2009. december 21., hétfő

Kolozsvári töltött káposzta


Hozzávalók:
Egy fej savanyított káposzta, 1 kg. savanyú káposzta, fél kilogramm darált sertéshús (lapocka vagy tarja), 3-40 dkg. füstölt oldalas, vagy más füstölt hús, 20-25 füstölt kolbászkarika, egy pár debreceni, két szelet kolozsvári szalonna, 10 dkg. füstölt szalonna, 10 dkg. rizs, két tojás, tejfel, két közepes fej hagyma, pirospaprika, majoránna, só, bors.

Ha van maradék füstölt szalonnabőröd, az jó.



Elkészítése:

   A piacon be kell szerezni a megfelelő minőségű káposztát a maszek savanyúságosnál. De ha csak bolti van, mert nincs piac a környéken, azt is felhasználhatod. Mindenki a lehetőségekhez mérten...

Elsőként elkészítjük a tölteléket:

feltettem 10 dkg. rizst ugyanannyi vízben, mert nem kell, hogy megpuhuljon, csak részben. Ezután 10 dkg. füstölt szalonnát apróra kockáztam egy serpenyőbe dobtam, és kisütöttem a zsírját, majd egy fej hagymát apróra kockáztam, és megdinszteltem a zsírban. Meghintem piros paprikával, leveszem a tűzről, hagyom kicsit húlni. Egy tálba tettem, hozzáadtam a rizst és a darálthúst, sóztam, borsoztam, és egy kevés majorannát is adtam hozzá. Ráütöttem két tojást (illetve pohárba, és amiután láttam, hogy nem büdös, záp, rossz, utána adtam a kajához. Párszor megjártam, és beláttam, hoyg az anyósomnak igaza volt, aki mindig így csinálta).

Összedolgoztam.

Most, hogy kész a töltelék, meg lehet tölteni a káposztaleveleket. Nagyon fonros, hogy a vastag eret vágd le szépen a levél "síkjában", ettől elveszti a merevségét, és jól göngyölhető. A tölteléket gombóccá gyúrtam, és alevélre tettem. Két módszer is van, ahogyan összetekerem: a levél két szélét kissé behajtom, hoyg fedje a tölteléket, és feltekerem. A másik, hogy feltekerem, aztám mutatóujjal belegyömöszkölöm az üres levélvéget a töltelékhez mindkét oldalon. Ezt édesanyámtól láttam, és a zömét így készítettem, de mindkét módon hajtott töltelék jó lett.

Most még nem lehet lerakni, mert a káposztát kissé előkészítjük: a másik hagymár zsíron megdinszteled, paprikázod, és beledobod a savanyúkáposztát, megforgatod. nem kell megdinsztelni. A lábost (jó nagy legyen!!!) zsírral kikened. A szalonnabőröket raktam le először. Ha nincs, akkor a káposzta 2/3-át leteszed a lábos aljába, és ráhelyezed a töltelékeket. A füstölt húst felszeleteled és közé rakod. A kolbászkarikákat szintén. Lefeded a maradék káposztával, és felengeded annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

Lassú tűzön másfél órát főztem.

Amíg készült, a kolozsvári szalonnából sütsz két kakastaréjt, a debrecenit bevagdalod, és szép pirosra sütöd azt is. Amikor leveszed a tűzről, a káposztát kiveszed, tejfellel készítesz egy vékony habarást, behabarod, ha egyet rottyant kész. Tálra szeded az apraját, rá a tölteléket, tejfelt rá, és a hegyibe a szalonnát és a debrecenit!
Ez egy csuda finom kaja, és ami fő, hogy nem hízlal, abszolúte diétás, koleszterinmentes, könnyű kis semmiség, meg mindentg tud, amitől a diétás nővérek a falnak mennek...

Ezt sokan karácsonykor, de újévre mindenképp elkészítik, én mostan, karácsony előtt, mert a mi családi hagyományainkban nem szerepel.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése