2009. március 27., péntek

Indiai sárga leves

Ezt a levest mindig másképpen készítem, már ami a fűszereket illeti. Természetesen, vaj helyett ghít kell használni az indiai konyhában.

Vajon piríts meg kardamom, római kömény és ánizsmagot. Dobd rá a kockára vágott (3 db) burgonyát, (1 szál) sárgarépát, dinszteld meg. Szórd meg liszttel, majd öntsd fel íróval. Mikor a burgonya félig puha, add hozzá a karfiolt és a mirelit zöldbabot. Mielőtt lezárod egy kiskanál kurkumával színesítsd. Én mindig adok hozzá egy kevéske illatos ecetet (ma például balzsamecetet, de finom a tárkonyecettel is!)


Én nem íróval készítem. Két liter tejet felforralok, adok hozzá egy kiskanál vízben feloldott citromsavat. Ez összekapja, leszűröm, és ezzel a savóval készítem a levest. A túróból sajt lesz. Csak holnap, de ha időben készítem, akkor ezt a sajtot kockára vágom, és megsütöm, s bele a levesbe.

Hidegen és melegen egyaránt nagyon ízletes.

Jó étvágyat.

2009. március 16., hétfő

Fonott kalács zöld dióval

Az ősszel eltett zöld dió befőttből volt még egy üveggel. Az alábbi kalácshoz használtuk el:

75 deka lisztet szitálj tálba (azért kell, hogy levegős legyen, sokáig nem csináltuk, de rájöttünk, mi az oka!), adj hozzá egy kávéskanál sót, egy evőkanál cukrot, jól keverd össze.
Másfél deci tejjel futtass meg 4 dkg. élesztőt, tíz deka puha vajjal és két tojással és az apróra vágott zöld dióval dolgozd el. (Az asszonykám - mert övé a dicsőség - egy üveg befőtt felét használta el.) Közben add hozzá (szükség szerint) a zöld dió levét (ettől lett "lilás" árnyalatú a tészta), öt percig gyúrd. Lisztezett tálban egy órán át keleszd.
Oszd két felé, egy kisebb és egy nagyobb darabra. A kisebb darabba gyúrjál bele egy citrom reszelt héját, a nagyobbikba tíz deka vágott mandulát.
Készíts mindkét darabból egy-egy fonatot, tedd a tepsibe helyezett sütőpapírra. Egy tojást egy kevés vízzel keverj el, és kend meg a tetejüket. Szórd meg maradék mandulával, és takard le, pihentesd harminc percig.
A sütöt 200 fokra hevíted és 40-50 percig sütöd.
Az eredeti recptben 2,5 dl. tej szerepel, persze zöld dió nélkül.

Jó étvágyat hozzá!

2009. március 8., vasárnap

Túrósbéles

Hát most mondja meg valaki, hogyan lehet úgy fogyni, hogy az asszony ilyet tesz elém? És az a legszebb, hogy pofonegyszerű!
Hozzávalók:
25 dkg. grízes liszt,
20 dkg. porcukor,
2 egész tojás,
4 dl. tej,
1 csomag sütőpor,
50 dkg. tehéntúró, mazsola,
10 dkg. vaj.

A lisztet összekevered a cukorral és a sütőporral, a tepsit 5 dkg. vajjal kikened. (Jó vastagon!) Ráteszed a lisztes keverék felét, majd az összetört túrót, mazsolát és a visszamaradt lisztes keveréket. Végül az egész tojást elkevered a tejjel, ráöntöd a masszára, majd rácsepegteted a megmaradt vajat. Közepes hőfokon pirosra sütöd.
Ez volt az alaprecept. Az asszonykám hozzátett vízben áztatott aszalt áfonyát. Csuda finomságos!

2009. március 1., vasárnap

Mogyorós, lekváros rétes

A recept a Paprika TV-ből való, és nem lóditottak, mert valóban finom!
Persze pirinyót átalakítottuk a magunk ízlésére.
Pardon! Az asszonykám, mert ő "főzte" a rétest, nem én.
Veszel bolti réteslapot, egy lapot kiterítesz, megolajozod, erre teríted a másikat. Megkened - lehetőleg házi - baracklekvárral, erre szóród a fele-fele arányban összekevert cukrot és megtört mogyorót (amerikaiból készítettük, de szerintem jó mandulából is). Amit másképp csinált az asszony, hogy nem fele-fele volt a cukor és mogyoró, mert túl édes lett volna. Összetekered, felversz egy tojást, megkened vele és forró sütőben (azt hiszem a TV-ben 200 fokot mondtak, de mivel nálunk nincs sütőfokoló, én az ilyesmire nem vagyok vevő, nem jegyzem meg...)
Ha kisütted, meg lehet porcukrozni, de attól én mindig idegösszeomlást kapok ha a számhoz ér, ezért a családot leszoktattam róla.