2011. október 29., szombat

Zabpelyhes póréhagymaleves csicsókával

Az úgy indult, hogy tereprendezésre készültem. A ház mögötti építkezésből visszamaradt dombocskát tolólappal simára egyengettük, de ehhez, amit lehet kimentettem a legyalulandó terepről. Pár csicsókát kiástam és áthelyeztem olyan helyre, ahol az lesz a feladta, hogy a sok csalánt elfojtsa, és közben nekünk sok szép édes gumót neveljen. Egy ígéretes alól kiszedtem a termést, itt van, megmutatom. Ahhoz nem elég, hogy önmagában használjam, de arra igenis jó, hogy a receptben a burgonyát kiváltsa.



A receptet Seafalconné hozta a Bevezetés a gabonakonyhába című könyvecskéből, ő is készítette el, de én fotóztam, és teszem ki a netre, így aztán közösnek számít (ja, és én jóval többet ettem belőle...)
Tehát, hogyan járj el:
Megpucolod a csicsókát, és kockákra vágod. Egy jó vastag pórét karikákra szelsz és olajon megpárolod, és zabpehelyliszttel meghintve felengeded vízzel.
Fűszerezed: babérlevéllel, sóval, fehér borssal. Hozzáadod a tejszínt. Felteszed, s ha már két-három perce  forrt, akkor adod hozzá a csicsókát.
Most nagyon fontos eljárás következik! Azt mondod:
- Lekapcsoljam a gázt? - és nyúlsz a kapcsoló felé. De nem kapcsolod le.
- Ne kapcsoljam le? - kérdezed, s megrázod a fejed.
- Vagy mégis lekapcsoljam? - s valóban lekapcsolod. Ennyi forrás a csicsókának pont elég.
Most lefedve 15 percre félreteszed. Fedő alatt főzés nélkül megpuhul a csicsóka. Petrezselyemmel meghintve tálalod. (Nekünk speciel nem volt itthon...


Itt egy olyan változatot láthatsz, amikor lila hagymából készült és burgonyakockákat vágtunk bele.
Nagyon jó étvágyat kívánok!!!

5 megjegyzés:

  1. Na, tessék, itt a válasz, uram!
    Az én blogom válaszán is megtalálhatod!
    Elnézést a hőmérség Fahrenheit, és a szelciusnak semmi köze a recpthez, könnyen átlehet forditani. Egy év óta, te vagy az első aki felhozta nekem ezt a problémát. Máskülömben a TRANSLATE választás is lehet használni a blogomon. Köszönöm hogy a figyelmemre hoztad!

    Elisabeth said...

    Na tessék "Böske"...te is megkaptad a magadét!

    Jól van Mr. Seafalcon, itt van az egész chart, remélem hogy csak ez az egy hiba, de nem is merem kérdezni hogy egyáltalán tetszett-e vagy sem?...de nem is várom a választ, igy is megkaptam amit megérdemeltem, jajj hát ki hagytam a celsiust...ezer bocsánat!

    Gas Mark Fahrenheit Celsius Description
    1/4 225 110 Very cool/very slow
    1/2 250 130 ---
    1 275 140 cool
    2 300 150 ---
    3 325 170 very moderate
    4 350 180 moderate
    5 375 190 ---
    6 400 200 moderately hot
    7 425 220 hot
    8 450 230 ---
    9 475 240 very hot

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a csicsókát, ameddig Budapesten éltünk, előszeretettel fogyasztottam, de itt Kolozsváron nem látok :(

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, azt hittem Erdélyben mindenki ismer és használja...

    VálaszTörlés
  4. Pedig, rendszeresen piacon vásárolok, de még eddig nem találkoztam vele! Lehet Erdély ezen részén nem is terem?

    VálaszTörlés