2011. november 8., kedd

Paprikás krumpli kölessel

Elnézést kell kérnem,. hogy bepofátlankodom a sok mindenféle nemzetközi-, pasta-, turrón-, macarón- recept közé ezzel a "kis egyszerű" étellel, de mit tegyek, ha egyszer a paprikás krumpli a kedvencem! Oly annyira, hogy egy novellámnak is főszereplője.

Nem gondolom én azt, hogy most mindenki ráragad a képernyőre, és kinyomtatja, hogy nosza, essünk neki, és készítsük el, ilyet még soha nem ettem, a család se, meg hasonlók.

Amiért kitettem az a variáció, hogy bizony megy hozzá a köles, nagyon finom együtt. Az ötlet onnan jött, hogy ha egyszer nokedlivel finom, akkor vajon milyen lehet így?

Nekem bejött, de nagyon! És arról most nem beszélünk, hogy mindkét fő alkotórész lúgosító hatású, és a köles nagyon egészséges.



És van egy nagyszerű oldala is a dolognak. Az egyik legolcsóbb kaja... Talán ezért is lett a kedvenc gyermekkoromban, sokat ettük, és az én drága nagynéném csuda finoman tudta elkészíteni (azt hiszem, a gyakorlat teszi a mestert, nem kétséges.)

Én mindig szalonnát pirítok alá, arra megy a hagyma, s az édes nemes pirospaprika. Majd a burgonya, szabályos darabokra kockázva. S végül felöntöm annyi vízzel, hogy fél ujjnyira lepje el. Beleszórtam a kölest (ami háromszoros mennyiségű vizet szív fel), és megfőztem. Savanyúsággal az igazi, salátával teljesen más.

Az anyósomtól azt tanultam, hogy a hurkazsírt csak ehhez szabad felhasználni! Így aztán ha hurkát sütünk, másnap mindig paprikás krumplit eszünk. Ezt a variációt is annyira szeretjük, hogy sokszor úgy főzöm, hogy egy véres vagy májas hurkát előbb szétmorzsolok, és csak utána kerül bele a burgonya.

Persze, ha úgy kívánod, lehet ebbe is tenni kolbászt, nem rontja el. meg nokedlit... Azt mindig beleszaggatom, de akkor sok lére engedem fel, mert a nokedli felveszi a levét...

Szóval csak ennyit akartam... Egy csirkemáj curry és gorgonzolás, szardellás farfalle között azért főzök ilyen finomságot is!

26 megjegyzés:

Ani írta...

Na csak nyugodtan pofátlankodj be! Én sem vetem meg az egyszerű ételeket sem, attól függetlenül, hogy a kínaitól a franciáig sok bejön. De a mindennapok nem ezekről szólnak. A paprikás krumpli meg aztán külön egy jó dolog.))

Seafalcon írta...

Teakert, arról nem beszélve, hogy a 90 napos diéta fontos alkotórésze! Mindjárt beszúrom a címkék közé!

Éva írta...

Nagyon guszta! A hurkának a zsírja szerintem azért jó mert mennyi sok finom fűszer van a hurkában az mind kiadja az ízét sülés közben. El is hiszem hogy nagyon finom a paprikás krumpli a köles pedig szintén jó tészta pótlására .Nekem is jöhetne most ebédre egy adag ebből!Jó csípős savanyúsággal. Nem tudom hogy miért, lehet hogy a korral jár? Annyira megszerettem a csípős ételeket savanyúságot pedig régebben nem voltam oda értük!

Vicuska írta...

Egészséges formában gazdagítottad, mi is szeretjük a paprikás krumplit! :)

Katalin írta...

Nagyon guszta lett, és biztos ízletes is. Az egyszerűbb ételek sokszor finomabbak, mint a nagyon különlegesek, legalábbis számomra.

Seafalcon írta...

Éva, nálam a csípős szeretete régtől megvan, de az asszonykámon látom, hogy amit régen meg nem evett volna, manapság csak megjegyzi, hogy ez csípős!

Katalin, én is azt vallom, hogy az egyszerű, vagy inkább mondjuk azt, hogy a tradicionális ételek a legjobbak. Abban benne van a nép lelke is...

Vicuska, a kölest és a puliszkát felfedeztük magunknak, és nagyon szeretjük mindkettőt!

Chef Viki írta...

