2011. szeptember 28., szerda

Bóti kemikália helyett ételízesítő és... (házi vegeta)

Utálom a glutamátot. Gyűlölöm az ízfokozókat. Ki nem állhatom a nagy e bötüt, ha az számmal párosul és az élelmiszer alkotórészei között szerepel.
Az egyik újonnan felfedezett erdélyi fakanálforgató nagyon hasznos receptet ad közre, és persze sokan mások is, mert később több helyen felfedeztem. Innen már csak egy lépés, és készül a konyhában!
Megvettem a hozzávalókat: másfél kiló sárgarépát, egy kiló fehéret, egy nagyobb zellert (40 dekás), fél kiló veres hagymát, egy kisebb fej karfiolt és egy kiló paprikát (zömmel pirosodó, sárga de aligzöldet. A kertből szedtem hozzá 6 közepes paradicsomot, négy karalábét, négy zellernek a zöldjét, és egy maroknyi fodros petrezselymet, no meg 4 fej fokhagymát, de ez saját, tehát egyenlő 2 fej boltival.
A zöldségeket megmostam, kisebb darabokra vágtam, majd bele a robotgépbe, és a forgókéssel apróra vágattam. Ehhez adtam vagy 60 deka sót, a nátrium glutamátot, a dinátrium  ionizáltat, és a riboflavint az élelmiszeripar tolja fel magának... Ezután kézzel alaposan eldolgoztam, majd kétségbe estem.
Mikor fogjuk mi ezt a töméntelen ételízesítő krémet elhasználni? De inkább a 2ség, mint hogy kevésnek találtasson! Természetesen nem ez a teljes "termés", itt most azt is megmutatom, hogy csináltam kakukkfüves olajat is, ez majd salátákba megy.
Beszúrás 2012-ből: pontosan egy évig tartott ki! És sokkal jobb, mint bármelyik bolti! Ma megyek Kisbérre a piacra, és veszem a hozzávalókat...!

6 megjegyzés:

  1. Bizony én is készítettem, nem is használok bolti ételízesítőt.

    VálaszTörlés
  2. Nálad is olvastam! :D
    És megmondom, hogy fogy... már nem vagyok kétségben!

    VálaszTörlés
  3. Természetesen ez a házi ételízesítő kiváló. Én is készítettem sokszor, amikor még nem csak kétfős volt a háztartásunk. A receptet Magyar Elek: Az Ínyesmester éléskamrája c. könyvéből vettem. (Szerintem megérdemel egy említést.)
    De: nem vagyok vegyész, de elég sokat olvastam az adalékokról. Nem kellene átesni a ló másik oldalára. Lásd pl. http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok és annak a cikknek a hivatkozásait!
    Lehet, hogy ezzel nagy felháborodást vívtam ki, vállalom :)

    VálaszTörlés
  4. Én is mostanában készítettem kakukkfüves olajat, és tervben van egy erős Pista is.
    De a Te recepted is megtetszett:)

    VálaszTörlés
  5. Az olajat nálad láttam, de mivel nem volt leírás csak kép, én is csak a képet tettem ki... ahogyan gondoltam, olíva olajat öntöttem a megmosott ágakra.

    VálaszTörlés
  6. Itt is köszi! :) Ez nekem annyira tetszik. Mármint a fotón, kár hogy ilyen későn eszmélek. Bár paprikán, paradicsomon meg karfiolon kívül még mindenből találok itthon. De ha a szomszéd piacon még normálisnak tűnő paradicsomot találok, ezt kipróbálom, úgyis át kell már ugorni jó házi csalamádéért, mer' az nálunk sose sikerül :)

    VálaszTörlés