2011. október 16., vasárnap

Paprikás kifli a kenyér világnapjára

Ma van a kenyér világnapja.
Erre az ünnepre farkasvakság vert meg. Láttam én több gasztrobloggernél is de tegnap martinellinél is, és végre leesett a tantusz, hogy akkor gyerünk, nekem is kell sütnöm valamit.
Limara készített egy fészbukos oldalt is, majd oda is felteszem a képekből az alsót.
Korán keltem, így lett ma reggelre paprikás kiflim. 
Az igen, de hol a fényképezőgépem? 
Jaj, istenem! Nem találom... megvan! 
De lemerült... hol a töltőm? 
- Ki látta a töltőt?
- Ott van, ahova tetted!
- De hol?
Nincs meg... nincs kép, nincs fotó.
Aztán eszembe jutott, hogy ezen a blogon mintha közreadtam volna valamikor, a kezdet kezdetén. Megtaláltam, s hogy ne kelljen keresni a régi bejegyzést, ide másolom az akkorit:
Tehát a Priwall motoroson tanultam Für Kálmántól, aki minden vasárnap ezzel örvendeztetett meg minket!

Hozzávalók 32 kiflihez: 1 kg. finomliszt, 20 dkg margarin, 0,5 l. tej, 2 tojás, másfél élesztő, 1 kávéskanál "igazán piros" pirospaprika, só.
A langyos tejjel és élesztővel kovászt készítünk, a lisztbe beleszórjuk a pirospaprikát és a sót, beleütjük a tojásokat. Eldolgozzuk, 15 dkg olvasztott margarint apránként hozzáadjuk, a tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, négy cipót formázunk. A cipókat kerekre kinyújtjuk, és a kép szerint felvágjuk. Olvasztott margarinnal megkenjük a szeleteket, majd kifli alakra feltekerjük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben kisütjük.

Nos, elmondhatom, hogy elég nagy sikere volt, viszont az efféle dolgoknak van egy nagy hibája: pillanatok alatt elfogy (ha van rá három, szép nagydarab férfiú, mint nálunk).
Kálmán megérdemli, hogy megmutassam, nem csalás, nem ámítás, ő a "szellemi atyja" ennek a kiflinek, még akkor is, ha itt éppen a kenyerével dicsekszik. Mert ugyebár, az mindenki előtt nyilvánavaló, hogy egy hajón a szakácsnak kenyeret is kellett sütniük.

Na, ezzel kapcsolatban elmondom, hogy miféle mondás is járta a magyar hajókon, ha új, kezdő szakács érkezett:
- Öreg, nekem itt ne azzal dicsekedj, hogy hidegtálas szakács voltál a Hiltonban, azzal nem élsz meg egy hajón, de ha a Mári néni kocsmájában a szeneslegények nem vertek agyon a pörkölt és babgulyásod miatt, akkor itt is megmaradsz!

12 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, hogy megemlítettél. Nagyon jól néznek ki a kifliid, látom kirugták magukat. Ezt a receptet elmentem, mert szerete a kiflit.

    VálaszTörlés
  2. Én is alaphangon 1 kg liszttel indítom a sütést, mert szemvillanás alatt tűnnek el az efféle sütögetések, a receptet vittem, köszönettel :)

    VálaszTörlés
  3. Hú de jó kis recept, ezt ki kell próbálnom:) Az én kenyérkéim még csak most kelnek, mert én lustálkodtam ma reggel. De még nincs vége a napnak:)

    VálaszTörlés
  4. nartinelli, ez csak természetes.

    Vicuska: a recept a tiéd, illetve azé, aki viszi!

    trollanyu: Itt most sok dolog van, mi már el is felejtettük...

    VálaszTörlés
  5. Szépek ezek a kiflik. Lehet hogy nem is hajóskapitány, hanem hajószakács voltál?

    VálaszTörlés
  6. Hobbychef: ne már... ott a szakács képe!!! :)))

    VálaszTörlés
  7. Mentségemre legyen mondva, itt voltak a hétvégén az ikerunokáim, így aztán jól megfeledkeztem a Kenyér Világnapjáról:( Pedig én is szerettem volna sütni ez alkalomból...)

    VálaszTörlés
  8. Szépségesek lettek, de én is csak gyönyörködni jöttem, mert én is lustálkodtam a hétvégén!

    VálaszTörlés
  9. Ez jó, ez tetszik, ha egy pasi nem csak húst tud sütni, de pékárút is!:))

    VálaszTörlés
  10. Teakert: Meg kenyeret, meg ciabattát, meg pizzát, meg focacciát, meg mindent, amit akarsz. De a sütikémet az asszonyra bízom!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszták lettek ezek a paprikás kiflik, és biztos finomak is.

    VálaszTörlés
  12. Szemi, köszönöm, és valóban finomak! Csináld meg te is!

    VálaszTörlés