2009. november 29., vasárnap

Spenót pappardellével


Napok óta készülök spenótos tésztára. Előre kigondoltam, milyen ízekből álljon, és be is vásároltam hozzá. Amikor ihlet után jártam a gasztroblogokban, pennét, farfallát találtam, mindig csak rövid tésztát. Logikus, hogy kerestem valami szimpatikus hosszút csak nem spagettit, ami szintén megszokott, és ez a pappardelle volt. Hosszú metélt, csak szélesebb, jóval. És guszta gomolyagokban árulják. A spenótot is megkaptam, mirelit levelest, nem széttrutymózottat. És vettem hozzá jó kis bolgár juhsajtot, ami a hangzatos Szirén névre hallgat. (Tán csak nem halfarkú juh tejéből készült?)

Hozzávalók:

Egy fej lila hagyma, és három gerezd fokhagyma
Mindkettőt vékony szeletekre vágtam.



Egy zacskó (450 gr.) mirelit, leveles spenót.

15 dekagramm Szirén juhsajt, de alkalmas a feta jellegű sajtok bármelyike, ez kevésbé sós és kevésbé leves.

vaj, tej a besamelhez, tejfel

a liszt is a besamelmártáshoz kell

egy kevéske balzsamecet

és természetesen a pappardelle tészta


Elsőként elkészítettem a besamelmártást. Vajon egy kanál liszttel, és annyi tejjel, amennyit felvesz. Mivel nem volt itthon szerecsendió, ezért a hozzávalók közül hiányzik, de te feltétlenül tegyél bele!
Utána a spenót következett. Feltettem a hagymát, üvegesre dinszteltem, hozzáadtam a fokhagymát. Két perc múlva rátettem a spenótot. A labdacsokat eldolgoztam, hozzáöntöttem a besamelt, három kanál tejfelt, és mivel nekem sűrű lett, ezért egy kevés tejjel hígítottam.
Egy csapott kávéskanál kristálycukrot, és két evőkanál balzsamecetet tettem bele (ahova ecetet teszek, oda egy lehelletnyi cukrot is).
Amikor már majdnem kész volt (és nem igényelt figyelmet), akkor tettem fel a tésztát.
Egy spanyol révkalauztól hallottam, hogy a spanyolok a tésztát úgy főzik, hogy a főzési időt egy kicsit lerövidítik (ami a zsacskón van, ezen 5-6 perc volt) és a főzővízben hagyják egy kicsit állni. Öt percet főztem, és három percet állt, mielőtt leszűrtem volna.
És nehogy lemossad a kész tésztát! Elég, ha lecsepeg, máris teheted az asztalra.
Tálaláskor elsőként a tészta, rá a spenót, és a tetejére a juhsajt, kicsit elmorzsolva.

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése