![]() |
Ez a darab sajt 782 gramm, és öt liter tejből készült |
Aztán olvastam több házi sajtos blogot, mint mimimaáét, és onnan indultam el az oltott sajtkészítés rögös útján.
Tehát:
vettem öt liter házi tejet.
Fel kell melegíteni 32-34 fokra. Ezt úgy lehet megoldani, hogy lázas tejet készítek, aminek a hőmérsékletét lázmérővel ellenőrzöm, majd a tejet átöntöm egy hideg lábosba, és alaposan elkeverem. Ezzel elértem azt, hogy a lábos alja nem forró, és a tej hőmérséklete nem változó.
Ezután jön bele a tejsav. Öt liter tejbe 2,5 ml., elkeverem, és hagyom állni vagy fél órát. Ezután jön bele a tejoltó. Szintén 2,5 ml. amit egy injekciós tűvel nagyon pontosan ki lehet adagolni. Ezzel is hagyom állni legalább fél órát. Ezután lecsöpögtetem, egy tüll anyagba öntve, illetve merőkanállal meregetve, ez egyúttal meg is töri a teljesen összeállt kocsonyás fehérjét. A tüll egy szűrőben van, itt a kisajtolást is meg lehet ejteni, csak egy tányér kell a tetejére. Én egy éjszakát hagytam csöpögni.
Ezután jön a sózás művelete: egy liter vízben 2 dl.sót oldok fel (nem 20 dkg!!! hanem két deci sót), és ebbe az oldatba teszem a sajtot. Időnként megforgatom, minimum 5 órát, legfeljebb 15-öt kell áztatni.
Jöhet az érlelés: egy tányérra tettem, egy műanyag tállal lefedtem, naponta kétszer megforgattam, és a kicsorgott levet leöntöttem, 5-6 nap után ment a hűtőbe.
Mára csak egy kis darabka maradt, de valami csuda finom, érett íze van!
Ja, és a szükséges anyagokhoz a tatai Equus állatpatikában lehet hozzájutni, a webáruház házhoz küldi, és igazán nem drága.
8 megjegyzés:
Köszönöm szépen, hogy feltetted ezt a receptet és hogy megosztottad a beszerzési forrást. Holnapi programom mi más is lehetne, mint elsétálni a boltjukba. :)
Sajtmester lettél :D
Nagyon szép lett:))
Tücsök Bogár, akkor te tatai vagy... :)
Panna, Mónika, köszönöm!
Olyan jó olvasni az ilyen sikerekről, mert ez nekem is növeli a kedvem.
Sajnos már elpocsékoltam néhány liter tejet, de semmivel sem voltam elégedett. Tejoltót tavaly Noszvaj mellől hoztunk, de félek, hogy a maradék már megromlott.
A panír készítés nekem is jól megy és nagyon finom, de az oltós mégis más.
A tejsav is a patikában van, Eddig én ilyet nem használtam.
Daisy, szerintem neki kell ugrani, annyiszor, míg nem sikeredik olyanra, mint szeretnéd.
Én nem tűzök ki célt magam elé, mert azt már tudom, hogy mindig másképp sikerül...
Igen, itt lakom. :)
Megjegyzés küldése