Kenyérsütés mellé találta ki az asszonykám, hogy csinál töki pompost. Van neki sok-sok receptkönyve és füzete, ennek a receptjét és eredetét Lévai Anita: Péksütemények és házi kenyerek című gyűjteményében találta.
A sztoriját nem írom, azt meghagyom a könyv olvasóinak.
Előre bocsájtom, remek lett!
Dagassz egy jó kis tésztát, kell hozzá: 50 deka liszt, 3 darab főtt krumpli, három evőkanálnyi olaj, só, a kovászhoz: fél élesztő, langyos víz, kevéske cukor, egy csapott kanál liszt.
Ha kigyúrtad, és megkelt, akkor mehet a kikent tepsibe.
Mi kell a feltéthez?
Jó finom tejfellel kend meg a tetejét, vágj rá sok lila hagymát, szórjad meg kockára vágott füstölt húsos szalonnával. A szalonnát hentesnél vegyed, mert akkor nem kapsz benne jófajta csapvizet, míg a fóliásat telenyomják vele. És persze kolbászt is karikázz reá. Most már készen áll a kemencébe való bemenetelhez!
Ezt én nyitott ajtónál süttem, úgy, hogy még égett benne a tűz, de okulva az előző lángoló, szenes langallómból, nem hagytam magára, hanem árgus szemekkel figyeltem. Már majdnem kész volt, amikor kivettem, és rászórtam a sajtot. Így én is adtam hozzá némi munkát nemcsak az asszonykám!
Kockára vágtuk, és jól bediétáztam belőle.
(Sajnos annyit nem ettem, amennyi jól esett vón, mert ugye mégiscsak fehér liszt, én meg cukordiétán, de egy szelet azért csak lement!)
Na mostan, fontos: Amikor megkóstoltuk, egy kicsit megijedtünk, hogy nem sült meg a közepe, de azért semmi baj nem volt vele. Mondta is az asszonykám, hogy legközelebb elő kell sütni, és utána kenni meg a tejföllel. És mit ad isten, amikor a sztoriját olvasom, írta is, hogy elősütik, és utána kenik meg! Szóval ezt tartsd szem előtt!
És persze lett kenyér is, teljes kiőrlésű búzalisztből, világos rozslisztből és finomlisztből (1/3-1/3 arányban) csak kissé elgaloppíroztam magam a mennyiségekkel, így a kedves szomszédok is kaptak belőle.
Kemencére fel, tessék begyújtani, és lehet sütni! Jó étvágyat!
6 megjegyzés:
Guszta lett, nagyon! És a kenyerek is nagyon szépek! Jó lehet egy ilyen kemence, és ahogy látom a szabadban van, így még a konyhát sem melegíti :-)
Köszönöm, és örülök, hogy tetszik!
István gratulálok az eredményeidhez is, az előző posztban olvastam, és ahhoz is, hogy nem lettél "elvakult" diétázó, olykor-olykor megengedsz magadnak kis kilengéseket, ezt nem is lehet másképp, néha muszáj. Én pont ugyanígy vagyok.
Ez így van, így is megy a fogyás, majdnem 100 vagyok már, ilyen kevés csak 1996-ban voltam!
Sikeres fogyásodhoz gratulálok!
Egy szelettel ebből a kemencésből én is szívesen bűnöznék:))
Volt most 3 hét kényszer bűnözésem... Itt voltak az unokák és szinte
mindig csak tésztát kértek... Én meg, jó nagyi, szorgalmasan készítettem
nekik:)) Most 2.40 kg-om bánja:(
Hát bűnöztem is, köszönhetően a feleségemnek, mert az ő alkotása!
Megjegyzés küldése