Ha az ember
nincs otthon, akkor nem igazán megy a blogolás. Én most ilyen helyzetben
vagyok, ezért aztán „kérem szépen bocsátkozni”, ahogyan a fiam kérte az
elnézést pici gyermek korában.
Az elkészítés folyamata... |
A ritka
„eltávok” egyikén meglátogattuk a húgomat, aki örömmel mutatta, mit kapott egy
ismerősétől:
– Nézd,
milyen szép pöfeteg gomba!
Valóban az
volt. Ráadásul csak egy fél, de látszott, sok lesz négyünknek. Megmondom az
őszintét, még soha nem ettem ilyen gombát, ezért aztán kíváncsian vártam,
milyen lesz.
Mi más
készült volna belőle, mint rántott gomba?
Először a
tojást keverte be: öt darabot feltört, ment bele kis só, egy teáskanál kurkuma
(ha bajod van az ízületeiddel, ajánlatos naponta egy kávéskanállal bedobni!),
és egy deci tejszín és habosra verte. Ezután felszelte a gombát. A hatalmas
(déli) félgömböt először az egyik meridián mentén kettévágta, majd az egyik
felet ujjnyi szeletekre. A héját természetesen most vágta le, mert amúgy igen
kényelmetlen meghámozni. Besózta, hagyta kicsit állni.
Addig
elkészítette a tartárt: bolti majonézhez adott kevés mézet, fehér borsot, sót,
löttyintett bele a megbontott rajnai rizlingből vagy fél decit, egy kiskanálnyi
szerecsendiót reszelt bele, és egy fél pohár tejfölt adott hozzá. Alaposan
kikeverte, jó habosra. Betette a hűtőbe, és ezután állt neki, hogy a
gombaszeleteket kirántsa.
Puha
kenyérrel ettük, hozzá a maradék rajnai rizlinget ittuk.
Hát
elmondhatom, hogy felséges lakoma volt.
4 megjegyzés:
Jajj de nagyon szeretem, és mennyire hiányzik. Baranyából származom ott az erdőben kilószám lehet szedni. Irigykedem, erre a fantasztikusan finom étekre. Többet ér még a húsnál is ;)
Hát... én is körül fogok nézni az erdőben, ha hazamegyünk Hévízről, feltéve, hogy a generál után megkapom a műszakit... :-)
Jó döntés volt,hogy rántottátok, úgy az igazi,legalábbis felénk így készítik. ja,és bocsi,de nálatok is lófing gomba a "másik"neve :))
Márti, ezt a nevet nem ismerem, de fogom később alkalmazni! :-)
Megjegyzés küldése