Gyermekkorom rémálma! Az 56-os forradalom alatt erdélyi vendégeink voltak, együtt bújtunk a Landler Jenő utcai (ma István út, hétker, Csikágó) pincében. De Erdélyből hoztak a vendégek egy zsák kukoricalisztet, meg darát. és édesanyám puliszkát csinált belőle. Arra emlékszem, hogy a dara nem főtt meg rendesen, torokkaparós volt, és nagyon kínkeservesen tudtam csak leküldeni egy-két kanálkával. De a kukoricamálé ízlett! Édes baracklekvárral igen finom sütemény volt, legalább is így emlékszem!
Nos, az emlékek elhalványodtak, azóta tudom, hogy minden étel elkészíthető finoman, hát miért ne? Főleg mert gyors. És csak erős túlzással sorolható be a húsételek közé.A vizet megsóztam, felforraltam, majd kanalanként adagoltam a kukoricalisztet, addig, amíg be nem sűrűsödött. Kész. Ez olyan egyszerű, hogy elmenne "konyhai egypercesnek" is, sőt, lehet, hogy be is teszem a honlapom receptjei közé.
Én forrón hideg tejjel ettem. Amikor kihűlt, akkor baracklekvárral, a Seafalconné tejföllel kérte. Kanállal nagy galuskákat szaggattam a tányérba, és arra rá a tej, illetve a Ki Mit Kér győztese... Hiszen nagyon sok mindennel tálalhatod: sült hagymával, túróval, lerakhatod tepsibe vagy jénaiba, és spenótkrémet tehetsz rá, hadd ne soroljam, csak még egyet:
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!
8 megjegyzés:
Hú, de sok ilyet ettem gyerekkoromban! Pedig '56-ban még csak kósza gondolat sem voltam :D
Melegen hideg tejjel vagy hidegen meleg tejjel, mindkettő jó volt :)
Mai fejjel úgy gondolom, anyu az anyagilag nehezebb időszakban csinálhatta, de szerencsére mi szerettük :)
Alexandra, 56 nem az az időszak volt, amikor Tescóba járhattunk volna vásárolni. :-D
A tanítók, tanárok szegények voltak, hát édesanyám örült, hogy van miből főzni...
És a puliszka főétel, pörkölthöz, szaftos húsokhoz köret, máléként sütemény... azt hiszem ezután rendszeresen fogom főzni!
Épp ezért gondolom, hogy anyu a nehezebb időszakban csinálta.
Nálam már különleges olasz köret vagy finom erdélyi sütemény - anyu viszont csak leöntötte tejjel.
Igaz, az utóbbi időben, mióta megváltozott az étkezési szokásunk, nem csináltam, de egyébként tényleg finom.
Én/mi meg pont most fogunk rákapni! Merthogy húsmentes étkezésbe nagyon is beleillik.
Alexandra, tetszik a blogod mottója, hasonló ahhoz, amit a honlapomon írok: "EGY MEGSZÍVLELENDŐ TANÁCS, MIELŐTT FŐZNI KEZDENÉL"
Ezt itt találod a lap alján a jobb oszlopban: http://www.szekelyistvan.hu/fozes.php
Probálják meg liba vagy ruca zsirral egy kis feketeborssal.
Lerakva prézlis tálba, dióval és szilvalekvárral, forró lerbe, majd kiboritva tortaszeletként tálalva egy álom.Cigány tortának hivják a családunkban.
Pörkölt mellé köretnek is beválik.
Kedves Rosemarie, az ötlet kiváló, meg is csinálom, főleg ez a cigánytorta böki a csőrömet!
Jót nevettem az idézeten :D
Megjegyzés küldése