A jó kenyér mindennél többet ér. Sajnos manapság ha jó kenyeret akarsz enni, akkor magadnak kell elkészíteni, mert a látványpékségekben csak látványt találsz, de valamit magára adó péket nem (már elnézést az ott dolgozóktól, de aki gombokat nyomogat a dagasztógépen, meg kelesztőgépen, meg a kemencén, az lehet egy jó betanított munkás...). Persze vannak már üzletek, ahol találni jót is, de utána kell járni, és mélyebben a bukszába nyúlni, ami bizony manapság egyre üresebb.
Én is szoktam sütni, de nem rendszeresen. De most nagy a hó, az előtte való bevásárláskor vettünk élesztőt, és lisztet, hogy ne legyünk a boltra utalva, ha nem lesz kedvünk kitenni a lábunkat.
Ez most érkezett el, amikor zuhog a hó, és kisült a kenyér! Ezt most 1/3-ad teljes kiőrlésű rozslisztből (RL 190) és 2/3-ad BL 55-ösből (finomliszt) készítettem.
A liszteket egy tálba öntöm. Egy evőkanál sót adtam hozzá. Elkészítem a kovászt: az élesztőt 2 dl. langyos vízben feloldottam, hozzáadtam a cukrost és a két evőkanál lisztet. Alaposan elkevertem, és meleg helyen hagytam fölfutni. Belekevertem a langyos lisztbe, és alaposan összegyúrtam. Alaposan megdagasztottam. Akkor jó, ha rugalmas a tészta.
Meleg helyre tettem kelni, legalább egy órára. Ezután megint alaposan összegyúrtam, a tepsit megliszteztem, és ráhelyeztem a kenyér formára dolgozott tésztát. Bevagdaltam 3-4 helyen. Betettem a villanysütőbe, ahol 75 fokon nagyjából 20 percig kelesztettem, majd rátetettem légkeveréses üzemmódban maximumra. Húsz perc után levettem 150 fokra és legalább egy órát sütöttem még.
Ha kész, kiveszed, egy órát hagyod pihenni, hűlni, majd felvághatod. Jó étvágyat hozzá!
2013. január 18., péntek
Aki kenyeret ad, életet ad
Közreadta : -
Seafalcon
- ekkor:
péntek, január 18, 2013
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Honnan jönnek a blogomra
Blogom címkéi
1956
(1)
7 Pod - 7 Seas
(1)
90 napos diéta
(18)
acukasi
(1)
áfonya
(1)
afrikai_harcsa
(1)
ajándék
(1)
Aji Amarillo
(1)
alma
(2)
aludttej
(3)
aludttejleves
(1)
alufólia
(1)
ámokfutás
(1)
aszalás
(1)
aszalt paradicsom
(1)
aszaltszilva
(1)
átverés
(2)
bab
(2)
babfőzelék
(1)
babgulyás
(1)
bableves
(1)
babos chili
(1)
Balázs Géza
(1)
Bálint Gazda
(1)
bálmos
(2)
balzsamecet
(1)
balzsamecet krém
(1)
bárány
(2)
Barcelona
(2)
barna rizs
(2)
barscs
(3)
barszcz
(4)
bazsalikom
(7)
becsinált leves
(1)
befőtt
(1)
befőzés
(5)
befőzőautomata
(2)
behajózás
(5)
berakás
(1)
besamel
(3)
bimbóskel
(1)
birka
(1)
birsalma
(1)
blog
(1)
blogger
(1)
bloglopás
(1)
blogregény
(1)
bobajka
(2)
bodzalekvár
(1)
bogrács
(3)
bor
(1)
bordó levelű zsálya
(1)
borecet
(2)
borhab
(1)
borjú
(1)
borscz
(1)
boursin
(2)
bőrös császárhús
(1)
brinzoli
(1)
brokkoli
(2)
búcsúvacsora
(1)
BUÉK
(3)
Bukarest
(2)
bulgur
(3)
burgonya
(6)
burgonyás lángos
(2)
búzacsíra
(1)
búzafasirt
(1)
búzahús
(1)
búzasikér
(1)
camembert
(1)
Carolina Reaper
(1)
cefre
(1)
cékla
(9)
céklalevél
(1)
céklaleves
(1)
chili
(9)
chili fesztivál
(3)
