2014. február 27., csütörtök

Zöldséges sült rizs hajószakács módra

Zöldséges sült rizsEz megint olyan étel, amit nagyon szeretek. Nem biztos, hogy azt kapod, amire asszociálsz, mert nincs sok köze a thai (ázsiai) sült rizshez, illetve azt még nem ettem, nem néztem utána, ez olyan, ahogyan hajószakácsoktól tanultam.

A lényeg az, hogy kedvedre való zöldségeket megpirítasz. Akár wokban, akár serpenyőben, mindegy. A lényeg a kevés olaj (csak csillogjon az edény), forró legyen, hamar megbarnuljon a zöldség, ahol érintkezik az edénnyel. Az így pirított kelkáposztáért egyszerűen  megvadulok, annyira szeretem. Most tettem még bele kevés fehér répát, sok hagymát, zöldborsót (mirelit) és kukoricát (mirelit). Sárgarépa nem volt, így kevéssé lett tetszetős (sajnos).

Most nem fűszereztem a só kivételével. Illetve egyetlen egyet használtam, de erről majd később.
A rizst megfőztem. A zöldséget összekevertem a rizzsel, és mivel felvert tojás jön majd bele, ezért úgy ízesítettem, ahogyan egy japán háziasszonytól lestem el egy videón: ecettel. Ők nyilván másfélét használnak, mint mi. Neked azt mondom, használjad a legjobb borecetet (balzsamecetet). Én kaptam a sógornőmtől házi borecetet, ami nem más, mint megecetesedett bor. De milyen!? Hegyaljai, tokaji bor adta meg magát az ecetbaktériumoknak, de nem teljesen. Van ecet stichje, de érezni a tipikus hegyaljai, tokaji bor ízét is. Nos ebből locsoltam meg a rizst, majd adtam hozzá a felvert tojást. (Egy bögre rizst főztem, ehhez 5 tojást használtam). Addig kevertem és kavartam, amíg a tojás láthatóan szárazra nem sült!

Mit mondjak, isteni kaja!

2014. február 24., hétfő

Zöldséges palacsinta

Zöldséges palacsinta Csak össze kell hajtani és mehet a sütőbe. Nagyon egyszerű, sőt még annál is egyszerűbb vacsora!
Az úgy volt, hogy a fiam hazajött Karácsonyra Norvégiából. Hozott magával kész, mirelit palacsintát, amihez aztán nem nyúlt, mert ugye az édesanya nem üres hűtővel, és kopár asztallal várja a fiát! Nem volt alkalma elkészíteni.
Én meg elővettem, és ezt készítettem belőle!

Wokban sült zöldség: megolajozom a wokot, beledobom a magokat: koriander, római és normál köményt, most szárított csilipaprikát nem tettem bele, mert mindig meg akar fullasztani, azt szabadban szoktam elkövetni. Ezután fajtánként megpirítom a felhevített edényben a zöldségeket: hagymát, zöldhagymát és pórét.  Majd a kelkáposzta csíkok jönnek. Ezután a sárgarépa, zeller, és karalábé meg fehérrépa együtt. Mindegyik fajtát, ha megpirult, kiszedem egy "gyűjtőedénybe". Végül ebben sózom, teszek hozzá őrölt borsot, kakukkfüvet, meg amit gondolok. Összekeverem.

A palacsintákat megolajozott tepsire fektettem, rákanalaztam a wokban sült zöldséget, kapott gey kevéske csiliszószt, összehajtottam, ment rá jó adag reszelt sajt, és be a sütőbe. Amikor a sajt ráolvadt, és egy picikét megpirult, kivettem, tálaltam.  Csípős és édes csatnival ettük. Isteni volt!