Hála az égnek, itt a medvehagyma szezon.
Tegnap kint voltunk a kisgyóni erdőben és szedtünk egy kazallal. Csudára örülök!
A recept, amit most kiteszek, azt pénteken készítette az asszonykám.
Volt főtt krumpli, meg a kisbéri piacon vásárolt csudálatos juhtúró, ez adta neki az ötletet, és az hogy nagyon szeretem a kelkáposztát. Ilyen finomságot tudott kitalálni:
A reszelt főtt burgonyát jól összedolgozta a juhtúróval. A kelkáposztaleveleket öt percig forró vízben blansírozta, majd megtöltötte a keverékkel. Bepanírozta, és kirántotta.
A képen a köret hozzá kuszkusz, ezt egyszerűen sós vízben főzöd meg, és kész.
A mártást medvehagymából készítette. Az valami isteni volt:
Először besamelt készített, majd ebbe jött a medvehagyma, és végül hígította főtt és nyers tejszínnel.
Ez a hármas: kelkáposzta, juhtúró, medvehagyma egy csodás hármast alkot, áldom érte az asszonykám kicsi kezét! :)
Lehet, hogy ez a főtt tejszín kis magyarázatra szorul? Nos a házi tejet nem fölöztük le, hanem felforraltuk. Kihűlés után szedtük le a fölét, és tettük a hűtőbe. Az igazság része az is, hogy én ezt a fölt tejeskávén szeretem igazán, de az asszonykám ezzel sosem tudott megbarátkozni. Így a főzéshez használja.
Apropó a föl a kávén: édesanyám se szerette amíg kislány volt, és a mamája (én nem ismertem a nagymamám, korán árván hagyta a gyerekeit) kitalálta, hogyan lehet rávenni, hogy megegye.
- Kislányom, szerinted szép vagyok? -
- Igen! Nagyon! - mmondta az édesanyám.
- Azért, mert mindig én eszem meg a tej fölét...
Attól kezdve édesanyám kapta.
- Kérem a szépet! - mondta. És használt is, mert higgyétek el, nagyon szép volt az édesanyám!
13 megjegyzés:
Nagyon guszta!
síma káposztával bármikor bevállalom.
föl-t gyerekkoromban imádtam. ma már házi tejet vásárolunk, azt hagyom hűtőben mielőtt felfőzöm, s akkor leszedem a felgyűlt tejszínt. de még így is rettenet zsíros föle lesz, ezt meg már inkább mellőzöm. gyerekek imádják, néha a kávémban is végzi, bár ha sok van, akkor főzéshez is használom.
és kérek szépen bár virtuálisan a medvehagymából. itt még egy hónap mire szedhető.
Ügyes az asszonykád, nagyon finomat főzött. A medvehagymával szerencsés vagy, hogy van a közeletekben, az erdőben. Nálunk a Sas-hegyen én még nem láttam. A kertemben lévők, amit tavaly két helyen is felfedeztem, egyelőre még kicsik.
A tej fölét én kenyérre téve és kicsit megsózva szerettem. Ma már ritkán van erre lehetőségem, de ha ige, akkor enyém a föle.
A gyerekeim sajna nem ismerik, mert amikor ők kicsik voltak, nem lehetett házi tejet venni.
Jutka, köszöni az asszonykám!
4Gyerek, ki kell próbálni sima káposztával is!
Hobbychef, azért nekem is kellett vagy 50 kilométert autóznom érte (oda-vissza)!
Daisy, azt majd én is kipróbálom, de a kenyér pirítós lesz!
A történet is lenyűgözött, nemcsak a kaja!!! Medvehagymát akarok, sürgősen! (hogy megszülethessen eme nemes, remek eledel :))
Vicuska, sajnos nem áll módomban ímélben küldeni, pedig megtenném... :)
Imádom a medvehagymát, telepítettem a kertembe. Nagyon finom lehet ez a remek fogás! Nézzetekbe hozzám egy díj vár ott...
Kedves Seafalcon, egy játékra szeretnélek invitálni az oldalamon! Örülnék neki, ha nálad is olvashatnék Húsvéti ajánlót!! :)
Nagyon visszavonultál Sándor!
Na most én megdolgoztatlak.
Egy játékra invitállak, melyben húsvéti ételeket, menűsorokat kell ajánlani.
De jóóóóóóóó!Végre látok valakit aki rántott kelt csinált:-)
Nálam is van 1 lesd meg .imádom:-)
És még van több kelkáposztás recept is!
Megjegyzés küldése