Egy kis csendet kérek! Hallod a fanfárokat? Ugye...? Nos ez az asszonykám tiszteletére szól, aki "megfőzte" a világ legjobb kapros, túrós lepényét!
Az úgy volt...Nem. Kezdjük az elején: amikor a palócföldi ősökhöz látogattunk, Ángyika mindig készített kapros, túrós lepényt. Eddig az volt a csúcs.
Mától az asszonyé!
Hogyan készül?
Végy egy tehenet. Mondjuk egy ilyet:
Ez egy nagyon jó tehén, aki mostanság az istállóban tartózkodik. A napi elfoglaltsága mindössze annyi, hogy amit az első inputon belétáplálnak, azt megeszi.
Miután megette reggel, este lehet menni, és a hátsó alsó outputon tejhez lehet jutni. Ha esetleg nem tudod, hol keresd a tejelő szerkezetet, gondolj a sváb nóta megfelelő sorára:
"... tehénke lápa köszt fan ety kepel,
mellyet a tej fégett ránkatni kell...":
Miután az outputon keresztül tejhez jutottunk, haza kell vinni, és meg kell altatni. Ehhez semmi más nem kell, mint egy lábos, és langyosan kell tartani. Amikor már megaludt, le kell szedni a tetejéről a tejfölt. Én két liter tejből négy deci tejfölt szedtem le!
Ezután fel kell melegíteni, nagyjából 40-45 fokra. Nos ehhez a cserépkályha teteje ideálisnak bizonyult. Egy éjszaka tartottam így, és reggelre ilyen szépen elvált a savó a fehérjétől:
Innentől egyszerű: tüll anyagba öntöttem, és felakasztottam, hogy kicsöpögjön. Estére kész is volt, és ment a hűtőbe, hogy a sorsát várja.
Ha megnézed a képen a kész túrót, akkor láthatod, hogy a lengyelek miért hívják ezt bialy sernek (ejtsd: bjali szer), azaz fehér sajtnak! Gyönyörű, remegős túrót kaptam:
Nos, mivel van túrónk, jöhet a kapros túrós. Csak azért mondtam el mindezt, hogy lásd, hogyan kell túróhoz jutni házi tejből...
Hozzávalók, ahogyan azt a Házi Sütemények második kötetében olvasta az asszony: 25 dkg. liszt, 4 deka vaj, 5 deka cukor, 1,5 dl. tej, 2 tojássárgája, 2 dkg. élesztő, egy csomag vaníliás cukor, csipet só.
A töltelékhez:25 deka túró, (a képen látható darab a kóstolás előtt 491 gr. volt, és ehhez két liter házi tejet használtam!), 1 dl. tejfel, 3 dkg. liszt, 2 dek vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 5 dkg. cukor, 1 csokor friss kapor (a fagyasztóban találtunk...).Futtasd fel az élesztőt a tej egy részében, a maradékban feloldod a vajat és a cukrot, a tojássárgákat meg a sót. Hozzáadod az élesztőt, beleszórod a lisztet, összedolgozod, és negyed órát keleszted.A tészta 2/3-t kinyújtod, kibélelsz vele egy közepes tepsit. A túrót áttöröd, hozzáadod a tejfelt, a tojássárgákat és a cukrot, habosra kevered, rásimítod a tésztára. A kaprot vajon kissé megpirítod (eléggé magába szívja, az asszonykámnak még kellett hozzá adnia). Ezt a töltelék tetejére szórod egyenletesen, a maradék tésztából egy centi széles csíkokat varázsolsz, és a tetejére fekteted. Most már csak meg kell kenned tojássárgával, és 180 fokon szép pirosra sütöd.Így kell, hogy kinézzen:
vagy így:
14 megjegyzés:
Nagyon fincsi lehet! Ja, ez biza dobozos tejből soha nem lesz ilyen, megint jót derültem Nálad :)
Sajnos amit a dobozba töltenek, az valami más. Az csak megbüdösödik és megromlik...
A főzés komoly dolog, de nem árt receptolvasás közben mosolyogni sem!
hát igen. ami házi....az a legek legje.
a süti pedig egyenesen kacsintva mosolyog.
tejfölet símán használtátok fel, vagy abból is lesz egy jó kis bejegyzés?
Csak tudnám, hol juthatnék ilyen jó tejet adó tehénhez? :D Anno, vidéken élve, én is készítettem ilyen gyönyörűséges túrót! Hol van az már (nagy sóhaj és nosztalgikus érzések!)? :( No de, kompenzálandó eme hiányosságot jót derültem humorral telített írói vénád eredményén! :D Köszi! Asszonykádnak fanfárral nem, de egy zongorafutammal beszállok a tiszteletadásba! Le a kalappal a kapros túrósa előtt!!!
Mindenki dicséretet érdemel.A tehén a tejért,az asszonykád a süteményért,Te pedig ezért a humoros bejegyzésért.
Valamikor Anyu is házitejből készítette a túrót,s az íze most is a számban van.
Imádom a túrót,ez a kapros lepény pedig a legek-legje nálam.Úgyhogy ezek a képek felérnek egy kínzással...
De honnan vegyek házi tejet? Hol tartsam a tehenet? Annyi megoldhatatlan kérdés merült fel:) Nagyon klassz bejegyzés volt, gratula az asszonykának a kapros túróshoz, tökéletesen néz ki:)
Ez igen ! Ez igazi jó házi túró! Nagyon guszta a süteményetek , vagyis a feleséged ügyes keze munkáját dícséri ez a remek sütemény! De legalább kellően méltattad az asszonykád munkáját ez dícséretes!!
Ja és közben volt még egy tanmese is köszi!
4Gyerek, a tejfölt, amit leszedtem részben a lepényhez használtuk, meg lencseleveshez, meg ilyesmihez.
Vicuska, Akán, tőlünk 5 perc séta! :) A zongorafutamot átadom!
Trollanyu, Höyangerbe mentünk (Sognefjordból nyílik) és a parton láttam teheneket a parton, meg a Frei sziget déli részén is van egy farm sok tehénnel, ez a Sundallfjord bejárata. Ott van házitej! Hót ziher!
Tálaló, nincs is jobb a házi dolgoknál! Ezért is nagyon szeretek itt vidéken, a Bakonyalján!
Éva, örülök, hogy így látod, és annak főleg, hogy mindenkinek tetszett a bejegyzés!
Gratulálok a túró készítéshez és a guszta túróslepényhez. Szépen leírtad a készítés folyamatát az elejétől :)
A sváb nóta is nagyon tetszett, még nem hallottam, pedig az őseim háromnegyed része sváb.
Katalin, ez a Putakesz, Putakesz, ott lakom én... című nóta, bár azt hiszem, ez inkább egy csúfolódó dal (és nem sértő).
Isteneeem! Bár egy szeletkét tudnál most ide varázsolni a tenyerembe!
Jó ,akkor egy morzsányit, azzal is beérem...
Mit mondjak nagyon kívánatos a lepény, a képernyőn át érzem a kapor illatát. Finoom lehetett!
Gyerekkoromban , falun laktunk, annyi finom tejet ittam,tejfölt kentünk a kenyérre, és ahogy írod kevés tejből sok tútó lett.
Anyukám még a savót sem öntötte el a saláta levesbe használta. Régi szép idők...
A savóból előszeretettel készítek bálmost (puliszka a savóból túróval!)
Könnyű annak akinek van egy ilyen szép tehene,a túrós pedig gondolom nagyon finom. Én a nagycsarnokban vettem "házi tejet" - így árulták, de nem aludt meg :(
Viszont jó túrót azért lehet venni, vagy csak ilyet még nem kóstoltam?
wanna, a tehén nem az enyém, és belátható időn belül nem is lesz, hacsak nem fogadom örökbe.
Én most nagyon élek a házi tejüzememben!
Megjegyzés küldése