Az egyik újonnan felfedezett erdélyi fakanálforgató nagyon hasznos receptet ad közre, és persze sokan mások is, mert később több helyen felfedeztem. Innen már csak egy lépés, és készül a konyhában!
Megvettem a hozzávalókat: másfél kiló sárgarépát, egy kiló fehéret, egy nagyobb zellert (40 dekás), fél kiló veres hagymát, egy kisebb fej karfiolt és egy kiló paprikát (zömmel pirosodó, sárga de aligzöldet. A kertből szedtem hozzá 6 közepes paradicsomot, négy karalábét, négy zellernek a zöldjét, és egy maroknyi fodros petrezselymet, no meg 4 fej fokhagymát, de ez saját, tehát egyenlő 2 fej boltival.
A zöldségeket megmostam, kisebb darabokra vágtam, majd bele a robotgépbe, és a forgókéssel apróra vágattam. Ehhez adtam vagy 60 deka sót, a nátrium glutamátot, a dinátrium ionizáltat, és a riboflavint az élelmiszeripar tolja fel magának... Ezután kézzel alaposan eldolgoztam, majd kétségbe estem.
Mikor fogjuk mi ezt a töméntelen ételízesítő krémet elhasználni? De inkább a 2ség, mint hogy kevésnek találtasson! Természetesen nem ez a teljes "termés", itt most azt is megmutatom, hogy csináltam kakukkfüves olajat is, ez majd salátákba megy.
Beszúrás 2012-ből: pontosan egy évig tartott ki! És sokkal jobb, mint bármelyik bolti! Ma megyek Kisbérre a piacra, és veszem a hozzávalókat...!
6 megjegyzés:
Bizony én is készítettem, nem is használok bolti ételízesítőt.
Nálad is olvastam! :D
És megmondom, hogy fogy... már nem vagyok kétségben!
Természetesen ez a házi ételízesítő kiváló. Én is készítettem sokszor, amikor még nem csak kétfős volt a háztartásunk. A receptet Magyar Elek: Az Ínyesmester éléskamrája c. könyvéből vettem. (Szerintem megérdemel egy említést.)
De: nem vagyok vegyész, de elég sokat olvastam az adalékokról. Nem kellene átesni a ló másik oldalára. Lásd pl. http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok és annak a cikknek a hivatkozásait!
Lehet, hogy ezzel nagy felháborodást vívtam ki, vállalom :)
Én is mostanában készítettem kakukkfüves olajat, és tervben van egy erős Pista is.
De a Te recepted is megtetszett:)
Az olajat nálad láttam, de mivel nem volt leírás csak kép, én is csak a képet tettem ki... ahogyan gondoltam, olíva olajat öntöttem a megmosott ágakra.
Itt is köszi! :) Ez nekem annyira tetszik. Mármint a fotón, kár hogy ilyen későn eszmélek. Bár paprikán, paradicsomon meg karfiolon kívül még mindenből találok itthon. De ha a szomszéd piacon még normálisnak tűnő paradicsomot találok, ezt kipróbálom, úgyis át kell már ugorni jó házi csalamádéért, mer' az nálunk sose sikerül :)
Megjegyzés küldése