Megígértem Anikónak, hogy ki fogom tenni a napi étkezésem, miből mennyit, hogyan, hátha segítség kezdő cukrosoknak, pedig én is az vagyok (január közepén mértek nálam 15,5-ös értéket). Kaptam gyógyszereket, meg útbaigazítást, és azóta diétázom. Most annak a hogyanját fogom megmutatni.
Először is: van egy remek honlap, ami nagyon megérdemli a reklámot: kaloriabazis.hu. Én ezt használom ahhoz, hogy megtudjam hány kalóriát fogyasztottam, és annak mi a szénhidrát, zsír, fehérje aránya, rögzítsem a súlyomat és egyúttal a remélt fogyásomat..
A,fontos (ahogyan a diétás szakértők mondják): a cukros diétában az elfogyasztott étel 50%-a szénhidrát, a zsír 30% a fehérje 20% legyen. Ezen kívül van egy nullázható elektronikus mérlegem, ezzel mérem az adagokat.
Megmutatom, hogy a mai reggeli bevitele után hogyan néz ki:
A Mit ettél mezőben irdatlan mennyiségű kajára kereshetsz rá. Kiválasztod a megfelelőt, beírod hány gramm, és katt a megettem gombra.Láthatod, mit ettem reggelire, az hány kalória, és ha a kurzort a reggeli összegző mezőre húzod, akkor megtudod, miből mennyit fogyasztottál.
Módod van arra, hogy azt mondjad: ennyire szeretnék lefogyni, azt heti ennyi fogyással akarom elérni, és minden nap a reggeli testsúly bevitele után megmutatja, hol tartasz a fogyásban.
Az enyém egyelőre így néz ki:
Az oldal filozófiája rém egyszerű: ahhoz hogy lefogyjál csak egy dologra van szükséged: több kalóriát égess, mint amennyit beviszel. Ezért ha éhes vagyok, akkor nekiállok tornászni egy fél órácskát, és utána megehetem azt a mennyiségű kalóriát, amit a torna elégetett! Egyszerű, mint a pofon.
A következő képen láthatod, mit ettem ma. (elvileg itt nassolás nincs, mert ha van, akkor azt is fel kell vinni a Nassolás kategóriába).
A következő bejegyzésben elmondom, mit jelent, hogy Kuszkuszom, csontlevesem...
2015. január 30., péntek
2015. január 26., hétfő
Citromos csirke hajdinával, az egészség jegyében
A cukrom az egekben van... két hete szigorúan számolok minden falatot.
Vasárnap, amikor "kicsit" ünnepeltem, ebédre citromos csirkét készítettem hajdinával.
A hajdinával először Lengyelországban találkoztam, egy szállodában adták valami húshoz, még az átkosban, 1988 körül. Kissé lábszagú volt, és a csoportban alig ettük. Aztán amikor lengyelekkel hajóztam, megszerettem. Nagyon sokat esznek, nem véletlen, hogy a németek a hajdinát sokszor lengyel rizsként emlegetik (talán amikor gúnyolódnak, én egy német parancsnoktól hallottam, kissé lekezelő hangsúllyal).
Csak egy combot sütöttem, és az egész nagyon egyszerű:
Egy bő evőkanálnyi olajat tettem alá (16 gr), de lehet kevesebb is. három gerezd fokhagymát durvára vágtam, erre fektettem a combokat (240 gr.) Rákarikáztam a citromszeleteket (bio, 56 gr.) és megszórtam szárított chilivel (elhagyható), sóztam, fehér borsot is kapott.
Takarékon egy órát sütöttem. Ha kell, vizet tettem alá, de te önthetsz száraz pezsgőt vagy fehérbort is, csak finomabb lesz tőle! Ha tepsiben sütöd az egész csirkét, akkor fóliázzad le, 160 fokos sütőben süssed egy órát, majd vedd le a fóliát, és úgy pirítsd gusztusosra. Nem szabad légkeverni!
100 gramm tápértéke: kcal: 154, fehérje: 15.9, szénhidrát: 1.4, zsír: 8.96
A körethez egy teáskanál olajon megpároltam egy kis fej vöröshagymát, majd hozzáadtam 200 gr. hajdinát. Kicsit pirult, majd felöntöttem 400 gr. vízzel. Fedő alatt puhára pároltam.
100 gramm tápértéke:: 129 kcal, fehérje: 4.34, szénhidrát: 23.55, zsír: 2.99
Vasárnap, amikor "kicsit" ünnepeltem, ebédre citromos csirkét készítettem hajdinával.
A hajdinával először Lengyelországban találkoztam, egy szállodában adták valami húshoz, még az átkosban, 1988 körül. Kissé lábszagú volt, és a csoportban alig ettük. Aztán amikor lengyelekkel hajóztam, megszerettem. Nagyon sokat esznek, nem véletlen, hogy a németek a hajdinát sokszor lengyel rizsként emlegetik (talán amikor gúnyolódnak, én egy német parancsnoktól hallottam, kissé lekezelő hangsúllyal).
Csak egy combot sütöttem, és az egész nagyon egyszerű:
Egy bő evőkanálnyi olajat tettem alá (16 gr), de lehet kevesebb is. három gerezd fokhagymát durvára vágtam, erre fektettem a combokat (240 gr.) Rákarikáztam a citromszeleteket (bio, 56 gr.) és megszórtam szárított chilivel (elhagyható), sóztam, fehér borsot is kapott.
Takarékon egy órát sütöttem. Ha kell, vizet tettem alá, de te önthetsz száraz pezsgőt vagy fehérbort is, csak finomabb lesz tőle! Ha tepsiben sütöd az egész csirkét, akkor fóliázzad le, 160 fokos sütőben süssed egy órát, majd vedd le a fóliát, és úgy pirítsd gusztusosra. Nem szabad légkeverni!
100 gramm tápértéke: kcal: 154, fehérje: 15.9, szénhidrát: 1.4, zsír: 8.96
A körethez egy teáskanál olajon megpároltam egy kis fej vöröshagymát, majd hozzáadtam 200 gr. hajdinát. Kicsit pirult, majd felöntöttem 400 gr. vízzel. Fedő alatt puhára pároltam.
100 gramm tápértéke:: 129 kcal, fehérje: 4.34, szénhidrát: 23.55, zsír: 2.99
2015. január 17., szombat
Ezért ültess mángoldot!
Nagyon megszerettem ezt a levélzöldséget. Valahol olvastam Bálint gazda hírlevelében, hogy ez adja az első zöldet a tavasszal a konyhába!
És milyen igaz!
Tegnap kimentem a kertbe, és szemrevételeztem a mángoldot.
A vörös mind kifagyott (megmondom az őszintét, hogy nem igazán ízlik, én a világoszöld mellé tettem a voksomat). A világoszöld közül volt amelyik elfagyott, de több tőnek csak a nagy levelei szenvedték meg a mínusz tizenfokos fagyokat. A közepén ott ágaskodtak a friss levelek!
Nosza szedtem belőlük egy marékra valót.
Mivel, már valóban muszáj cukros diétát tartanom, elővettem a ritkán használt pároló jénait és betettem a brokkoli után, és igazán finom köret lett belőle.
Sült csirkecomb mellé ettem.
És milyen igaz!
Tegnap kimentem a kertbe, és szemrevételeztem a mángoldot.
A vörös mind kifagyott (megmondom az őszintét, hogy nem igazán ízlik, én a világoszöld mellé tettem a voksomat). A világoszöld közül volt amelyik elfagyott, de több tőnek csak a nagy levelei szenvedték meg a mínusz tizenfokos fagyokat. A közepén ott ágaskodtak a friss levelek!
Nosza szedtem belőlük egy marékra valót.
Mivel, már valóban muszáj cukros diétát tartanom, elővettem a ritkán használt pároló jénait és betettem a brokkoli után, és igazán finom köret lett belőle.
Sült csirkecomb mellé ettem.
2015. január 11., vasárnap
Seafalcon vs. Méregerős Paprika
Persze a Naga Jolokia nem mindenkinek mondana sokat, tehát a címben nem lehetett. Szóval én szeretem az erős paprikát. Lett légyen cseresznye, chili, vagy Cayenne-i bors, ami nem bors, de így "köztudódott".
Van nekem egy unokatesóm, és annak meg gyermekei. Kornél Kertészeti Egyetem, vagy Corvinus, ki tudja követni a sok bacselort meg mesterképzést, hol, minek, miért diploma. Legutóbb, amikor náluk voltunk, aszondja Kornél:
- Figyelj Popeye - mert vannak akik így hívnak, ki tudja miért -, adok neked Naga Jolokiát - és elővarázsolt két nájlon acskót, picurit, és mindegyikben egy szép piros paprika volt. Nem nagy, olyan kicsi cseresznyepaprika nagyságú. - Azért így adom, mert ha megrepedne, és a leve a kezedre folyik s ha a szádhoz nyúlsz, akkor nagyon megégethet!
Így kellő tiszteletre késztetett, beszéltünk még pár szót a Scoville skáláról, meg SHU, hogy bennfentesnek tűnjünk a sok laikus, béleletlen gyomrú halandók számára.
Itthon jött a kérdés, hogy mit csináljak belőlük? Elsőként rántottában teszteltem. A hagymával kissé megdinszteltem egy picike darabot, amit óvatosan, villával, késsel bontottam ki (a magokat gondosan kikaparva, egy se vesszen kárba). A bal oldalinak vágtam le a csücskét, és még egy kicsit hozzá. A villát félve, de megnyaltam, Kellemesen csíp. Ez már valami! Rántotta betermel, hááát... olyan, mintha két cseresznyepaprikát tettem volna bele, tehát csíp, de semmi különös.
