Nos a pulykát bepácoltam. A hatalmas combokat kisebb darabokra vágtam, majd a pácolóedény aljára kelkáposztaleveleket tettem, és erre fektettem a besózott húsdarabokat. A páclevet egy liter Szekszárdi bikavér adta, ebbe került a sárgarépa, a zeller, valamint a fűszerek: majoránna, bors, só, curry, tárkony, babérlevél. Felforraltam, majd amikor kihűlt a húsra öntöttem. Nagyjából negyven órát állt hűvösön.
Vasárnap reggel kivettem a húsokat, szárazra törültem, majd olajon pirosra sütöttem mindkét oldalukat. Ezután a kelkáposztalevekkel "megágyaztam" a combnak a cserépköcsögömben, majd szépen elrendeztem a pulykadarabokat, végül ráöntöttem a páclét. A zöldségeket persze a húsok közé tettem, ami maradt az a tetejére került. Végül az egészet kelkáposztalevelekkel fedtem.
Ekkor került be a sütőbe, előbb maximumon ment negyed órát, majd jó kettőn keresztül 200 fokon pároltam.
Amíg a sütőben tartózkodott a pulyka, elkészítettem a köretet. Csináltam krumplipürét, majd - személyenként egy darab burgonyát számítva - négybe vágott krumplikat olajban megsütöttem, egészen kis méretű hagymákból személyenként kettőt nagyjából három percig sütöttem a krumpli után a forró olajban, közben serpenyőben kolozsvári szalonnát pirítottam.
Amikor a húst kivettem, a nagyobb sárgarépákat hozzáadtam a serpenyőbe, a levet turmixba öntöttem, és ráöntöttem az egészet a hagyma-sült burgonya-szalonna-sárgarépa keverékre, és egy kicsit átforraltam.
A püré mellé szedtem a húst, majd leöntöttem a mártással.
Jó étvágyat kívánok!
1 megjegyzés:
Ez csak finom lehetett.
Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.
Megjegyzés küldése