A kérdés csupán csak annyi, hogy ez kérdés "legyen-e vagy állítás-e legyen-e"?
Mert az történt, hogy barom sok szilva van a fán, és ahogyan a népdal is mondja: Hull a szilva a fáról... stb. stb. Hát az bizony lehullik, de még mennyi, ha olyan szélvihar van érési időben, mint öt napja. Nos annyi, hogy nem vagyok képes összeszedni.
Ha lehajolok majd felemelkedem, akkor szédülök egy sort. Ha maradok lehajolva, akkor a térd körüli izmaim kezdenek el nagyon gyorsan tiltakozni, ezér' ravaszul megvártam, hogy jöjjenek vendégek, majd velük összeszedetem (egy részét...) A lényeg a lényeg, hogy a szilva pihent vagy 4 napot a fűben ebben a rekkenő kánikulában. Tegnap reggelre már minden cefrés hordóm megtelt, de szilva még volt dögivel. És kipattant a szikra, amikor három-négy, aszalódásnak indult szemet találtam: ha a szilva elkezdett a fűben aszalódni, akkor bizonyára hajlandó azt tálcán is megtenni...
Nosza összeszedtem egy rakatot, alaposan megmostam, majd tálcára velük. Most azt várom, hogy szépen kiszáradjanak.
Legyen a cím kérdés, és hozzáteszem még: meg fog gy aszalódni a napon? Te hogyan aszalod (aszalnád, fogod, szokod aszalni)?
Megmutatom képen is:
Mindenképpen mag nélkül és gézzel letakarva, hogy a légyneműek ne szálldossanak rá. Jó is az a sok szilva. Attól függően, hogy milyen fajta és nyersen rakom el és aztán szilvás gombóchoz, sütibe vagy húsok mellé használom. Ráadásul nagyon finom! A télére való elrakása http://vicuska13.blogspot.com/2010/08/hidegen-elrakott-finom-szilva-telere.html
VálaszTörlésVicuska: máris lefedtem gézzel, és a következő adagot kimagozom...
VálaszTörlésAz asszonykám hozzád hasonlóan tesz el nyersen szilvát!
Igen,a magozást én is javasoltam volna,no meg a pálinkát ;) vagy, mi felénk, füstre rakják, ettől különleges íze is lesz.
VálaszTörlésMárti, hogyan is van ez a "füstre rakjuk" megoldás?
VálaszTörlésVan blogbejegyzésed?
Én is szoktam napon aszalni paradicsomot,gyümölcsöt.A gézt,vagy vékony függönyt én is javasoltam volna.
VálaszTörlésNekem van kimondottan gyümölcsaszaló fonott tálcám,annak előnye,hogy alulról is szellőzik a gyümölcs.De ilyen erős napon simán kiszárad a szilvád.
Megyek megnézem Vicuska receptjét,mert arról meg még én nem hallottam:))
Erdélyben, vidéken ma is készítik,és számtalan ételhez felhasználják. Sajnos a blogomon nincs fent, mert nem tudom megoldani a füstölést!
VálaszTörlésA kimagozott szilvákat,vízgőz fölött meggőzölik, így állítólag megtartja a színét, majd vesszőből font rácsra szétterítik,és kemencébe teszik. A lényeg, hogy ne közvetlenül a füst fölé, hanem csak mellette tartsuk, és ami még fontos, zöld gallyakat égessünk. Az így megfüstölt szilvákat, szellős helyen kb.1 hétig kell szárítani. Remélem Te elkészíted és megosztod velünk!
Jó munkát hozzá :)