Amellett, hogy finom, egészséges is. Magas a rosttartalma, meg minden, de ezt most tán hagyjuk is.
Az úgy van, hogy az asszonykám találta ezt ki, és azonnal befészkelte magát a kedvenceim közé a szívemben és a gyomromban, valamint az agyam ízemlékező részében is fő helyet foglal el. Bár azt is el kell mondanom, hogy ő se szerette a kelkáposztát, amíg a menzaiban volt része, de mióta maga készíti és a falun lakás valamint a nyugdíjas lét "pihentagyúsága" rejtett kreativitásokat hoz elő belőle.
A következőképpen készül:
Pár káposztalevél vastag erét ék alakban kivágja, az megy a komposztba. Ezután szépen két-háromujjnyi vastagra csíkozza.
Három kis fej hagymát negyedekre vágott (ezek zsenge, édes hagymák, de ha nagyobbat használ, azt is úgy vágja fel, hogy harapható legyen, mert én így szeretem, ha te apróra vágva, csináld úgy). Egy paprikát karikára vághatsz, ez nekünk most kimaradt. Egy szelet kolozsvári szalonnát csíkokra vágott, de nem sok kell bele, mert a szalonna itt csak "fűszer", az ízére van igazából szükség (vegáéknál el lehet hagyni).
A hagymát olajra dobod, mielőtt megpárolódna rá a szalonnát, egy kevés ideig hagyod (ne piruljon meg!), rá a kelkáposzta leveleket és a zöldpaprikát (esetleg egy darab paradicsomot), sózod, borsozod és el ne felejtsd a kelkáposzta kötelező fűszerét, a köményt, (és tetszés szerinti fűszert is adhatsz hozzá, amit kedvelsz). Kicsit összepárolod az egészet, majd rászórsz gabonapelyheket: búzacsíra, zabpehely, lenmagpehely, és amilyet szeretsz. Mikor majdnem kész, kevés szezámmagot szór rá (a végén, hogy meg ne égjen), végül 2 tojás üt rá és alaposan elkeveri.
Ezzel kész. Lehet enni, és jóllakni.
Az egésznek a haszna, azon túl, hogy szeretem, mindez laktató, és nem kell hozzá sok tojás, mert ugye egy gyenge reggelihez az ember 5-ből készít rántottát (kolbásszal, szalonnával).
13 megjegyzés:
Érdekes lehet az íze a kelkáposztának sülve? Bár a rakottkáposztánál is finom ha egy kicsit megsűl a káposzta! Guszta a tányérodon , egyszer kipróbálom hátha bekerül a kedvencek közé nálunk is?:-))
Nagyon guszta, egészségedre!:)
Éva, számomra egyszerűen frenetikus érzés volt, amikor először megkóstoltam. A szalonna íze és a kelkáposzta együtt mennyei! Próbáld ki!
Róza: köszönöm!
Én sem ismertem, de biztos imádnám :)
Én imádom:) Ilyen reggelikkel kényezteted az asszonykádat? Talán ha nyugdíjasok leszünk ez nálunk is így lesz?:)Bírnám.
Márti, készítsd el! Ízleni fog!
Trollanyu: csak rajtad áll! Ha nyugdíjasok lesztek, készíts a férjednek!
Ez is csodásan hangzik! Ma a marokkói "tojásod" volt reggelink, természetesen chilivel, isteni volt. Köszi!
Ez tényleg egyéni. Eddig nem is hallottam ilyen ételről. Na ja, kreativitás mindenek előtt.
Hobbychef: igen, az asszonykámnak vannak jó ötletei!
wanna, elhiszem, hogy a "tojásom" mellé illik a chili. Én is úgy enném, ha az asszonykám szeretné... persze tettem én is rá utólag.
Húha, micsoda reggeli ;)
Panna, finom reggeli! És az a szép az egészben, hogy mint minden nagyszerű dolog, a véletlen műve!
Én ezt kelbimbóból készíteném el, tovább gondolva a reggelidet :)
Megjegyzés küldése