Régóta készültem, hogy elkészítem, de vagy spenót nem volt itthon,
vagy panir. Igazából most se volt spenót, mert "csak mirelit", de
szegény ember mirelittel főz (télen).
Most volt panir is, igaz nem
friss, hanem két napos. Most tapasztaltam ki, hogy így viszont jobban
süthető! Azt hiszem, hogy így viszont nem igazán autentikus, mert
frisset kellene használni. Hogy a panir hogyan készül, azt már leírtam a cafeblogban is.
Palakot
készíteni meg könnyű. nagyon hasonlít ahhoz, amit mi spenótnak hívunk
(én ki nem állhatom a főzelék jelzőt ebben az esetben), bár nem tejjel
készül, ahogy édesanyámtól eltanultam a módit.
Mint
említém volt, mirelitet használtam. Még csak nem is azt, amit nagyon
szeretünk - spenótlevelek összetekerve, lefagyasztva -, hanem a
spenóttégla masszát.
Egy kis fej hagymát megdinszteltem, adtam
hozzá összedarált fűszereket: koriaandert, római köményt, fekete borsot,
és három nagy gerezd fokhagymát, mivel Zsolt, a falusi boltos nem tart
hinget (az indiaiak fokhagyma helyettesítőjét), majd beledobtam a
kiengedett spenótot. Ezután adtam hozzá a mokkáskanálnyi kurkumát
és reszelt gyömbért. Összefőztem az egészet, és kész. Mivel a víz
elpárolog, nem lett valami sok, de hát eleve úgy terveztük, hogy barna
rizzsel esszük.
A panirt felkockáztam, és olíva olajon pirosra
sütöttem... Ha friss lett volna a panir, mint már említettem, nehezebb
lett volna a sütés, mert az olaj szerteszét fröcsköl. A házi sajt
milyenségét nagyban befolyásolja, meddig hagyod csöpögni, és meddig
préseled. Ez mindkét esetben "ottfelejtődött", így hosszan (vagy húsz
órát) csöpögött, és délutántól másnap délig préselődött, azután két
napot pihent a fricskóban!
Mivel másnapra csak nagyjából három evőkanálnyi maradt, ezért sütöttem pár ciabattát
(a hideg szobában állandóan van hidegen kelő kenyérmassza), és
összeházasítottam az indiai és olasz finomságokat egy echt ungarische
dish-sé!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése