Mivel rég óta tervezem, hogy elkészítem, és egy 90 napos diéta bevezető kajájának nagyon is megfelel (mondjuk ez nem teljesen igaz, de hát ki az, aki mindig az igazat, csakis az igazat, nem?)
Kaptam jó öreg tyúkot, igazi nagyvalagú ténsasszony lehetett, már ami az alsó combjait illeti, valódi boncos öreg hölgy. Ezt kineveztem kakasnak, és az alapanyag megvan. Valahol olvastam a kokoven receptjét, és nagyjából emlékeztem rá, ezért előkészítettem, hogy bepácoljam. A feldarabolt tikot besóztam, borsoztam, egymásra fektettem. Ezután rádobtam az előkészített zöldségeket: a vastag, két centi hosszú darabokra vágott sárgarépát, egy kis fej zellert, egy lila hagymát karikára, egy kevés vöröshagymát, és három gerezd felszeletelt fokhagymát. Ezt is sóztam és megszórtam egy kis provance fűszerkeverékkel.Kinyitottam az üveg vörösbort, ami nem akármi ám, mert valódi román misebor volt, amit kedves ismerőseinktől kaptunk. Már éppen rá akartam önteni a bort, amikor gondoltam egyet, és elolvastam a receptet.
Hát nem ez a menet! Páclevet kell főzni!Egy kis lábosba lemostam a borral a húsokat, bele a zöldségeket, majd felöntve a borral, felforraltam. Ezután zutty a húsokra. Erről szól az 1-6 kép.
A pácolás a szakirodalom szerint 1-4 nap között bárminő intervallum elfogadható. Nálam ez gyenge huszonnégy óra volt. A pácolás után minden bele a beáztatott cserépköcsögbe, (7. kép) rá a fedő, és be a sütőbe. Beállítottam maximumra (250 fok), majd tíz perc után visszavettem 180-ra (légkeverés mellett).
Az nem a recepthez tartozik, de megtörtént, hogy le kellett kapcsolnom, mert nyomás be Kisbérre a fiamért, miután megjöttünk, visszakapcsolva. Nagyjából 3 órát párolódott. Amikor villával megszakértettem, és jó volt, kivettem. A pácléből kivettem a sárgarépa felét, a többit a páclével és a benne lévő minden zagyikkal összeturmixoltam, kevés lisztet adtam hozzá (a turmixba, és nem kellett aggódni, hogy csomós ne legyen.) Ezt egy serpenyőbe öntöttem, felforraltam, bele a húsokat, és melegen tartottam (8. kép)
A körethez 20 deka kolozsvári szalonnát megpirítottam, apróbb, másfél doboznyi friss , de kisebb csiperke gombát dobtam rá, és kb 20 darab, nagy kínok között megtisztított - mivel gyöngyhagymánk nincs - dughagymát. Nagy lángon sütöttem, majd hozzáadtam a sárgarépát. (9. kép)
Végül csak a tálalás maradt, és láthatod, hogy még burgonyapürét is adtam mellé. Ugyanazt a vörösbort (utolsó palack) ittuk mellé.
Hát mit mondjak? Csuda finom lett! Omlós a tyúkanyó bonca, finom ropogós a bőre... pici hagymák hozzá... ami meglepett, hogy a három órán át párolódott sárgarépa se lett latykadt. Isten áldása ez a cserépköcsög!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése