Kocsonyakuglóf |
Szóval kocsonyakuglófot csináltam. Legtöbbször körömből, mint most is, de te használj nyugodtan bőrt, meg fejet, meg fülét, szóval mi szem-szájnak ingere, és belevaló.
A főzés nálunk a lehető legegyszerűbb: a megmosott, tisztított körmöket bele a vízbe, hogy jól ellepje, sózom, borsozom, bele egy nagy fej hagyma egészben, és ízlés szerint fokhagyma, nálam sok (egy fej). Azért sok, mert édesanyámtól úgy tanultam, hogy megy a kocsonyába is módjával, de hogy az ízét átadja, a tányérok aljára tett zúzott fokhagymát, és arra merte a levet.
Mutatós a felvágás után is! |
Nos, én most nem tányérokba mertem, hanem megálmodtam egy klassz, mutatós kocsonyát, és a kuglóf formába ment minden. Így a főzéskor kapta a sok fokhagymát. Ahhoz, hogy ilyen réteges legyen, a következőt csináltam:
Amikor majdnem kész volt, kimertem egy keveset (5-6 merőkanálnyit), s kitettem az ablakba hűlni. Amikor megdermedt behoztam, s a következő piros réteget mertem rá. Ez úgy készült, hogy előző este a céklát hámozva főztem, és a főzőlében megfőztem egy darab körmöt. Ez végül nem sok lé lett, de nem is baj, mert nem tudtam, hogy ízben mennyire üt el a többitől, de hál' Istennek, semmi baj nem volt vele. Tehát ment rá a kihűlt céklás lé. (A céklás és az első réteg közötti fehér csík a dermedt zsír, nem vészes, fogyasztható!) Dermedés után tettem rá a kicsontozott körmök húsát, és végül felöntöttem a lével. Pont egy kuglófformányi lett!
Szépen megdermedt az erkélyen |
Mindenki úgy ette, ahogyan szerette: a fiam mustárral, a feleségem kevés citromlével, de én paradicsomcsatnit készítettem a nyáron, azzal, hát valami fölséges volt! (Máskor hagymával és ecettel szoktam.)
Tálalva, jó étvágyat kívánok! |
20 megjegyzés:
Ez valami eszméletlen jól néz ki,kár hogy nem lehet levenni a monitorról,nagyon guszta!Gratulálok csodás a tálalás!
Szerintem is nagyon ügyes vagy :)
Csodásan néz ki!
Csodálatos, ez igen, na már csak ezért is veszek egy kuglóf formát. Ügyes vagy nagyon, büszke lehet rád a feleséged:)
orgazmus ez szemnek, szájnak...
Igazán örülök, hogy mindenkinek tetszik. Az asszonykám kapta karácsonyra, gondoltam avassuk fel mindenki csodálkozására!
Nagyon jól néz ki , guszta! Hogy te milyen kreatív vagy? Eszembe nem jutott volna hogy kuglóf formába tegyem a kocsonyát!
ez q.... akarom mondani baromi jól néz ki.
nem tom azzal a csatnival milyen lehet, de bíttos jó. hisz a zárójelez ízlésed csókoltatom (hagyma meg ecet)
Tényleg csodás látvány, de nálunk senki nem eszi meg. De fantasztikus ötlet a kugkóf forma:)
Csak gratulálni tudok az ötlethez!! Nagyon mutatós!!! Azt meg biztosra veszem, hogy nagyon finom is.
Hú de baromi jó!!!
Imádom a kocsonyát, karácsony előtt főztem is egy kondérral, ettem utána egy hétig :-)
Eszméletlenül jó ötlet! Nagyon guszta lett!
Na most szíven találtál!
Atyám micsodaaaa finomság!!!
Sajnálnám megenni olyan szép!
Gratulálok!!!
Ünnepélyes külseje van, gyönyörűre álmodtad, elegáns lett! Én is ecettel és hagymával szeretem enni és bőven befokhagymázom főzéskor, úgy az igazi :)
Igazi férfias "sütemény"! :))) Nagyon jó az ötlet.
Megmondom az őszintét, hoyg nagyon félve mertem a formába, mert nem tudtam, mennyire "ereszt" a palástja. Nos ez, kiváló. Máskor is készül majd benne!
Köszönöm a kedves hozzászólásokat!
Ez tényleg nagy ötlet! Jól néz ki nagyon, kicsit meló, de megérte!
Gratulálok! Én is ecetes hagymával szeretem a kocsonyát a legjobban. Sajnos rég nem ettem, nem főztem :(,
De csak alig több munka, mint a hagyományos... megérte!
Megjegyzés küldése