2012. december 5., szerda

Zalai savanyú kerekrépaleves lapockával, füstölt oldalassal

Ez egy olyan recept, amit nagyon régóta szerettem volna elkészíteni! Valahol olvastam, hogy a kerekrépát csak Zalában és Vasban termesztik és fogyasztják, máshol nem ismerik. Természetesem elővettem a mindig nálam levő guglimat, s rákerestem, így aztán elég sokat megtudtam a dologról. A legörömtelibb találkozás azonban a gazdaboltban volt, ahol láttam magot, így az elmúlt nyáron próbaültetés volt. A terméssel nem vagyok teljesen megelégedve, de egy levesre elég lett...
A "termést" megpucoltam, és eltettem, ahogyan az egyik főzősoldalon láttam: Lereszeltem, ecetes vizet öntöttem rá, és passz. De ha lesz több, akkor mindenféle trükkel elő fogok állni...


A savanyú répa kész, most jön a leves!
Most előveszem legbűnbánóbb orcámat, és bevallom: nem igazán sikerült a leves. nem az ízével volt a baj, mert az olyan lett, amilyenre számítottam - nagyon finom -, hanem az állaga... majd utána kék járni, hogyan és miképp...
Mert az igazsághoz tartozik, hogy két receptet találtam, és azok nagyon egyeznek! Én viszont a metódus alapján "kudarcot" vallottam. Mert miről van szó?

Hozzávalók:
1 kg. savanyított répa, 20 deka füstölt húsos csont, 30 deka oldalas, fél kiló lapocka, egy evőkanál zsír, babérlevél, só, szemes bors, fél liter paradicsomlé, tejfel, liszt a habaráshoz.

Eddig minden oké. Akkor lássuk az eljárást, amit folyamatba helyeztem:
Húsokat felkockáztam. Nálam csak füstölt oldalas volt, meg lapocka, és a tarlórépa is kevesebb volt.

A zsíron meg kellett sütni a húsokat (kisütni a zsírját). Nos ez semmiség, hamarosan megpirultak a lapocka darabok.
Ezután a kinyomkodott répát hozzáadtam, felöntöttem a paradicsomlével,


majd még annyi vízzel, hogy ellepje. Sózás, babérlevél (3 db), szemes bors, és ment bele a füstölt oldalas.


A receptek azt írják, hogy "fedő alatt a húsok puhulásáig főztem", és ezzel nekem bajom van, illetve lett:
A hús puhulásához sokkal, de sokkal több idő kell, mint a répa megfövéséhez. Ezért az én levesemből szinte eltűnt a répa majdhogynem teljesen szétfőtt. Így aztán esztétikailag meg se közelíti azokat, amiket láttam, olvastam...

Én bizony ezt a levest sokkal inkább el tudom képzelni, hogy eleve főtt-füstölt oldalast használnak hozzá, és legközelebb ezt is fogom csinálni!


Miután megfőtt, habarással sűrítettem. (Estére az állaga egy jó sűrű főzelék lett...) :-)

6 megjegyzés:

  1. Figyelmedbe ajánlom a szellemafazekban.blogspot.com oldalt, a fejlécnél található zalai ízek fejezetet, és ott több receptet is találsz a kerekrépáról, egyik jobb, mint a másik. Kaptam egyszer tőle, Duendétől postán vagy 3kg-ot, mert én addig nem is hallottam róla, megfőztem egy részét füstölt hússal levesnek, a többit meg, mint a töltött káposztát, tehát húsgombóccal, valami isteni volt. Zalában egyébként tökgyaluval gyalulják le, nem ilyen vékonyra reszelik mint te. Tökfőzelékként elkészítve kaprosan is csodás.
    Tehát sokféleképpen készíthető és nagyon egészséges zöldség, termeszd csak tovább minden évben, ha sok lesz a termésed, számíthatsz rám, szívesen vásárolok tőled, mivel te közelebb vagy, mint Zala:-))))))

    VálaszTörlés
  2. Anikó, a link a bejegyzésemben Duende blogjához visz. Tőle van a recept, meg a nosalty oldalán is olvastam.

    Jövőre sokkal több lesz, mert nekem nagyon ízlik (még nyersen is, hiszen majdnem retek ízű!)

    A gyalulást majd megoldom!

    VálaszTörlés
  3. A másik amire figyelj, hogy a füstölt húst mindig előre főzd meg puhára, akár előző nap és utána a levével tedd fel a répát és főzd készre, rántás egyebek, majd szeletelve a tálaláshoz tedd a húst hozzá.
    Remélem nem veszed zokon amiket írtam, csak segíteni szeretnék. Én a töltött káposztát is úgy főzöm, hogy előre megfőzöm a füstölt csülköt vagy a nagyobb füstölt húsokat, majd a levével főzöm meg a káposztát a töltelékekkel, vagy sima húsokkal /pl.oldalas darabokkal/ pedig azokkal is sokáig kell főzni,és utána teszem hozzá a füstölt hús darabokat de így biztosan nem történik meg, hogy szétfő az egyik, míg a másik esetleg nem is olyan puha még:-)))

    VálaszTörlés
  4. Pont nekem is az a véleményem, hogy tisztára retek ízű, tehát nyersen is fogyasztható. Szóval jó sokat termelj belőle:-)))))A linket meg nem is figyeltem:-))))

    VálaszTörlés
  5. Anikó, nem zokon veszem, hanem köszönöm, amiket írtál. Éreztem én, hogy főzve kellene az oldalast beletenni, de hát a recept... még nem csináltam, ilyenkor követem a kottát. :-)

    Ha lesz, majd szólok, bár nem a szántót vetem be vele! :-)

    VálaszTörlés
  6. Pont a napokban láttam erről a TV.-ben egy műsort, nem ismertem. Az a lényeg, hogy jó volt!

    VálaszTörlés