Mert ez is olyan finomság, amit lehet így is, meg úgy is enni. És nem kell hozzá semmiféle kirafinírt fűszer, drága és egzotikus dresszing, nem kell a drága üzletlánc boltjaiban különlegességet keresni, és mégis finom, (állítólag) laktató. Ez még abból az időből való kaja, amikor nem számolták a kalóriákat...
De ez az étel az is, amit sokan nem szeretnek, mert az iskolai menzákon nagyon meg tudták szentségteleníteni, és egy nagy, összeállt gombócot raktak bele a tányérodba. Én, szerencsére, az édesanyám készítette grízes tésztát megszerettem, és senki rossz szakács nem tudta a kedvem elvenni tőle! Szóval:
Hozzávalók:
Széles- vagy fodrosmetélt tészta, gríz, kevés olaj, só.
Elkészítése:
Amíg a tészta fő, addig a grízt készítsd el: teflon serpenyőbe öntsd a grízt, kezdd el kavargatva pirítani, locsold meg kevés olajjal. Pirítsd világosbarnára. Ezután adj hozzá hideg vizet, annyit hogy ellepje, és fedd le. Ha magába szívta a vizet, kezd el kavargatni, folyamatosan, amíg szét nem esik, azaz a benne levő fölösleges víz el nem párolog. Szép barna lesz, erre a pirított gízre szedd a tésztát, óvatosan keverd el.
Most a sós tészta szeoznja van, ugyanis fejes salátával nagyon finom. Én csak télen szoktam lekvárral enni, bár akkor meg a sóshoz ott van a sokféle, kicsit csípős savanyúság. Mindenestre klasszikus (ecet, só, cukor, fokhagyma a salátalébe) fejes saláta jól megy hozzá!
Amíg a tészta fő, addig a grízt készítsd el: teflon serpenyőbe öntsd a grízt, kezdd el kavargatva pirítani, locsold meg kevés olajjal. Pirítsd világosbarnára. Ezután adj hozzá hideg vizet, annyit hogy ellepje, és fedd le. Ha magába szívta a vizet, kezd el kavargatni, folyamatosan, amíg szét nem esik, azaz a benne levő fölösleges víz el nem párolog. Szép barna lesz, erre a pirított gízre szedd a tésztát, óvatosan keverd el.
Most a sós tészta szeoznja van, ugyanis fejes salátával nagyon finom. Én csak télen szoktam lekvárral enni, bár akkor meg a sóshoz ott van a sokféle, kicsit csípős savanyúság. Mindenestre klasszikus (ecet, só, cukor, fokhagyma a salátalébe) fejes saláta jól megy hozzá!
Te mikor ettél utoljára?
9 megjegyzés:
Az ideális salátalé recept: a kék bögrényi vízbe egy evőkanál ecet és három evőkanál cukor. :-)
Só is kell bele!!! :D
Soha nem ettem még sósan, csak édesen befőttel, kompóttal, lekvárral, de nagyon érdekesen hangzik a sós változat is. Most épp nagyon elszántan diétázom ezért nem próbálom ki, de amint lesz rá lehetőségem meg fogom kóstolni így is.
Tündi, ki kell próbálni! A 90 napos diétába belefér!
Rég ettem,és nagyon örülök,hogy eszembe juttatad.
Mindig két kistányérral tett elém Anyu.Mert ettem sósan,savanyúsággal,majd porcukrosan kompóttal.Imádom,igazi nyári étel egy jó zöldségleves után:))
Tálaló, ez azért van, mert tudod, mi a jó!!!
Imádom a pirított grízt édesen és sósan egyaránt- ihletet adtál és elkészítettem vacsorára. A férjem kijelentette, hogy ilyen egyszerű de nagyon finomat máskor is készítsek, 3X repetált! Köszi!!! Nekem is ízlett, bevonult a recept a családi étkezésünkbe :)
Vicuska, a pirított grízt csak úgy magában? Az meg hogyan van?
A férjed meg nagyon rokonszenves!
Még drága Nagyikám a húslevesben főtt húsok mellé pirított grízt adott köretként, vajat kevert még forrón bele és csak sózta. Savanyúsággal tálalta második fogásnak. Imádtam. Gyerekként desszertnek is jó volt a pirított gríz, akkor az kevesebb sóval készült, cukorral megszórva ettük. Ezt az én gyerekeim is kérték, ha ritkán is...
Megjegyzés küldése