2015. január 11., vasárnap

Seafalcon vs. Méregerős Paprika

Persze a Naga Jolokia nem mindenkinek mondana sokat, tehát a címben nem lehetett. Szóval én szeretem az erős paprikát. Lett légyen cseresznye, chili, vagy Cayenne-i bors, ami nem bors, de így "köztudódott".

Van nekem egy unokatesóm, és annak meg gyermekei. Kornél Kertészeti Egyetem, vagy Corvinus, ki tudja követni a sok bacselort meg mesterképzést, hol, minek, miért diploma. Legutóbb, amikor náluk voltunk, aszondja Kornél:
- Figyelj Popeye - mert vannak akik így hívnak, ki tudja miért -, adok neked Naga Jolokiát - és elővarázsolt két nájlon acskót, picurit, és mindegyikben egy szép piros paprika volt. Nem nagy, olyan kicsi cseresznyepaprika nagyságú. - Azért így adom, mert ha megrepedne, és a leve a kezedre folyik s ha a szádhoz nyúlsz, akkor nagyon megégethet!


Így kellő tiszteletre késztetett, beszéltünk még pár szót a Scoville skáláról, meg SHU, hogy bennfentesnek tűnjünk a sok laikus, béleletlen gyomrú halandók számára.

Itthon jött a kérdés, hogy mit csináljak belőlük? Elsőként rántottában teszteltem. A hagymával kissé megdinszteltem egy picike darabot, amit óvatosan, villával, késsel bontottam ki (a magokat gondosan kikaparva, egy se vesszen kárba). A bal oldalinak vágtam le a csücskét, és még egy kicsit hozzá. A villát félve, de megnyaltam, Kellemesen csíp. Ez már valami! Rántotta betermel, hááát... olyan, mintha két cseresznyepaprikát tettem volna bele, tehát csíp, de semmi különös.
Konklúzió: többet kell belőle használni!

A déli brokkoli krémlevesbe tettem a megbontott paprika kisebb részét, úgy, hogy maradt még egy fél. A leves csíp, talán már erősnek is mondható... A kiázott paprikafoszlányt megrágva erősebbnek tűnt a cseresznyepaprikánál, kellemesen melengette a számat, azt hiszem, ez már közel járt ahhoz, hogy erősnek nevezhessem...

A maradék fél paprikát néztem egy darabig, majd dühösen bekaptam, összerágtam,  és vártam.
Na, ez már valami! Csíp, éget, az egész számat, a torkot is kicsit, jó volt, de nem annyira erős, hogy levegőért kellett volna kapkodnom, izzadtam volna...
Nem lehet több 50 ezer SHU-nál...

Az SHU a Scoville Heat Unit, vagy Scoville Erősségi Egység valójában egy szubjektív mérce. A paprikából cukros vízzel kivonják a kapszaicint, majd elkezdik hígítani. Addig hígítják, amíg öt profi paprikakóstoló azt állapítja meg, hogy már egyáltalán nem csíp a hígított oldat.
Ez a fajta 2007-ben világrekorder volt 1 001 304 Scoville egységgel.
Azt gondolom, hogy mivel ez egy hibrid paprika, aminek csak az F1 nemzedéke hozza az összes tulajdonságot, amit én kaptam az már Fx-ik nemzedék lehetett.
Mit lehet itt tenni?

Vettem Yellow Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion Butch_t magokat, és kipróbálom, milyen terem belőle majd Akán!

Folytatása következik, természetesen.

4 megjegyzés:

  1. A személyes tapasztalatom alapján az is fontos, hogy mit ültetsz mellé. Tavaly ültettem trinidadi skorpiót, de nagyon lassan csírázik és lassan is nő, az őszi fagyokig nem tudott rendesen kifejlődni, szerintem február tájékán el kellene ültetni, hogy legyen ideje. Tavaly vettem a bhut jolokiát palántaként, az nem lett jó, viszont bevált a lemon globe mag, nagyon kellemesen erős paprika nőtt rajta. A tavalyelőtti bhut jolokia magról jó és baromi erős is lett. Ecetben eltéve sem igazán lehett megenni. :-)

    VálaszTörlés
  2. Magot a termett chiliről nem lehet fogni, mert ki sem csírázik. Egyedüli kivétel a numex twillight volt, de növekedésében determinált lett. :-) Ha érdekel magvételi lehetőség, nem reklámként, de én itt szoktam venni: chiligarden.eu Rendes ember, több tétel megrendelésekor mindig küldött valamit még ajándékba.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a jó tanácsot. Nyilván minden növény másként reagál a klímára, környezetre, növényekre, meg a fityfenére is.
    Én melegházban tervezem a palánta nevelését, és cserépben fogom tartani.
    Meglátjuk! :-)

    VálaszTörlés
  4. Én a chilimag.hu-ról rendeltem, én is kaptam ajándék Paprika Mix magokat!

    VálaszTörlés