Konklúzió: többet kell belőle használni!
A déli brokkoli krémlevesbe tettem a megbontott paprika kisebb részét, úgy, hogy maradt még egy fél. A leves csíp, talán már erősnek is mondható... A kiázott paprikafoszlányt megrágva erősebbnek tűnt a cseresznyepaprikánál, kellemesen melengette a számat, azt hiszem, ez már közel járt ahhoz, hogy erősnek nevezhessem...
A maradék fél paprikát néztem egy darabig, majd dühösen bekaptam, összerágtam, és vártam.
Na, ez már valami! Csíp, éget, az egész számat, a torkot is kicsit, jó volt, de nem annyira erős, hogy levegőért kellett volna kapkodnom, izzadtam volna...
Nem lehet több 50 ezer SHU-nál...
Az SHU a Scoville Heat Unit, vagy Scoville Erősségi Egység valójában egy szubjektív mérce. A paprikából cukros vízzel kivonják a kapszaicint, majd elkezdik hígítani. Addig hígítják, amíg öt profi paprikakóstoló azt állapítja meg, hogy már egyáltalán nem csíp a hígított oldat.
Ez a fajta 2007-ben világrekorder volt 1 001 304 Scoville egységgel.
Azt gondolom, hogy mivel ez egy hibrid paprika, aminek csak az F1 nemzedéke hozza az összes tulajdonságot, amit én kaptam az már Fx-ik nemzedék lehetett.
Mit lehet itt tenni?
Vettem Yellow Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion Butch_t magokat, és kipróbálom, milyen terem belőle majd Akán!
Folytatása következik, természetesen.
Van nekem egy unokatesóm, és annak meg gyermekei. Kornél Kertészeti Egyetem, vagy Corvinus, ki tudja követni a sok bacselort meg mesterképzést, hol, minek, miért diploma. Legutóbb, amikor náluk voltunk, aszondja Kornél:
- Figyelj Popeye - mert vannak akik így hívnak, ki tudja miért -, adok neked Naga Jolokiát - és elővarázsolt két nájlon acskót, picurit, és mindegyikben egy szép piros paprika volt. Nem nagy, olyan kicsi cseresznyepaprika nagyságú. - Azért így adom, mert ha megrepedne, és a leve a kezedre folyik s ha a szádhoz nyúlsz, akkor nagyon megégethet!
Így kellő tiszteletre késztetett, beszéltünk még pár szót a Scoville skáláról, meg SHU, hogy bennfentesnek tűnjünk a sok laikus, béleletlen gyomrú halandók számára.
Itthon jött a kérdés, hogy mit csináljak belőlük? Elsőként rántottában teszteltem. A hagymával kissé megdinszteltem egy picike darabot, amit óvatosan, villával, késsel bontottam ki (a magokat gondosan kikaparva, egy se vesszen kárba). A bal oldalinak vágtam le a csücskét, és még egy kicsit hozzá. A villát félve, de megnyaltam, Kellemesen csíp. Ez már valami! Rántotta betermel, hááát... olyan, mintha két cseresznyepaprikát tettem volna bele, tehát csíp, de semmi különös.
Konklúzió: többet kell belőle használni!
A déli brokkoli krémlevesbe tettem a megbontott paprika kisebb részét, úgy, hogy maradt még egy fél. A leves csíp, talán már erősnek is mondható... A kiázott paprikafoszlányt megrágva erősebbnek tűnt a cseresznyepaprikánál, kellemesen melengette a számat, azt hiszem, ez már közel járt ahhoz, hogy erősnek nevezhessem...
A maradék fél paprikát néztem egy darabig, majd dühösen bekaptam, összerágtam, és vártam.
Na, ez már valami! Csíp, éget, az egész számat, a torkot is kicsit, jó volt, de nem annyira erős, hogy levegőért kellett volna kapkodnom, izzadtam volna...
Nem lehet több 50 ezer SHU-nál...
Az SHU a Scoville Heat Unit, vagy Scoville Erősségi Egység valójában egy szubjektív mérce. A paprikából cukros vízzel kivonják a kapszaicint, majd elkezdik hígítani. Addig hígítják, amíg öt profi paprikakóstoló azt állapítja meg, hogy már egyáltalán nem csíp a hígított oldat.
Ez a fajta 2007-ben világrekorder volt 1 001 304 Scoville egységgel.
Azt gondolom, hogy mivel ez egy hibrid paprika, aminek csak az F1 nemzedéke hozza az összes tulajdonságot, amit én kaptam az már Fx-ik nemzedék lehetett.
Mit lehet itt tenni?
Vettem Yellow Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion Butch_t magokat, és kipróbálom, milyen terem belőle majd Akán!
Folytatása következik, természetesen.