E. Margit üzenetén (na, nem is ő üzent, hanem v3t elküldte a honlapjának a linkjét) és főleg a honlapján látott képek után elhatároztam, hogy közzéadom a paprikáskifli receptemet, amit a Priwallon tanultam Für Kálmántól, aki minden vasárnap ezzel örvendeztetett meg minket!
Szóval: Hozzávalók 32 kiflihez: 1 kg. finomliszt, 20 dkg margarin, 0,5 l. tej, 2 tojás, másfél élesztő, 1 kávéskanál "igazán piros" pirospaprika, só.
A langyos tejjel és élesztővel kovászt készítünk, a lisztbe beleszórjuk a pirospaprikát és a sót, beleütjük a tojásokat. Eldolgozzuk, 15 dkg olvasztott margarint apránként hozzáadjuk, a tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, négy cipót formázunk. A cipókat kerekre kinyújtjuk, és a kép szerint felvágjuk. Olvasztott margarinnal megkenjük a szeleteket, majd kifli alakra feltekerjük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben kisütjük.
Nos, elmondhatom, hogy elég nagy sikere volt, viszont az efféle dolgoknak van egy nagy hibája: pillanatok alatt elfogy (ha van rá három, szép nagydarab férfiú, mint nálunk).
Kálmán megérdemli, hogy megmutassam, nem csalás, nem ámítás, ő a "szellemi atyja" ennek a kiflinek, még akkor is, ha itt éppen a kenyerével dicsekszik. Mert ugyebár, az mindenki előtt nyilvánavaló, hogy egy hajón a szakácsnak kenyeret is kellett sütniük.
Na, ezzel kapcsolatban elmondom, hogy miféle mondás is járta a magyar hajókon, ha új, kezdő szakács érkezett:
- Öreg, nekem itt ne azzal dicsekedj, hogy hidegtálas szakács voltál a Hiltonban, azzal nem élsz meg egy hajón, de ha a Mári néni kocsmájában a szeneslegények nem vertek agyon a pörkölt és babgulyásod miatt, akkor itt is megmaradsz!
2 megjegyzés:
Remek, köszi ezt is (és persze Kálmánnak is)! Sajnos vagy nem, a kelt tészták addiktívak, nem csodálom, hogy pillanatok alatt a nyakára hágtok!
Ezért meg nem írok külön kommentet, de ez egy univerzális átváltóhely, ha esetleg nem ismernéd:
http://www.onlineconversion.com/
Amúgy nagyon kellemes hangulatú a blogod, és azt hiszem, a férfiak egyelőre kisebbségben vannak a gasztro.blog.hu gyűjtőoldalon, szóval gratulálok és kitartást! :)
Örülök, hogy tetszik a blogom.
Már kezd körvonalazódni, hogy mire használom. Azt hiszem, jó tárháza lesz a tengeren szerzett kulináris sztoriknak és történeteknek, meg recepteknek, meg efféléknek.
Na, ezt ki is teszem a blogom meghatározásának...
Megjegyzés küldése