Az én kedvencem egy szintén világ legegyszerűbb kajája: a krumplis tészta :-)

Ez a hurkazsíros ötlet mekkora! Csodás ízt adhat neki pluszban!

Seafalcon írta...

Chef Viki: jól lepirítva, nagyon finom!

duende írta...

Milyen remek ötlet hozzá a köles! Vittem. :)

Seafalcon írta...

Dundee: nem haragszom érte!

EWA gyöngyös világa! / EWA's World of Beads! írta...

Nagyon jó most találtam az oldaladra,és a nyálam csorog ki fogom próbálni,és erről a hurkás variációról nem is hallottam!Az egyik kedvenc ételem!

Hobbychef írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hobbychef írta...

Nekem is kedvencem. Hurkával, kölessel még nem próbáltam. Kölest nem is tudom mikor ettem utoljára. Nokedlit sem szoktam hozzátenni, annál több csípős paprikát és kolbászt.

Seafalcon írta...

Ewa, Hobbychef, hogy mik nem derülnek ki! Ez számomra örömteli, hogy ennyiünknek kedvence!
Kolbásszal is nagyon szeretem, de hogy nincs benne annak ezer oka van:
1. keményítő napom volt, és abba nem fér a kolbász.
2. Nincs itthon kolbász.
3.-1000. Most nem részletezem...

Piroska írta...

Nálunk a paprikáskrumpli válóok volt a kezdetek idején.Évek múlva nagyon megkívántam, főztem egy kicsikét. Aférjem megkóstolta:ilyen finomat még nem evett. Azóta igen gyakran kerül az asztalra, persze az ő kérésére.
A kölesről csak annyit:ezen nőttem fel.Régen olcsóbb volt, mint a rizs,és ezt vettük és ettük.
De jók is ezek a régi étkek!

Barbi konyhája írta...

Én is szeretem ám!
A szalonnás, köleses verziót kipróbálom! Én felraktam a krumplifőzeléket aminek az alapja nálam pont a paprikás krumpli! Ezek után mondja valaki, hogy csak megjátszom magam! :D

Bridge írta...

Nagyon szeretem a kölest, de eddig sosem jutott eszembe, hogy a paprikás krumplit ezzel gazdagítsam, pedig valóban egyszerű, olcsó, lúgosító, és komplettálás szempontjából is jó lehet. Nálam szalonna és hurka nélkül jön be inkább, de az ötletet igen köszönöm. :)

Roza írta...

Én még sosem próbáltam ki a kölest:( De az ételed annyira jól néz ki...:))
És változatossá tehető vele pl. a paprikás krumpli:) Amit egyébként szeretek, csak módjával fogyaszthatom:(

Anikó írta...

Ez a második legjobb kaja a világon,/a körömpöri után/ naná mindenki hörögve az éhségtől hozzászól, én még nem ismertem embert, aki ne szerette volna a paprikáskrumplit, akárhogyan is van elkészítve, mi is imádjuk.
A hurkazsír kolosszális, eddig nem tudtam, ezután így fogom csinálni, mennyit kimosogattam ahelyett, hogy paprikáskrumplit főztem volna vele. Lehet, ha ilyen jó kölessel, kipróbálom hajdinával is, az is nagyon egészséges. Eddig csak nokedlivel készítettem:-))))))

Seafalcon írta...

Piroska: én azt szoktam mondani, hogy amit egy ember jóízűen megeszik, az biztosan nem rossz. Így aztán nálunk minden kajának helye van (kivéve a szalontüdő :-D).

Barbi, Bridge: ez olyan, amit mindenki szeret, úgy látszik, és ez jó. Aztán, hogy hogyan, az már csak nüanc... :)

Anikó: a hajdinát meg én veszem át! Biztosan jó azzal is!

Panna írta...

Minél egyszerűbb annál finomabb :) Ja és persze ne is legyen túl macerás :)

Seafalcon írta...

Panna, ez semmi esetre se mondható macerásnak!!! Egyszerű de nagyszerű!

Kreatív konyha írta...

Nagyon jó, hogy feltetted ezt az ételt! Még soha nem készítettem kölessel, de ki fogom próbálni!

Elisabeth írta...

Kedves Seafalcon! Milyen jo hogy eszrevettem a kommentedet a Butternut Squash tart reszen. Meg minding Californiaban vagyok, holnap mar otthon leszek.
Kivancsi volnek hogy mi van a leforditon, de eltudom kepzelni hogy valami furcsa hulyeseg. Igen, dupla pite tesztat kell hasznalni.

Guszta es finom a Paprikas krumplid, bocsass meg, de nem ismerem hogy mi a "koles"...talan valami diszno hus?
A fotod is tetszik a megnagyitott formajaban!
Udv. Boske

Seafalcon írta...

Kedves Elizabeth, a köles nem más, mint a millet, ha igaza van a google fordítónak. Azok a kis gömbölyű szemecskék.
Nekem vendéglői meglepetés volt itthon, hogyha a paprikás krumplit disznóhússal készítik, akkor puszta pörkölt a neve.

wanna írta...

Finom és jól is néz ki! A zöld paradicsom sem rossz mellé :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Honnan jönnek a blogomra

Blogom címkéi

1956 (1) 7 Pod - 7 Seas (1) 90 napos diéta (18) acukasi (1) áfonya (1) afrikai_harcsa (1) ajándék (1) Aji Amarillo (1) alma (2) aludttej (3) aludttejleves (1) alufólia (1) ámokfutás (1) aszalás (1) aszalt paradicsom (1) aszaltszilva (1) átverés (2) bab (2) babfőzelék (1) babgulyás (1) bableves (1) babos chili (1) Balázs Géza (1) Bálint Gazda (1) bálmos (2) balzsamecet (1) balzsamecet krém (1) bárány (2) Barcelona (2) barna rizs (2) barscs (3) barszcz (4) bazsalikom (7) becsinált leves (1) befőtt (1) befőzés (5) befőzőautomata (2) behajózás (5) berakás (1) besamel (3) bimbóskel (1) birka (1) birsalma (1) blog (1) blogger (1) bloglopás (1) blogregény (1) bobajka (2) bodzalekvár (1) bogrács (3) bor (1) bordó levelű zsálya (1) borecet (2) borhab (1) borjú (1) borscz (1) boursin (2) bőrös császárhús (1) brinzoli (1) brokkoli (2) búcsúvacsora (1) BUÉK (3) Bukarest (2) bulgur (3) burgonya (6) burgonyás lángos (2) búzacsíra (1) búzafasirt (1) búzahús (1) búzasikér (1) camembert (1) Carolina Reaper (1) cefre (1) cékla (9) céklalevél (1) céklaleves (1) chili (9) chili fesztivál (3) chili_és_csoki (1) chilievőverseny (1) Chilistván.hu (1) churut (1) chutney (3) ciabatta (2) cipó (1) citromfű (2) citrommártás (1) copyright (1) coq au vin (2) cukkini (10) cukorbetegség (5) curry (3) currys (1) csalamádé (1) csalán (2) csalántea (1) csatni (6) cserépedény (1) csicseriborsó (2) csicsóka (10) csicsókamentesítés (1) csili (4) csili szósz (1) csiliszósz (1) csipkebogyó (1) csípős (1) csirke (16) csirkecomb (1) csirkemáj (3) csirkemell (2) csirkeszárny (1) csokis_rumosmeggy (1) csokoládé (2) csontleves (1) csuszatészta (1) dagadó (1) darált hús (2) darálthús (1) datolyaparadicsom (1) desszert (4) diabetikus (1) diéta (6) diétás (1) díj (4) Dimitart (1) dió (4) dobálós (2) édeskömény (3) egészség (1) egészséges (1) egytál étel (1) elkészítés_könnyű (1) előétel (1) első főztöm (1) építkezés (1) erős paprika (2) esküvő (4) ételízesítő (1) fagyasztás (1) falunap (1) farfalla (1) fasírt (1) fehér bor (1) fehér hagyma (1) fehérbor (2) fehérjenap (6) fekete retek (1) fényképezés (2) fényképezőgép (2) finocchio (1) fogyás (3) fokhagyma (7) Fos sur Mer (1) főétel (1) főzelék (6) Fradi (1) francia (1) francia burgonyapüré (1) Frank_Júlia (1) frutta del mar (1) Für Kálmán (1) füstölt hús (2) füstölt kolbász (4) füstölt szalonna (2) fűszer (1) fűszeres zsemlemorzsa (1) fűszerkrém (1) ganca (1) gnocchi (2) gomba (2) gombaleves (6) gombóc (1) Gordon Ramsay (2) gördice (1) görög (1) görögdinnye (1) gőzgombóc (1) gránátalma (1) grill (1) grillcsirke (1) grízes tészta (1) grízgaluska (1) grízkocka (1) gulyás (1) gulyásnap (1) gyerekszáj (1) gyömbér (5) gyümölcsleves (1) gyümölcsmix (1) habarás. (1) hagyma (3) hagymaleves (1) hajdina (1) hajdinakása (1) hajdinapehely (2) hajósinas (1) hajószakács (9) hajózás (6) hal (2) hal ropogós (1) hal subában (1) halétel (2) halogéntök (1) házaló (1) házi sajt (3) házi tej (2) házi vegeta (1) házinyúl (1) házisajt (4) hibajavítás (1) hideg leves (3) HK (2) (1) hobbiparaszt (4) Hobbychef (1) humor (2) humusz (1) hurka (1) hurut (1) húsvét (3) idióta (1) indiai (7) irodalom (1) írós (1) Jalapeno (1) Johanna C (5) Johanna-C (4) jubileum (1) juhsajt (1) kacsafröccs (1) kakukkfű (5) kalács (1) kalocsai rétes (1) KalóriaBázis (2) kapor (1) káposzta (3) kapros túrós (1) karácsony (9) karácsonyi desszert (2) karalábé (2) karalábéfőzelék (1) kardamom (1) karfiol (1) kávé (1) Kécza Sándor (2) kefir (1) keksz (1) kelkáposzta (7) kelt gombóc (1) kelt-sült-főtt (1) kemence (2) keményítőnap (7) kenyér (8) Kenyér Világnapja (1) kérdés (2) kérdőív (1) kerekrépa (1) kert (2) Kicsi Vú (1) kifli (1) kikötők (1) kínai (2) kínai kel (1) kirántott (2) knédli (2) kocsonya (2) kolbász (3) kolzsvári_töltött_káposzta (1) konfitálás (1) Konyhafőnök (1) konyhán kívül (5) kórház (2) korhelyleves (1) Kossuth (1) kovászos (3) kovászos uborka (1) köles (4) kölesfelfújt (1) köménymag (1) könnyű (2) könyv (1) köpülés (1) köret (2) Kövér porcsin (1) krémleves (12) krumpli (8) krumplis tészta (1) krumplisaláta (3) kruton (1) kuglóf (1) kukorica (6) kukoricagánica (1) kukoricamálé (1) kukoricapehely (1) kukoricaprósza (1) kurkuma (1) kuszkusz (3) kvasz (1) kvíz (1) lángos (1) lecsó (8) Legény a gáton (1) lekvár (1) lekváros (1) lelked rajta (1) lenmagpehely (1) lepény (1) levélzöldség (1) leves (39) lila hagyma (2) lila káposzta (1) lila krumpli (2) lizon (1) locsoló vers (1) lombozás (1) lucskos krumpli (1) magyar (1) Magyarország szeretlek (1) májfasírt (2) májgombóc (1) majonéz (3) mák (1) mákos guba (1) mákosgolyó (1) Málta (1) mamaliga (9) mandula (2) mandulamártás (1) mángold (6) marha (1) marhafartő (1) marhalábszár (1) mártás (1) másodvetés (1) mazsola (1) mediterrán (3) medvehagyma (3) meghívó (1) menta (2) menü (1) méz (1) Michel Roux (1) mics (1) mititei (1) mogyorós (1) mogyoróvaj (1) molfetta (1) mosogatógép (1) mozzarella (1) mr1 (1) muszaka (3) müzli (1) mylar fólia (1) naan (1) Naga Jolokia (1) Nagylegény a gáton (2) Nagymaros (2) Nagyszékely (1) napló (1) narancs (1) Naxos (1) Neil Perry (1) nemzeti gulyás nap (3) nemzetközi (2) nokedli (2) novella (3) Nyikolajev (2) nyögvenyelő (1) nyúlpaprikás (1) Ogyessza (1) oklevél (1) okroska (1) olajbogyó (2) oldalas (1) olíva (1) olivaolaj (1) olvasás éjszakája (1) oregano (3) ORFI (2) öblítő (1) öntözés (1) örmény (1) őszibarack (1) pacal (2) pacalleves (1) padlás (1) padlizsán (19) palacsinta (4) palánta (1) palánta világítás (1) palántanevelő polc (1) palántatálca (1) paleo (1) pálinkafőzés (2) palukes (1) paneer (2) pangasius (1) panír (4) paprika (4) paprikás kifli (2) paprikás krumpli (1) paradicsom (25) paradicsom csatni (1) paradicsomlé (3) paradicsomos káposzta (1) paradicsompaprika (1) parmezán (1) patisszon (5) peszto (1) petrezselyem (2) pince (1) pincepörkölt (1) pink lady (1) piritós (5) pirítós (1) pite (1) pityóka (1) pizza (2) Pokol Konyhája (1) polenta (8) poljanai savanyúvíz (1) póréhagyma (5) pöfeteggomba (1) pörkölt (3) pörköltszaft (1) primo_sale (1) Priwall (1) puliszka (9) pulyka (3) Pulykanyak (1) pulykanyak leves (1) rakott (1) rakott tészta (2) rántott (1) rántott hal (3) rántott sajt (1) rántotta (3) ratatouille (3) recept (1) receptgyűjtemény (1) recsk (1) reform konyha (2) regény (1) reggeli (3) rekviem (1) rétes (2) retro (1) retrókonyha (1) reumatológia (1) rizottó (1) rizs (3) róka (1) Rostock (1) rosztyóka (1) rozmaring (1) rozsliszt (1) ruszli (1) sajt (6) sajtgombóc (1) saláta (7) salátaolaj (1) salmojero (1) sárgabarack (1) sárgarépa (2) savanyítás (1) savanyú káposzta (5) savanyú uborka (1) savanyúság (2) savó (2) Scoville egység (1) seberli (1) segítség (1) sertés (4) sertésköröm (1) shanty (1) SHU (1) Solymár (1) Solymári Chili Mikulás (1) sorsolás (1) sóska (2) spagetti (5) SPAR (1) spenót (15) stívia (1) sushi (1) süllő (1) sült (1) sült krumpli (1) sült rizs (2) sült tészta (1) sütőtök (3) sütőtökleves (2) sváb (1) szakács (1) szakácskönyv (1) szakácsverseny (1) szalonna (1) szalvétagombóc (1) szárított paradicsom (1) szarvaspörkölt (2) Szavak a hullámok hátán (1) szejtán (3) székelykáposzta (1) szénhidrát nap (1) szenteste (2) szépségkirálynő (1) szezámmag (1) szezámmagőrlő (1) szilva (4) szilvalekvár (1) szilvás gombóc (1) szilveszter (1) szív (1) szívatótálca (1) szója (2) szója fasírt (1) szótár (1) Sztárséf (1) sztori (1) sztrapacska (1) szusi (1) T-Com (1) T.bálint kiadó (1) tabletta (1) tahini (1) tarja (1) tartár (1) tartósítás (1) tartósítószer nélkül (1) tatárbeafsteak (1) tej (1) tejfel (2) tejoltó (1) télre (1) tengerész szleng (2) tengerész sztori (11) tengeri hal (2) tepsis krupli (1) térkép (1) teszt (1) tészta (11) Tészta varázs (1) tésztanap (4) tésztasaláta (1) Thiszvi (1) tisztítás (1) tócsni (1) tofu (2) tojás (5) tojásos nokedli (2) tonhal (2) tormamártás (1) tök (2) tök párizsiasan (1) tökfőzelék (2) töki pompos (1) töltött (1) töltött káposzta (2) török (1) Trieszt (2) Trinidad Scorpion Butch_t (1) trüffel (1) túró (4) túrósbéles (1) TV recept (1) tyúkhúr (2) tyukovin (1) uborka (5) Uirou (1) újkrumpli (3) Újpest (1) uncia (1) ünnepre (1) vadas (2) vadon termő (1) vaj (1) vajkészítés (1) Vasas (1) vega (1) vegán (1) vegetariánus (4) versatile (1) vetőmag (1) videó (2) vihar (1) vileda (1) virsli (2) Vitold (2) Volosz (1) vörösbor (1) vöröshagyma (1) Vuk (1) wasabi (1) wok (7) Yellow Bhut Jolokia (1) zabpehely (2) Zágon (2) zakuszka (2) (1) zeller (3) zöld dió (1) zöld dió befőtt (1) zöld krém (1) zöld levelű zsálya (1) zöldpaprika (2) zöldség (22) zöldségnap (3) zúza (1) zsálya (3) zserbógolyó (1)