2013. július 30., kedd

Chili babbal

Van úgy, hogy az ember hirtelen nagyon megkíván valamit. Nos én is így voltam a chilivel. Az asszony Pesten, így aztán főzhet megfelelően erős ételt. És mi más lenne, mint a chili?
Mivel az ötlet hirtelen jött, ezért konzerv babból készítettem.
Egy nagy fej hagymát vékonyan felszeleteltem. Ha magamnak főzök, akkor nem vágom a hagymát kockára, hagyom szálasra, mert én így szeretem. (Ha ezt az apám olvasná! Meg nem eszi a hagymát... az édesanyja sikeresen megutáltatta vele.) A hagymát szalonna kiolvasztott zsírjára tettem. Beleszórtam a doboz alján levő tavalyelőtti erős paprikát, felkarikáztam egy csípős zöldpaprikát, majd beledobtam fél kiló darált húst. Sóztam, borsoztam.
Amikor mr majdnem elfőtte a saját levét, szórtam bele egy evőkanál erős pirospaprikát (saját darálású), és beleöntöttem egy 25 dekás konzerv vörös babot. Jöttek a zöld fűszerek: zsálya és oregano valamint két nagy gerezd fokhagyma apróra vágva, csak egy keveset főztem együtt, nehogy a bab szétmenjen.
Olyan erős volt, hogy az egész fejem, nyakam, hátam izzadt, csak úgy csurgott rólam a víz!!! Rég ettem ilyen finom chilit!

2013. július 22., hétfő

A hobbiparaszt paradicsomja

 Nagyon szeretek a kertben matatni, tenni venni. Ezt érzem igazi "alkotásnak", megtermelni az élelmiszert (életet). Csinálom, ahogyan tudom, ahogyan az egészségem engedi. De akármennyit is végzek, a nap legkellemesebb órái ezek.
A jó pap holtig tanul, tartja a mondás, de nemcsak a pap, hanem a hobbiparaszt is! Én nem szégyellem, hogy amit nem tudok megkérdezzem, és amit hallok, azt alkalmazzam (főleg, ha nagyon igaznak tűnik).
Nos, így jártam a paradicsommal is. Van egy kertész barátunk a szomszédban, akitől most azt tanultam, hogy a paradicsomot gondozni kell.
Eddig egyszerű volt, azt csináltam, amit gondoltam: mag a földbe -> palánta -> kiültetés -> karózás és kötözés -> szüret.
Nos most már közbe jön a "metszés" vagy a lombozás is. A sok-sok levéltől megszabadítom a tövet, ami csak árnyékol, és elveszi a növény erejét.
Így nézett ki a paradicsom, láthatod, hogy milyen dús a lombozata, a gyümölcsök alig látszanak:

És így, miután megszabadítottam a felesleges levelektől. A zöld paradicsomok a napfényre kerültek, így már remény van arra, hogy a napfényen beérjenek! Arról nem beszélve, hogy a földbe ásott műanyag palackhoz is sokkal könnyebb hozzáférni öntözéskor! El kell mondjam, hogy ez nagyon bejött! A víz közvetlenül a gyökerekhez kerül, meg is látszik a növényeimen!


Itt a lugasparadicsomot mutatom, ugyanazzal a módszerrel kezelem, és nagyon szépen fejlődik!


És utoljára a támrendszer "kakukktojása", mert ez két tő kísérleti kolbásztök. Ha beválik, jövőre több lesz ebből is!


Mindenkinek jó kertészkedést!

2013. július 21., vasárnap

A nyári "szentháromság": padlizsán, paradicsom, bazsalikom

Sajnos elég régen írtam bejegyzést. Ugyanis van fontosabb dolgom is, mint a gép előtt vesztegetni a drága időt. Elmúlt a lelkesedés, talán majd télen visszatér, amikor a kert is pihen.

Most csak megmutatom az egyik ebédem, és a tegnapi vacsorám. Sajnos a padlizsán még nem a kertből való, de hamarost... A paradicsom és a bazsalikom igen!

 Az ebédem a padlizsános-paradicsomos-bazsalikomos spagetti volt. Igen közel áll a ratatujhoz, de mégsem az. A padlizsánt kockákra vágva megsütöm nagyon forró serpenyőben, hogy ne égjen, de azonnal piruljon. A paradicsomot dinsztelt hagymára dobom, sózom, adok hozzá borsot bőven, majd beleforgatom a sült tojásgyümölcsöt, végül mikor levettem a tűzről, jöhet a friss petrezselyem és bazsalikom. Isteni ebéd!

A tegnapi vacsorám egy nagy szelet pirítósra került: Az ujjnyi vastagra karikázott padlizsánt megsütöttem olíva olajban, tepsibe raktam, erre jött a paradicsom. Sóztam borsoztam. Megpakoltam bazsalikomlevéllel, majd jöhet a mozzarella!
Alig várom, hogy a kertben megteremjen az első padlizsán, ugyanezt fogok belőle készíteni!