2008. június 5., csütörtök

Lucskos krumpli, bográcsban

Nos, a kép "csak illusztráció", nem mintha egyébként nem az lenne, csak ezzel az a bibi, hogy éppen köröm-csülök-lapocka kombinációs gulyásféle rotyog benne. Ez a bográcsplacc afféle felújítás előtti, talált anyagokból készült (két szőlőkaró és egy betonvas rúd), a tüzet se kiépített , körülülős főzőhelyen raktam, de ez mit se von le használati értékéből. De majd jövőre! (Vagy kicsit később...)
A lucskos krumpli névre hallgató kaját az anyósomtól tanultam. Az újkrumpli szezonétele volt ez náluk.
Tehát a megtisztított újkrumplit karikára vágod. Hagymát jó bőven használj, ezt apró kockára vágd. Füstölt szalonna zsírjára dobjad, és rögtön hozzá is adhatod a karikára vágott szintén füstölt kolbászt. Ezek a füstölt dolgok az anyósom receptjéből hiányoztak, de bográcsos ételhez viszont kitűnően illenek.
Ha már megpárolódott a hagyma, megszóróm bőven pirospaprikával, elkavarom, majd rádobom a krumplit. Sózom, átkeverem, kicsit hagyom pirulni, majd felengedem vízzel. Épp, hogy ellepje. Hozzáadok egy felszeletelt paradicsomot és zöldpaprikát is. Hamar megfő az étel, tehát ne számíts arra, hogy a vizet el lehet párologtatni belőle, ezért csínján használd.
És most jön a frinc-franc, amit bográcsételnél nemigen csinálnak (legalább is én nem hallottam még): behabarod. Nem kell vastagon, és persze a tányérban utána szabad tejfelezni.
Ennyi. És finom. És olcsó. És gyors. És amíg elkészül lehet pihenni a bozótirtás vagy a sufni rendberakása közben.
Úgy gondolom, más is ismeri ezt az ételt, esetleg más néven. Ez azért érdekelne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése