2011. július 21., csütörtök

Lucskos krumpli

Szerintem sokan ismerik ezt a kaját, legfeljebb más néven. Igen kiváló étek, nyáron hidegen is szoktuk enni, még feltétet se igényel. Ezt a nevet az anyósomtól hallottam, a nénikém hamis csirkepaprikásnak hívta, így talán "előkelőbb"...
Nagyon szeretjük ezt az egyszerű ételt. A nagy fiam felment Pestre, és amikor telefonált, említettem, hogy mit főzünk.
- Bográcsban? - kérdezte.
- Persze! - feleltem, így ő adta az ötletet. Nos akkor nézzük, hogyan kell elkészíteni:
Nem komplikált, hasonlít a paprikás krumplihoz, csak be kell habarni, és..
Szóval tüzet raksz a bogrács alatt, ha a láng alább hagyott, akkor egy jó kanál zsírra két nagy fej, vékonyra szeletelt hagymát dobsz, és üvegesre dinszteled. Ezt tapasztalatból mondom, ha így teszel, akkor a kajában nem lesznek olyan kis fekete biszbaszok, mint nekem sikeredett, ugyanis nagy tűzön pirítottam, és ami a szélre került kissé megbarnult, hogy finoman fogalmazzak.
Most mehet bele egy nagy evőkanál pirospaprika. Ha csípős, nekem jobban ízlik, de akkor a Seafalconné nem tudja enni, így én édes nemest tettem bele..
Megkevered, majd mehet bele a kockára, karikára vagy éppenséggel hasábnak felszeletelt krumpli, ki hogyan szereti, láthatod, hogy nincsenek kötöttségek, szárnyalhat a fantázia... És mehet bele kevés paradicsom és zöldpaprika is. Megkevered, és felöntöd vízzel. lefeded, ha puha (ami hamar bekövetkezik) behabarod tejfeles habarással, és máris tálalhatod.
Ehhez savanyúság illik, mi dobálós savanyúságot ettünk hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Seafalcon!
    Nagyon tetszik a recept, de nem tudtam kivenni belőle, hogy milyen habarással készült (tejes, tejfölös?).Nagyon tetszik a blog. Üdv.:Ildikó

    VálaszTörlés
  2. Ildikó, javítottam a receptet, természetesen tejfeles habarást használunk.

    VálaszTörlés