Valamelyik nap hallgattam egy kereskedelmi adót, Gálvölgyi vezetett éppen műsort (hogy ez milyen tehetségtelen rádiósnak...). Viszont a vendége igencsak érdekes, és minket érdeklő személy volt: Frank Júlia, aki sok érdekességet mondott, többek között elmondta, hogy miért nem lehet Magyarországon igazi, finom, pekingi kacsát készíteni (a klímánk a fő ok).

De hallottam tőle valamit, ami nagyon egyszerű, és biztosan nagyon jól hasznosítható minden főzőtárs konyhájában, ez pedig a címben szereplő fokhagymás gyömbér. Azért az ellentmondás a bejegyzés címével, mert fele-fele arányban kell megdarálni a tisztított fokhagymát és gyömbért, majd jól összekeverni, és olívaolajat ráönteni.
Ezzel el is mondtam a receptet. Ha túl bonyolult, akkor többször el kell olvasni :-).
Azt mondta a szakácskönyvírók Guiness rekordere (nem tudom, számon tartják-é, hogy ő írta a legtöbb szakácskönyvet világviszonylatban), hogy finom pirítósra kenve (ha nem mondta, akkor mondom én, de így emlékszem), de a kínai, thai, és egyéb távol-keleti receptekhez kimondottan jól használható.
Amikor elkészült, akkor éppen zöldborsófőzelék volt, és az edényt a főzelékkel "öblítettem el", hát nem lett tőle rosszabb! Kapásból: spenóthoz is illik, és mi sok spenótot eszünk.
Próbáld ki te is!
7 megjegyzés:
szia
volt nemrég egy bejegyzés, hogy nem egészséges, sőt fertőzést lehet kapni az olajban eltett fokhagymárol. Most akkor mi az igazság
Sajnos erről nem tudok, de utána nézek!
szia
én is olvastam a büvös szakácson
Nos, kutakodtam, és a Dr. Info oldalon az alábbi infót találtam:
"...A betegség eredetétől függően a botulizmus különböző formáit különítjük el.
Élelmiszer eredetű botulizmusról akkor beszélünk, ha a kórképet toxinnal szennyezett élelmiszer, leggyakrabban otthon eltett befőtt, különösen kis savtartalmú élelmiszer, pl. spárga, zöldbab, cékla és kukorica elfogyasztása váltja ki. Ritkábban okozza olajba aprított fokhagyma, csillipaprika, paradicsom vagy fóliában sült krumpli, mely túl sokáig állt szobahőmérsékleten, illetve házilag eltett vagy erjesztett halak. Ennek ellenére az esetek mintegy 10%-a kereskedelmi forgalomban lévő készételekre, leggyakrabban, zöldségekre, halakra, gyümölcsökre és fűszerekre (pl. salsára) vezethető vissza. Beszámoltak marhahús, tejtermékek, sertéshús, szárnyas és egyéb élelmiszerek oki szerepéről is."
A cikk: http://www.doktorinfo.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_2211
Szóval a hír igaz, de sokkal összetettebb annál, hogy csak a fokhagymát tekintsük bűnösnek...
Nem tudom...
Ezek szerint dobj ki minden konzervet...
hát szerintem se érdemes emiatt problémázni. Nem egy dologra mondták azt a tudósaink,hogy káros...ami között persze volt jogosan annak titulált étel is. De nem azt mondja 100%-an a cikk,hogy nem szabad mert meghalhatsz tőle. Meg ha kicsit káros is gondolom nem okoz gondot kis mennyiségben. Amúgy se eszik az ember túl fokhagymásan. Ha meg igen akkor se minden nap. Szóval én emiatt nem is aggódok.
akkor ezért ajánlják az olajba tett aszalt paradicsomot a hűtőben tárolni?
juszt sincs annyi helyem folyamatosan a hűtőben mint amennyi aszalványos üvegem van a kamra polcán
Nem tartok semmi effélét a hűtőben, és még itt vagyok. Nagyobb a füstje, mint a lángja.
Lehet, hoyg ami megkezdett, azt célszerű, de az üveg, amit itt látsz, sose volt hűtőben, és nemrégen fogyott el.
Megjegyzés küldése