Sütőtököt kaptunk, ebből adódik a kérdés, mi legyen vele? A picurka ment a konyhai polcra, dísznek. Egy nagyobb mártírsorsra jutott, és megsült a sütőben... A többiből meg leves lesz, illetve tagnap már lett is.
Sok receptet néztem végig, de nem akadt igazán megfelelő, mert szerecsendióm nincs itthon, és innen vasárnap elugrani az éjjel-nappaliba az több, mint túra.
Azért lassan összeállt a fejemben.Így:
A sütőtök előkészítése nem asszonyi munka, hacsak nem te vagy az ökölvívó vagy birkózó nehézsúlyú hölgy. Ha nincs erő, nincs tök se! Én is utálom tisztítani, ezért a fokozatosság elvét szem előtt tartva jártam el.
Nagyobb darabokra vágtam a tököt:Ezután újabb, kisebb darabokra vágtam, és azokat is kisebbekre...
Így már könnyebb volt a héjától megszabadítani
Akkor főzzünk:
Tíz deka vajat felolvasztottam, rátettem a tököt, pár percen keresztül fedő alatt pároltam, majd megszórtam két kanál liszttel.
Ezután felengedtem vízzel, nagyjából másfél litert adtam hozzá.
Ekkor adtam hozzá a gyömbért és a citromlevet. A gyömbérből szeleteket vágtam, az egész citrom levét bele facsartam.
Nagyjából negyedórát főztem. Ekkor hozzáadtam két evőkanál mézet, majd elturmixoltam az egészet. Ezután újra feltettem, tettem bele 3 deci tejfelt, és az egészet összeforraltam. Miután citrommal és gyömbérrel készítettem, ezért nem tejszínt használtam hozzá, hanem tejfelt.
Végül tálalás után tökmagot szórtam a tetejére.
Jó étvágyat kívánok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése