Nem gondolom én azt, hogy most mindenki ráragad a képernyőre, és kinyomtatja, hogy nosza, essünk neki, és készítsük el, ilyet még soha nem ettem, a család se, meg hasonlók.
Amiért kitettem az a variáció, hogy bizony megy hozzá a köles, nagyon finom együtt. Az ötlet onnan jött, hogy ha egyszer nokedlivel finom, akkor vajon milyen lehet így?
Nekem bejött, de nagyon! És arról most nem beszélünk, hogy mindkét fő alkotórész lúgosító hatású, és a köles nagyon egészséges.
És van egy nagyszerű oldala is a dolognak. Az egyik legolcsóbb kaja... Talán ezért is lett a kedvenc gyermekkoromban, sokat ettük, és az én drága nagynéném csuda finoman tudta elkészíteni (azt hiszem, a gyakorlat teszi a mestert, nem kétséges.)
Én mindig szalonnát pirítok alá, arra megy a hagyma, s az édes nemes pirospaprika. Majd a burgonya, szabályos darabokra kockázva. S végül felöntöm annyi vízzel, hogy fél ujjnyira lepje el. Beleszórtam a kölest (ami háromszoros mennyiségű vizet szív fel), és megfőztem. Savanyúsággal az igazi, salátával teljesen más.
Az anyósomtól azt tanultam, hogy a hurkazsírt csak ehhez szabad felhasználni! Így aztán ha hurkát sütünk, másnap mindig paprikás krumplit eszünk. Ezt a variációt is annyira szeretjük, hogy sokszor úgy főzöm, hogy egy véres vagy májas hurkát előbb szétmorzsolok, és csak utána kerül bele a burgonya.
Persze, ha úgy kívánod, lehet ebbe is tenni kolbászt, nem rontja el. meg nokedlit... Azt mindig beleszaggatom, de akkor sok lére engedem fel, mert a nokedli felveszi a levét...
Szóval csak ennyit akartam... Egy csirkemáj curry és gorgonzolás, szardellás farfalle között azért főzök ilyen finomságot is!
26 megjegyzés:
Na csak nyugodtan pofátlankodj be! Én sem vetem meg az egyszerű ételeket sem, attól függetlenül, hogy a kínaitól a franciáig sok bejön. De a mindennapok nem ezekről szólnak. A paprikás krumpli meg aztán külön egy jó dolog.))
Teakert, arról nem beszélve, hogy a 90 napos diéta fontos alkotórésze! Mindjárt beszúrom a címkék közé!
Nagyon guszta! A hurkának a zsírja szerintem azért jó mert mennyi sok finom fűszer van a hurkában az mind kiadja az ízét sülés közben. El is hiszem hogy nagyon finom a paprikás krumpli a köles pedig szintén jó tészta pótlására .Nekem is jöhetne most ebédre egy adag ebből!Jó csípős savanyúsággal. Nem tudom hogy miért, lehet hogy a korral jár? Annyira megszerettem a csípős ételeket savanyúságot pedig régebben nem voltam oda értük!
Egészséges formában gazdagítottad, mi is szeretjük a paprikás krumplit! :)
Nagyon guszta lett, és biztos ízletes is. Az egyszerűbb ételek sokszor finomabbak, mint a nagyon különlegesek, legalábbis számomra.
Éva, nálam a csípős szeretete régtől megvan, de az asszonykámon látom, hogy amit régen meg nem evett volna, manapság csak megjegyzi, hogy ez csípős!
Katalin, én is azt vallom, hogy az egyszerű, vagy inkább mondjuk azt, hogy a tradicionális ételek a legjobbak. Abban benne van a nép lelke is...
Vicuska, a kölest és a puliszkát felfedeztük magunknak, és nagyon szeretjük mindkettőt!
Az én kedvencem egy szintén világ legegyszerűbb kajája: a krumplis tészta :-)
Ez a hurkazsíros ötlet mekkora! Csodás ízt adhat neki pluszban!
Chef Viki: jól lepirítva, nagyon finom!
Milyen remek ötlet hozzá a köles! Vittem. :)
Dundee: nem haragszom érte!
Nagyon jó most találtam az oldaladra,és a nyálam csorog ki fogom próbálni,és erről a hurkás variációról nem is hallottam!Az egyik kedvenc ételem!
Nekem is kedvencem. Hurkával, kölessel még nem próbáltam. Kölest nem is tudom mikor ettem utoljára. Nokedlit sem szoktam hozzátenni, annál több csípős paprikát és kolbászt.
Ewa, Hobbychef, hogy mik nem derülnek ki! Ez számomra örömteli, hogy ennyiünknek kedvence!
Kolbásszal is nagyon szeretem, de hogy nincs benne annak ezer oka van:
1. keményítő napom volt, és abba nem fér a kolbász.
2. Nincs itthon kolbász.
3.-1000. Most nem részletezem...
Nálunk a paprikáskrumpli válóok volt a kezdetek idején.Évek múlva nagyon megkívántam, főztem egy kicsikét. Aférjem megkóstolta:ilyen finomat még nem evett. Azóta igen gyakran kerül az asztalra, persze az ő kérésére.
A kölesről csak annyit:ezen nőttem fel.Régen olcsóbb volt, mint a rizs,és ezt vettük és ettük.
De jók is ezek a régi étkek!
Én is szeretem ám!
A szalonnás, köleses verziót kipróbálom! Én felraktam a krumplifőzeléket aminek az alapja nálam pont a paprikás krumpli! Ezek után mondja valaki, hogy csak megjátszom magam! :D
Nagyon szeretem a kölest, de eddig sosem jutott eszembe, hogy a paprikás krumplit ezzel gazdagítsam, pedig valóban egyszerű, olcsó, lúgosító, és komplettálás szempontjából is jó lehet. Nálam szalonna és hurka nélkül jön be inkább, de az ötletet igen köszönöm. :)
Én még sosem próbáltam ki a kölest:( De az ételed annyira jól néz ki...:))
És változatossá tehető vele pl. a paprikás krumpli:) Amit egyébként szeretek, csak módjával fogyaszthatom:(
Ez a második legjobb kaja a világon,/a körömpöri után/ naná mindenki hörögve az éhségtől hozzászól, én még nem ismertem embert, aki ne szerette volna a paprikáskrumplit, akárhogyan is van elkészítve, mi is imádjuk.
A hurkazsír kolosszális, eddig nem tudtam, ezután így fogom csinálni, mennyit kimosogattam ahelyett, hogy paprikáskrumplit főztem volna vele. Lehet, ha ilyen jó kölessel, kipróbálom hajdinával is, az is nagyon egészséges. Eddig csak nokedlivel készítettem:-))))))
Piroska: én azt szoktam mondani, hogy amit egy ember jóízűen megeszik, az biztosan nem rossz. Így aztán nálunk minden kajának helye van (kivéve a szalontüdő :-D).
Barbi, Bridge: ez olyan, amit mindenki szeret, úgy látszik, és ez jó. Aztán, hogy hogyan, az már csak nüanc... :)
Anikó: a hajdinát meg én veszem át! Biztosan jó azzal is!
Minél egyszerűbb annál finomabb :) Ja és persze ne is legyen túl macerás :)
Panna, ez semmi esetre se mondható macerásnak!!! Egyszerű de nagyszerű!
Nagyon jó, hogy feltetted ezt az ételt! Még soha nem készítettem kölessel, de ki fogom próbálni!
Kedves Seafalcon! Milyen jo hogy eszrevettem a kommentedet a Butternut Squash tart reszen. Meg minding Californiaban vagyok, holnap mar otthon leszek.
Kivancsi volnek hogy mi van a leforditon, de eltudom kepzelni hogy valami furcsa hulyeseg. Igen, dupla pite tesztat kell hasznalni.
Guszta es finom a Paprikas krumplid, bocsass meg, de nem ismerem hogy mi a "koles"...talan valami diszno hus?
A fotod is tetszik a megnagyitott formajaban!
Udv. Boske
Kedves Elizabeth, a köles nem más, mint a millet, ha igaza van a google fordítónak. Azok a kis gömbölyű szemecskék.
Nekem vendéglői meglepetés volt itthon, hogyha a paprikás krumplit disznóhússal készítik, akkor puszta pörkölt a neve.
Finom és jól is néz ki! A zöld paradicsom sem rossz mellé :)
Megjegyzés küldése