Sokszor feltűnt ifjúkori olvasmányaimban a mogyoróvaj. El nem tudtam képzelni, miféle szerzet? Valami nagyon különleges, valami nagyin finom extraság, hiszen AMERIKAI, így csupa nagybetűsen, hiszen a szocializmusban az volt minden, ami ott készült. Mindig ett a fene, hogy meg kellene kóstolni!
Egészen addig vágy volt, amíg el nem olvastam a készítését itt: Alexandra Gasztroblogja Sidney-ből. Innen már semmi varázslat, csak egy pofon egyszerű eljárás, mindössze az kell, hogy legyen egy késes robotgépet, ami megfelelően erős is.
Nos, ez két éve be is következett, amikor vettünk egy "ezer lóerős" masinát, ami erre is alkalmas. Belevágtam karácsony előtt. Úgy terveztem, hogy három üveggel készítek, és kettő a karácsonyfa alatt igen jól fog mutatni.
Pofon egyszerű az eljárás. Egy kiló pörkölt, sós mogyorót vettem (háromszor 40 dekás kiszerelésben), két menetben készítettem el: beleszórtam a robotgép tartályába, bekapcsoltam a lassabb fordulatra, és elmentem internetezni. (Azt hiszem ez fontos, ettől szép világosbarna lett, ha közben olvasol, akkor sötétebb lehet... állítólag...)
Azért öt perc múlva kinéztem a konyhába, és láss csodát, szép krém volt az imént még egész mogyorók helyén. Amíg neteztem, megtudtam, hogy Elvis Presley-nek a mogyoróvajas-banános szendvics volt az egyik kedvence (meg is hízott!). A két szelet kenyeret megkente mogyoróvajjal, rá a banán, összeborította, majd kívül mindkét szeletet megvajazta, és serpenyőben megsütte. Ha vézna vagy, ez jó kis hízókúra lehet...
Aztán üvegbe töltöttem, megcímkéztem, és ment a karácsonyfa alá. De azért meg is kóstoltam, hát úgy összekapta a számat, hogy alig tudtam nyitni... de finom. Kicsit szokni kell.
A fiaim örültek neki!
-->
Ha jól olvasom akkor semmi más csak le kell"darálni"?mitől lesz édes? vagy nem az? én sem tudom elképzelni,nekem is az amerikai gyerekfilmek jutnak eszembe ahol mindenki ezt ette reggelire!
VálaszTörlésKedves EWA, ez valóban ilyen komplikált, hogy semmi más nem kell bele.
VálaszTörlésEz nem édes, hanem sós krém.
Minden olajos magból készíthetsz, csak a szükséges idő tér el.
Nézd meg az ajánlott Alexandra blogját!
Hát ez remek kis bejegyzés :). Még a végén kipróbálom, csak félek az én masonám nem elég erős hozzá...
VálaszTörlésElif, az enyém 1000 Wattos. Gondolom egy 800 körüli már OK.
VálaszTörlésMi azért vettük, hogy vigye a füvet!!!
http://www.szekelyistvan.hu/Fozocske/receptek/zoldital0.php
Köszönöm látszik milyen tudatlan vagyok, nagyon izgat a dolog:)))
VálaszTörlésEzt ki kell próbálnom!!
VálaszTörléshát igen. addig hitetlen tamás az ember jánya, míg a saját portáján nem próbálja.
VálaszTörlésutána meg felkiált: jé, ez valóban így működik.
Készen véve elég drágán számítják az árát, hol vetted a mogyit, jutányosan adták? Kenyérre kenve, sütibe finom..., amúgy hamar telít, nem?
VálaszTörlésNaháááát!:)
VálaszTörlésVicuska, egy 40 dekás zacskó 250 forint volt, semmi frinc-franc márka...
VálaszTörlésItt rettentő sok receptet találsz mogyoróvajjal:
http://peanutbutterlovers.com/
4Gyerek, te is próbáltad?
Na meg kell néznem az én masinám milyen erős, aztán jöhet a próba ha csak ennyi alapanyag szükségeltetik :D
VálaszTörlésNálunk kapható organik és az üzletben kapható, szemed előtt készitik frissen!...csak duplával drágább mint ami már az üvegben van...és szerintem finomabb!
VálaszTörlésÜgyes vagy, máskülömben nagyon finom, és egészséges!