2012. április 27., péntek

Sajtgombóc leves medvehagymával

Sajtgombóc leves
Mint minden ami nagyszerű, ez is egy egyszerű leves. Sokszor már vigyorgok magamon, hogy már megint leves... hát mit tegyek, ha szeretem? És az asszonykám olyan finomakat főz! Mint például ezt is! Valami olcsó ételek szakácskönyvéből nézte ki: Semmiből valamit, a könyv 69 forint volt, ennek a receptnek az elkészítési ára 4-5 forint. És nemcsak ilyen olcsó, gyors is.

Hozzávalók:
5 deka reszelhető sajt,
egy tojás,
két csapott evőkanál liszt,
1 liter víz,
ételízesítő,
tejfel a habaráshoz,
só, fehér bors,
kapor vagy petrezselyemzöld vagy medvehagyma

Először elkészítjük a galuska masszáját.
A tojásban sózás után simára kevered a lisztet, hozzá adod a reszelt sajtot, és tíz percre a hűtőbe teszed. Amíg pihen elkészül a "leves":
A lábosba szórod az ételízesítőt, hozzáadsz két evőkanálnyi olajat, felengeded a vízzel. Az asszony ezt saját zöldségkrémmel helyettesítette, hozzáadott egy tyúkhúsleves kockát a vízhez, és felforralta. Ezután beleszaggatta a galuskákat, amint feljött a leves felszínére kész is volt. Ezután behabarta. Lehet a levesre szórni frissen vágott kaprot vagy petrezselyemzöldet, de én medvehagymát tettem rá!
Nagyon finom!

2012. április 24., kedd

A hobbiparaszt kérdezi

Gyümölcsfákat ültettem az ősszel. Mind szépen megeredt, szépen zöldellnek, sőt virágzanak. Bár a szívem szakad, de arra gondoltam, hogy a virágokat le kellene szedni, hogy az erő a koronanevelésbe menjen. És a törzsén levő hajtásokat is mind eltüntetném, leszedném. Nézd a képeket:

Virágzó almafa
Hajtással van tele a kajszi törzse

Osztán kérdezem, hogy mim van nekem? Az alanti képen:

Ő egy szép micsoda?

Tehát érdekelne az ő neve (magyar, latin, görög, kínai, szuahéli...)
És az is, hogy szegénynek mi baja van, és mit csináljak vele? A törzsén van 3 ilyen tök "elszáradt" ág. Nem beteg-e?

Balra mutató alsó ágak elszáradtak... miért?

2012. április 20., péntek

Kalocsai rétes

Ha kalocsai, akkor paprika, nem? Hát paprikás rétest nem kínálok, mert kissé bizarrnak tűnik, bár, fene tudja. Manapság mindent megfőzünk, sütünk...
Ha kalocsai akkor hímzett?
Nyilván nem!
Az asszony találta egy receptkönyvben, meg nem mondom most melyikben. Megtetszett, és hipp-hopp, megsütte!
Nem nagy varázslat, és csak kicsike ördöngösség:
Nem kell hozzá semmi más, mint pár darab kisütött palacsinta. Két rúdhoz szám szerint 12 darab.
A réteslapot kiteríted, és belehelyezed a palacsintákat: először egy mákosat, mellé egy túrósat, és szépen a tetejükre, középre egy diósat. Ezt megismétled, egy rúdhoz hat darabot használsz. Most már lehet becsavarni a réteslapba, majd megkened kicsit zsírral, és mehet a sütőbe. Ha azt látod, hogy szárad a teteje, akkor megint kend át.
Ha megsült, akkor edd meg. De adhatsz a családnak is, és akkor körbe fognak csókulgatni, hogy már megint milyen finomat adtál nekik!
Ezek hömbörgetés közben elforogtak, és ezért nem felül van a diós. Az ízén mit sem változtat!


2012. április 9., hétfő

Gyere ide, meglocsollak!

Én kis morzsa,
gyönge rózsa
verebek papja
hordónak csapja,

ha beférek
tojást kérek,
ha nem kapok:
tovább lépek!

Szabad-é locsolni?



Évtizedek óta ezzel a verssel locsolok, és ezzel mindenkit meg tudok mosolyogtatni! Remélem, téged is!

Ha igen, az az én hímes tojásom a versért!

Kellemes Húsvétot mindenkinek!

2012. április 3., kedd

Frutta del mar - szerintem

Ez most egy rendhagyó bejegyzés.
Csak szólok, hogy vagyok. De keveset számítógép mellett, és akkor is nagyon fáradtan. És fáradtan nem főzök, és blogolni sincs kedvem.
De ez nem lesz mindig így, ez biztos. Csak most a családi munkamegosztás egy kicsit átrendeződött, és sokkal kevesebb hely jut a konyhában is.
De ahhoz most van hely és energia, hogy egy régebbi alkotást, ami például elképzelhető, hogy húsvétkor előétel lesz kitegyek.
Tehát:
Hozzávalók:egy fél kilós csomag mélyhűtött frutta del mar (a mi boltunkban fél kiló annyi mint két csomag 150 gr-os), minőségi fehér bor, kemény tojás, majonéz.

Elkészítése:
Hát kérem: Vajat felolvasztom a lábasban, hozzáadok egy kevés gyömbéres fokhagymaszószt (lehet sima fokhagymát is), és fehér bort. Hozzáadom a mélyhűtött tengeri finomságokat, és megfőzöm.

A keménytojglikat felkockázom, és a kihűlt, leszűrt tengeri herkentyűkkel elkeverem. A lét leszűröm, a zagyikhoz hozzáadok majonézt, egy kevés lét is, hogy sűrű folyós maradjon, és a tengeri herkentyűre öntöm. Lehűtöm, így tálalom. A száraz fehér bor maradékát főzés közben, vagy a frutta del mar salátához fogyasztom.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!