chili_és_csoki
(1)
chilievőverseny
(1)
Chilistván.hu
(1)
churut
(1)
chutney
(3)
ciabatta
(2)
cipó
(1)
citromfű
(2)
citrommártás
(1)
copyright
(1)
coq au vin
(2)
cukkini
(10)
cukorbetegség
(5)
curry
(3)
currys
(1)
csalamádé
(1)
csalán
(2)
csalántea
(1)
csatni
(6)
cserépedény
(1)
csicseriborsó
(2)
csicsóka
(10)
csicsókamentesítés
(1)
csili
(4)
csili szósz
(1)
csiliszósz
(1)
csipkebogyó
(1)
csípős
(1)
csirke
(16)
csirkecomb
(1)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(2)
csirkeszárny
(1)
csokis_rumosmeggy
(1)
csokoládé
(2)
csontleves
(1)
csuszatészta
(1)
dagadó
(1)
darált hús
(2)
darálthús
(1)
datolyaparadicsom
(1)
desszert
(4)
diabetikus
(1)
diéta
(6)
diétás
(1)
díj
(4)
Dimitart
(1)
dió
(4)
dobálós
(2)
édeskömény
(3)
egészség
(1)
egészséges
(1)
egytál étel
(1)
elkészítés_könnyű
(1)
előétel
(1)
első főztöm
(1)
építkezés
(1)
erős paprika
(2)
esküvő
(4)
ételízesítő
(1)
fagyasztás
(1)
falunap
(1)
farfalla
(1)
fasírt
(1)
fehér bor
(1)
fehér hagyma
(1)
fehérbor
(2)
fehérjenap
(6)
fekete retek
(1)
fényképezés
(2)
fényképezőgép
(2)
finocchio
(1)
fogyás
(3)
fokhagyma
(7)
Fos sur Mer
(1)
főétel
(1)
főzelék
(6)
Fradi
(1)
francia
(1)
francia burgonyapüré
(1)
Frank_Júlia
(1)
frutta del mar
(1)
Für Kálmán
(1)
füstölt hús
(2)
füstölt kolbász
(4)
füstölt szalonna
(2)
fűszer
(1)
fűszeres zsemlemorzsa
(1)
fűszerkrém
(1)
ganca
(1)
gnocchi
(2)
gomba
(2)
gombaleves
(6)
gombóc
(1)
Gordon Ramsay
(2)
gördice
(1)
görög
(1)
görögdinnye
(1)
gőzgombóc
(1)
gránátalma
(1)
grill
(1)
grillcsirke
(1)
grízes tészta
(1)
grízgaluska
(1)
grízkocka
(1)
gulyás
(1)
gulyásnap
(1)
gyerekszáj
(1)
gyömbér
(5)
gyümölcsleves
(1)
gyümölcsmix
(1)
habarás.
(1)
hagyma
(3)
hagymaleves
(1)
hajdina
(1)
hajdinakása
(1)
hajdinapehely
(2)
hajósinas
(1)
hajószakács
(9)
hajózás
(6)
hal
(2)
hal ropogós
(1)
hal subában
(1)
halétel
(2)
halogéntök
(1)
házaló
(1)
házi sajt
(3)
házi tej
(2)
házi vegeta
(1)
házinyúl
(1)
házisajt
(4)
hibajavítás
(1)
hideg leves
(3)
HK
(2)
hó
(1)
hobbiparaszt
(4)
Hobbychef
(1)
humor
(2)
humusz
(1)
hurka
(1)
hurut
(1)
húsvét
(3)
idióta
(1)
indiai
(7)
irodalom
(1)
írós
(1)
Jalapeno
(1)
Johanna C
(5)
Johanna-C
(4)
jubileum
(1)
juhsajt
(1)
kacsafröccs
(1)
kakukkfű
(5)
kalács
(1)
kalocsai rétes
(1)
KalóriaBázis
(2)
kapor
(1)
káposzta
(3)
kapros túrós
(1)
karácsony
(9)
karácsonyi desszert
(2)
karalábé
(2)
karalábéfőzelék
(1)
kardamom
(1)
karfiol
(1)
kávé
(1)
Kécza Sándor
(2)
kefir
(1)
keksz
(1)
kelkáposzta
(7)
kelt gombóc
(1)
kelt-sült-főtt
(1)
kemence
(2)
keményítőnap
(7)
kenyér
(8)
Kenyér Világnapja
(1)
kérdés
(2)
kérdőív
(1)
kerekrépa
(1)
kert
(2)
Kicsi Vú
(1)
kifli
(1)
kikötők
(1)
kínai
(2)
kínai kel
(1)
kirántott
(2)
knédli
(2)
kocsonya
(2)
kolbász
(3)
kolzsvári_töltött_káposzta
(1)
konfitálás
(1)
Konyhafőnök
(1)
konyhán kívül
(5)
kórház
(2)
korhelyleves
(1)
Kossuth
(1)
kovászos
(3)
kovászos uborka
(1)
köles
(4)
kölesfelfújt
(1)
köménymag
(1)
könnyű
(2)
könyv
(1)
köpülés
(1)
köret
(2)
Kövér porcsin
(1)
krémleves
(12)
krumpli
(8)
krumplis tészta
(1)
krumplisaláta
(3)
kruton
(1)
kuglóf
(1)
kukorica
(6)
kukoricagánica
(1)
kukoricamálé
(1)
kukoricapehely
(1)
kukoricaprósza
(1)
kurkuma
(1)
kuszkusz
(3)
kvasz
(1)
kvíz
(1)
lángos
(1)
lecsó
(8)
Legény a gáton
(1)
lekvár
(1)
lekváros
(1)
lelked rajta
(1)
lenmagpehely
(1)
lepény
(1)
levélzöldség
(1)
leves
(39)
lila hagyma
(2)
lila káposzta
(1)
lila krumpli
(2)
lizon
(1)
locsoló vers
(1)
lombozás
(1)
lucskos krumpli
(1)
magyar
(1)
Magyarország szeretlek
(1)
májfasírt
(2)
májgombóc
(1)
majonéz
(3)
mák
(1)
mákos guba
(1)
mákosgolyó
(1)
Málta
(1)
mamaliga
(9)
mandula
(2)
mandulamártás
(1)
mángold
(6)
marha
(1)
marhafartő
(1)
marhalábszár
(1)
mártás
(1)
másodvetés
(1)
mazsola
(1)
mediterrán
(3)
medvehagyma
(3)
meghívó
(1)
menta
(2)
menü
(1)
méz
(1)
Michel Roux
(1)
mics
(1)
mititei
(1)
mogyorós
(1)
mogyoróvaj
(1)
molfetta
(1)
mosogatógép
(1)
mozzarella
(1)
mr1
(1)
muszaka
(3)
müzli
(1)
mylar fólia
(1)
naan
(1)
Naga Jolokia
(1)
Nagylegény a gáton
(2)
Nagymaros
(2)
Nagyszékely
(1)
napló
(1)
narancs
(1)
Naxos
(1)
Neil Perry
(1)
nemzeti gulyás nap
(3)
nemzetközi
(2)
nokedli
(2)
novella
(3)
Nyikolajev
(2)
nyögvenyelő
(1)
nyúlpaprikás
(1)
Ogyessza
(1)
oklevél
(1)
okroska
(1)
olajbogyó
(2)
oldalas
(1)
olíva
(1)
olivaolaj
(1)
olvasás éjszakája
(1)
oregano
(3)
ORFI
(2)
öblítő
(1)
öntözés
(1)
örmény
(1)
őszibarack
(1)
pacal
(2)
pacalleves
(1)
padlás
(1)
padlizsán
(19)
palacsinta
(4)
palánta
(1)
palánta világítás
(1)
palántanevelő polc
(1)
palántatálca
(1)
paleo
(1)
pálinkafőzés
(2)
palukes
(1)
paneer
(2)
pangasius
(1)
panír
(4)
paprika
(4)
paprikás kifli
(2)
paprikás krumpli
(1)
paradicsom
(25)
paradicsom csatni
(1)
paradicsomlé
(3)
paradicsomos káposzta
(1)
paradicsompaprika
(1)
parmezán
(1)
patisszon
(5)
peszto
(1)
petrezselyem
(2)
pince
(1)
pincepörkölt
(1)
pink lady
(1)
piritós
(5)
pirítós
(1)
pite
(1)
pityóka
(1)
pizza
(2)
Pokol Konyhája
(1)
polenta
(8)
poljanai savanyúvíz
(1)
póréhagyma
(5)
pöfeteggomba
(1)
pörkölt
(3)
pörköltszaft
(1)
primo_sale
(1)
Priwall
(1)
puliszka
(9)
pulyka
(3)
Pulykanyak
(1)
pulykanyak leves
(1)
rakott
(1)
rakott tészta
(2)
rántott
(1)
rántott hal
(3)
rántott sajt
(1)
rántotta
(3)
ratatouille
(3)
recept
(1)
receptgyűjtemény
(1)
recsk
(1)
reform konyha
(2)
regény
(1)
reggeli
(3)
rekviem
(1)
rétes
(2)
retro
(1)
retrókonyha
(1)
reumatológia
(1)
rizottó
(1)
rizs
(3)
róka
(1)
Rostock
(1)
rosztyóka
(1)
rozmaring
(1)
rozsliszt
(1)
ruszli
(1)
sajt
(6)
sajtgombóc
(1)
saláta
(7)
salátaolaj
(1)
salmojero
(1)
sárgabarack
(1)
sárgarépa
(2)
savanyítás
(1)
savanyú káposzta
(5)
savanyú uborka
(1)
savanyúság
(2)
savó
(2)
Scoville egység
(1)
seberli
(1)
segítség
(1)
sertés
(4)
sertésköröm
(1)
shanty
(1)
SHU
(1)
Solymár
(1)
Solymári Chili Mikulás
(1)
sorsolás
(1)
sóska
(2)
spagetti
(5)
SPAR
(1)
spenót
(15)
stívia
(1)
sushi
(1)
süllő
(1)
sült
(1)
sült krumpli
(1)
sült rizs
(2)
sült tészta
(1)
sütőtök
(3)
sütőtökleves
(2)
sváb
(1)
szakács
(1)
