Ennek a receptjét a Gourmet Stúdió blogban találtam, és annyira megtetszett, hogy egyik nap elkészítettem, hogy megkóstolhassam. Ha az eredeti receptre vagy kíváncsi, azt a linken megtalálod. Azért voltam lelkes az elolvasása után, mert valami hasonlót én már készítettem régen is, az internet előtti őskorban, amit spanyol tükörtojás néven ismertem (bár az kicsit, no legyen: nagyon más). Azt, amikor főiskolás voltam a '70-es évek végén, sokszor készítettem. De most erről a Marokkói tojás néven ismert tojásételről beszélünk.
Ehhez használtam el a kert utolsó, frissen leszedett paradicsomait. Nekem nincs se salott hagymám, se mogyoróhagymám, de van sokkal finomabb: minden hagyma amit az első kertbe duggattam, apró maradt, és bár beérett, finom, leveses és édes lett. Így ebből pucoltam meg 5 darabot, apróra vágtam. Adtam hozzá vagy három gerezd felaprózott fokhagymát is.
Olaj nélkül - indiai módra - megpattogtattam egy kiskanálnyi római köményt, majd megloccsantottam olíva olajjal, és beledobtam a hagyma, fokhagyma keverékét. 4-5 paradicsomot meghámoztam forró víz segítségével (beledobtam, majd némi hőfürdő után hidegbe tettem, a szauna után a paradicsom le kívánja vetni a bőrét), a magokat kikapartam, de úgy, hogy minél kevesebb lé menjen veszendőbe. Felaprítottam, rádobtam a hagymára, sóztam, borsoztam és megszórtam csilivel (ez utóbbit csak hazudom ám, mert a Seafalconné nem eszi a csípőst, de te, ha szereted, tegyél rá, én utólag, a tányéron szórtam meg), és kissé besűrítettem.
Ezután beleütöttem a tojásokat, a fehérjét elblögyköltem, vigyázva, hogy a sárga épen maradjon. Megszórtam petrezselyem zöldjével.
Annak ellenére, hogy a fényképen nem látszik, úgy ettem, hogy egy-egy szelet pirítósra toltam a tojásokat.
Csuda finom reggeli volt!
13 megjegyzés:
Az én uram miért nem tesz elém ilyen mennyei reggelit?
Bár igaz,hogy néha belelkesedik:összevág némi sajtot és olajbogyót rakosgat mellé.Én ezt is értékelem,mert ugye a szándék...
Mindenkinek másban nagy a Zura! És persze, hogy a szándék a mérvadó!!! Oszt Ő is nyugdíjas, és van ideje ilyesmire?
Kényeztető reggeli:) Nagyon jó:) Nekem a kávét azt elkészíti a párom, itt ki is merül a főző tudománya:) Igaz nem nyugdíjas, még van ideje tanulni.
Trollanyu, a kávét a párod, a reggelit te, kvittek vagytok.
Mi is így csináljuk általában, én kelek fél hatkor, kávét főzök, aztán az asszonykám a reggelit (ha nekem éppen nincs kotyvaszthatnékom)!
Te szeretsz főzni, ezért leírom, képzeld el, van egy grúz recept, a kobuleti "csirbuli", ami nagyon hasonlóan készül és nem kevésbé finom, mint eme alkotásod. Annyiban tér el, hogy darált dió megy még bele, 4-5 evőkanállal.
Létezik egy másik variánsa is- vajban átsütöd az apróra vágott hagymát, belekeversz 4-5 evőkanál tejfölt, felrottyan, felöntöd kis vízzel, miután felfő, óvatosan, akkurátusan beleülteted a tojásokat és lefeded. Sózod, borsozod. Kész. Szerintem mindhárom recept jó alternatíva emelni a reggelik változatosságát :)
Ej, ezek a tartalmas nyugdíjas évek, így kell kiélvezni- egyszer te alkotsz, egyszer az asszony!!!
Ó ez nagyon mutatós és tartalmas reggeli lehetett! Ami a lényeg nagyon finom is!
Vicuska: megvan a vasárnapi reggelink!!!
Éva: nagyon igazad van!
Seafalcon!Teljesen igazad van,a férjem még aktívan dolgozik.Viszont úgy áll a dolog,hogy ő előbb megy nyugdíjba mint én.Úgyhogy kényeztethet majd még eleget.
Vicuska:nagyon tetszik az a tejfölös-hagymás variáció is.
Tálaló: akkor lassan lehet tanítani mindenféle reggelikre!
Nah, én se sértődnék meg egy ilyen reggelitől!:)
(Az én párom nyugdíjas is, főzni is tud, csak nagyon lusta...)
Nagyon guszta a tojásod:))
Jujj ez nagyon finom lehetett! Hasonló egy kicsit a török rántottához "Menemen-hez" mondjuk annak is sok elkészítési módja van :)A törökök általában városonként más más módszerrel főznek. Valaki egészben hagyja a tojást valaki összekeveri. Valaki félnyersen valaki átsütve és stb...
A tojás az egyik legváltozatosabban elkészíthető kaja. És minden nemzet szereti!
Ez bizony így van! :) , de még mennyire szeretjük ám!
Megjegyzés küldése