Vettem hozzá még harminc deka csiperkét és húsz deka laska gombát. A vargányát jó előre beáztattam. Lemostam, majd utána újabb vízben tettem el duzzadni, mert az áztató vizet is fel kell használni, benne van a gomba íze!
Apróra vágott hagymát olíva olajon megfuttattam, majd a karikára vágott sárga- és fehérrépát is rádobtam. Pár perc múlva a laskagombát is hozzáadtam, végül a csiperkét és a vargányát, persze mindegyiket felvágtam, nem túl apróra. Sóztam, borsoztam és kevés szerecsendiót reszeltem rá. Ezután felöntöttem vízzel, persze lehet húslével, vagy leveskockás lével is. Amikor felforrt, akkor levettem a gázt, lassan hagytam főni, mintegy tizenöt percig. Közben a tojást habosra kevertem vajjal, adtam hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, és legalább húsz perc pihentetés után vajgaluskát szaggattam a levesbe. Amikor lekapcsoltam alatta a gázt, megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tejfellel tálaltam.
Hozzávalók: 30 deka csiperke, 20 deka laskagomba, 15 deka szárított vargánya, egy közepes fej hagyma, két sárga- és egy fehérrépa, só, bors, szerecsendió, petrezselyem, tejfel.
A vajgaluskához: egy tojás, fél vaj (5 deka), két evőkanál liszt, csipet só.
Érdekes: karácsony előtt a gyerekek gyakran mondják: az idén mást együnk, ne azt, mint tavaly. És ahogyan egyre közeledik az ünnep, úgy "törnek" meg, és kérik a hagyományost. Így jártunk az idén is. Ezért aztán a leves után rántott hal volt, egy szelet ponty a hagyomány miatt, és egy szelet sajttal töltött rántott fogast kapott mindenki, természetesen krumplisalátával.
A fogast akkora szeletekre vágta az asszony, hogy bele tudott nyomni egy adag tejszínes krémsajtot, majd összetekerte (nem túl egyszerű művelet!) és kirántotta.
Hozzá krumplisaláta dukál, de ez nálunk már lassan egészen más valami, mert mindig alakul egy kicsit: a krumplit egészen apróra vágjuk, mellé hagymát, zöldhagymát, almát, savanyú uborkát, retket adunk és megszórjuk durvára vágott dióval. Ehhez én készítek mindig öntetet. Előbb majonézt készítek: 4 tojást 4 deci olajjal simára kikeverek, ezt ízesítem: sózom, borsozom, kap citromlét, egy háromdecis tejfelt, egy kanál mustárt. Egy napig áll a hűtőben.
Tavaly karikákra vágott volt a burgonya, akkor "harapható" volt, az idén az apróra vágás miatt krémes lett. csuda finom volt!
4 megjegyzés:
Nagyon guszta mindegyik:) Finomakat ettetek Szenteste!:)
Tetszik a karácsonyi menütök. Nálunk mindig az elmaradhatatlan halászlé van, de jó is, mert imádjuk :)
Isteni menü!! Imádom a halat, de igazán csak most ismerkedem velük.
Tavaly és idén is rántott ponttyal vártam a húgomékat és anyumat, mi hárman nők megettük az összes halat!! A fogas mennyire szálkás? Nem ismerem. Körülnézek a metróba kapható-e. :) Krumplisalátát imádom, de még sosem készítettem, mindig csak a sógornőmnél ettem, azt hiszem ideje, megpróbálnom. Nagyon megéheztem így a végére!!! :)
A tetszésnyilvánításokat köszönöm.
Barbi, a fogas szálkamentes volt, de hogy azért, mert filézett, vagy alaptermészete ilyen-e nem tom...
Megjegyzés küldése