2010. január 18., hétfő

Lombard gombóc

Vegetáriánus vendégeink voltak, és nekik találta az asszony az alábbi receptet, és nemcsak megtalálta, hanem elkészítette! A recept a 100 legjobb zöldséges finomság címre hallgató füzetből való!

Hozzávalók:
60 dkg. friss, vagy 40 dkg. mirelit spenót, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vereshagyma, 1 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg. rikotta sajt (amivel teljes mértékben egyenértékű ugyanannyi tehéntúró, ebből ne csinálj gondot!), 10 dkg. liszt, 3 dkg. hajdinaliszt, csipet őrölt fehérbors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 6 dkg. reszelt parmezán, só, 2 evőkanál vaj, a tetejére friss reszelt parmezán (nekünk elfogyott, ezért más sajt van rajta: gouda).
A spenótot csepegtesd le, vágd apróra, a pürészerűvé eldolgozott masszát keverd el vajon megfuttatott hagymával, rotyogtasd össze, és hagyd kihűlni.
Ezután keverd el a spenótot a rikottával, a parmezánnal, a tojással, liszttel, ízesítsd a sóval, borssal, szerecsendióval, és pihentesd negyed órát, amíg jól összeáll.
Két kanállal szaggass gombócokat, és a gyöngyöző vízben főzd meg.
Ha feljött, pár perc múlva lyukacsos kanállal szedd ki, csepegtesd le, és tedd előmelegített üvegtálra. Locsold meg kevés olvasztott vajjal, reszelj rá sajtot, úgy tálald. Én rá is olvasztottam.
Mi Savignon Blancot ittunk hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Nálam hasonló szokott készülni spenótos túrógombóc néven. Imádom, az egyik kedvenc ételem.

    VálaszTörlés
  2. Mit mondjak, nálunk is nagy sikere volt!

    VálaszTörlés