) Nyikolajev (2) nyögvenyelő (1) nyúlpaprikás (1) Ogyessza (1) oklevél (1) okroska (1) olajbogyó (2) oldalas (1) olíva (1) olivaolaj (1) olvasás éjszakája (1) oregano (3) ORFI (2) öblítő (1) öntözés (1) örmény (1) őszibarack (1) pacal (2) pacalleves (1) padlás (1) padlizsán (19) palacsinta (4) palánta (1) palánta világítás (1) palántanevelő polc (1) palántatálca (1) paleo (1) pálinkafőzés (2) palukes (1) paneer (2) pangasius (1) panír (4) paprika (4) paprikás kifli (2) paprikás krumpli (1) paradicsom (25) paradicsom csatni (1) paradicsomlé (3) paradicsomos káposzta (1) paradicsompaprika (1) parmezán (1) patisszon (5) peszto (1) petrezselyem (2) pince (1) pincepörkölt (1) pink lady (1) piritós (5) pirítós (1) pite (1) pityóka (1) pizza (2) Pokol Konyhája (1) polenta (8) poljanai savanyúvíz (1) póréhagyma (5) pöfeteggomba (1) pörkölt (3) pörköltszaft (1) primo_sale (1) Priwall (1) puliszka (9) pulyka (3) Pulykanyak (1) pulykanyak leves (1) rakott (1) rakott tészta (2) rántott (1) rántott hal (3) rántott sajt (1) rántotta (3) ratatouille (3) recept (1) receptgyűjtemény (1) recsk (1) reform konyha (2) regény (1) reggeli (3) rekviem (1) rétes (2) retro (1) retrókonyha (1) reumatológia (1) rizottó (1) rizs (3) róka (1) Rostock (1) rosztyóka (1) rozmaring (1) rozsliszt (1) ruszli (1) sajt (6) sajtgombóc (1) saláta (7) salátaolaj (1) salmojero (1) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyítás (1) savanyú káposzta (5) savanyú uborka (1) savanyúság (2) savó (2) Scoville egység (1) seberli (1) segítség (1) sertés (4) sertésköröm (1) shanty (1) SHU (1) Solymár (1) Solymári Chili Mikulás (1) sorsolás (1) sóska (2) spagetti (5) SPAR (1) spenót (15) stívia (1) sushi (1) süllő (1) sült (1) sült krumpli (1) sült rizs (2) sült tészta (1) sütőtök (3) sütőtökleves (2) sváb (1) szakács (1) szakácskönyv (1) szakácsverseny (1) szalonna (1) szalvétagombóc (1) szárított paradicsom (1) szarvaspörkölt (2) Szavak a hullámok hátán (1) szejtán (3) székelykáposzta (1) szénhidrát nap (1) szenteste (2) szépségkirálynő (1) szezámmag (1) szezámmagőrlő (1) szilva (4) szilvalekvár (1) szilvás gombóc (1) szilveszter (1) szív (1) szívatótálca (1) szója (2) szója fasírt (1) szótár (1) Sztárséf (1) sztori (1) sztrapacska (1) szusi (1) T-Com (1) T.bálint kiadó (1) tabletta (1) tahini (1) tarja (1) tartár (1) tartósítás (1) tartósítószer nélkül (1) tatárbeafsteak (1) tej (1) tejfel (2) tejoltó (1) télre (1) tengerész szleng (2) tengerész sztori (11) tengeri hal (2) tepsis krupli (1) térkép (1) teszt (1) tészta (11) Tészta varázs (1) tésztanap (4) tésztasaláta (1) Thiszvi (1) tisztítás (1) tócsni (1) tofu (2) tojás (5) tojásos nokedli (2) tonhal (2) tormamártás (1) tök (2) tök párizsiasan (1) tökfőzelék (2) töki pompos (1) töltött (1) töltött káposzta (2) török (1) Trieszt (2) Trinidad Scorpion Butch_t (1) trüffel (1) túró (4) túrósbéles (1) TV recept (1) tyúkhúr (2) tyukovin (1) uborka (5) Uirou (1) újkrumpli (3) Újpest (1) uncia (1) ünnepre (1) vadas (2) vadon termő (1) vaj (1) vajkészítés (1) Vasas (1) vega (1) vegán (1) vegetariánus (4) versatile (1) vetőmag (1) videó (2) vihar (1) vileda (1) virsli (2) Vitold (2) Volosz (1) vörösbor (1) vöröshagyma (1) Vuk (1) wasabi (1) wok (7) Yellow Bhut Jolokia (1) zabpehely (2) Zágon (2) zakuszka (2) (1) zeller (3) zöld dió (1) zöld dió befőtt (1) zöld krém (1) zöld levelű zsálya (1) zöldpaprika (2) zöldség (22) zöldségnap (3) zúza (1) zsálya (3) zserbógolyó (1)