szakácskönyv
(1)
szakácsverseny
(1)
szalonna
(1)
szalvétagombóc
(1)
szárított paradicsom
(1)
szarvaspörkölt
(2)
Szavak a hullámok hátán
(1)
szejtán
(3)
székelykáposzta
(1)
szénhidrát nap
(1)
szenteste
(2)
szépségkirálynő
(1)
szezámmag
(1)
szezámmagőrlő
(1)
szilva
(4)
szilvalekvár
(1)
szilvás gombóc
(1)
szilveszter
(1)
szív
(1)
szívatótálca
(1)
szója
(2)
szója fasírt
(1)
szótár
(1)
Sztárséf
(1)
sztori
(1)
sztrapacska
(1)
szusi
(1)
T-Com
(1)
T.bálint kiadó
(1)
tabletta
(1)
tahini
(1)
tarja
(1)
tartár
(1)
tartósítás
(1)
tartósítószer nélkül
(1)
tatárbeafsteak
(1)
tej
(1)
tejfel
(2)
tejoltó
(1)
télre
(1)
tengerész szleng
(2)
tengerész sztori
(11)
tengeri hal
(2)
tepsis krupli
(1)
térkép
(1)
teszt
(1)
tészta
(11)
Tészta varázs
(1)
tésztanap
(4)
tésztasaláta
(1)
Thiszvi
(1)
tisztítás
(1)
tócsni
(1)
tofu
(2)
tojás
(5)
tojásos nokedli
(2)
tonhal
(2)
tormamártás
(1)
tök
(2)
tök párizsiasan
(1)
tökfőzelék
(2)
töki pompos
(1)
töltött
(1)
töltött káposzta
(2)
török
(1)
Trieszt
(2)
Trinidad Scorpion Butch_t
(1)
trüffel
(1)
túró
(4)
túrósbéles
(1)
TV recept
(1)
tyúkhúr
(2)
tyukovin
(1)
uborka
(5)
Uirou
(1)
újkrumpli
(3)
Újpest
(1)
uncia
(1)
ünnepre
(1)
vadas
(2)
vadon termő
(1)
vaj
(1)
vajkészítés
(1)
Vasas
(1)
vega
(1)
vegán
(1)
vegetariánus
(4)
versatile
(1)
vetőmag
(1)
videó
(2)
vihar
(1)
vileda
(1)
virsli
(2)
Vitold
(2)
Volosz
(1)
vörösbor
(1)
vöröshagyma
(1)
Vuk
(1)
wasabi
(1)
wok
(7)
Yellow Bhut Jolokia
(1)
zabpehely
(2)
Zágon
(2)
zakuszka
(2)
Zé
(1)
zeller
(3)
zöld dió
(1)
zöld dió befőtt
(1)
zöld krém
(1)
zöld levelű zsálya
(1)
zöldpaprika
(2)
zöldség
(22)
zöldségnap
(3)
zúza
(1)
zsálya
(3)
zserbógolyó
(1)
5 megjegyzés:
Szép lett a kenyered, biztos finom is, és sokkal egészségesebb, mint az adalékos, állományjavítós... stb. kenyerek.
Köszi a tippet a nokedlis gombapörkölthöz, tegnap főztem egy ilyen változatot, nagyon finom lett!
Na, mit mondtam, hogy érdemes nokedlivel (is) csinálni? Nálunk egyébként így a hagyomány, csak néha rizzsel...
Be vagyunk havazva, de nagyon! Ezért aztán már készülök a következő kenyérhez!
A kovászt mi úgy készítjük (pék mutatta), hogy liszt és víz egyenlő arányú keverékét 24 óráig szobahőmérsékleten hagyjuk letakarva, majd a felét kidobjuk és felfrissítjük a kidobott mennyiségű alapanyaggal. Ezt egy hétig kell ismételni, a hét végére a kovász savanyú lesz és buborékos. Akkor jó. Az így készített kovász sokáig jó, akár hűtőben is lehet tárolni, használat előtt egy nappal kell kivenni a hűtőből és fel kell frissíteni. Sütéshez meg esetleg a bl80-as vagy 112-es lisztet próbáljad ki. 80-ast lehet kapni pár boltban, más anyag mint az 55-ös.
Figyu Sparhelt, ammikor azt mondod, hogy kidobod a felét, és feltöltöd ugyanannyi "alapanyaggal" ezen mit értesz? Csak lisztet, vagy vízzel elkevert lisztet csinálsz és azt öntöd hozzá?
Szívesen sütök én is kenyeret, éppen a leírtak miatt. Ejnye Sparhelt, pont a kenyér készítésnél"kidobod" az értékes hozzávalót?
Megjegyzés küldése