2007. február 20., kedd

Szalvétagombóc

A szalvétagombóc egy őrült nagy siker! Amikor először elkészítettem, magam se gondoltam, hogy ennyire finom lesz. Azóta többször is elkészítettem, és mindenki szereti.
Akkor nézzük:

Hozzávalók:
25 dkg szikkadt zsemle, 2 ek. liszt, 15 dkg vaj, 6 dkg bacon szalonna, 1,5 dl tej, 3 tojás, só, petrezselyem. Ugye mondanom se kell, hogy ez is kenyérbélből készül, mert hol kapsz zsemlét? Legközelebb Lengyelországban, ott még van finom, harapható, aminek van anyaga és nem levegő belül, és nem borotvaéles burok kívül...

Elkészítése:
Az apróra vágott zsemlét egy tálban összekeverjük a liszttel. 6 dkg vajat felforrósítunk egy serpenyõben, majd az apróra vágott szalonnát aranysárgára pirítjuk benne, és a zsemlekockára öntjük. A tojást a tejjel felverjük, megsózzuk és a zsemléhez adjuk. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtõszekrényben pihentetjük. Ezután a masszából egy nagy kerek cipót formázunk, belecsomagoljuk alufoliába és enyhén sós vízben kb 30 percig fõzzük. Kivesszük a fóliából és cikkekre vágjuk, mint a dinnyét. Tálon elrendezzük és barnulásig forrósitott vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.
Nagyon finom vadas mellé köretnek.
Ha ezekbõl a mai, semmitérõ, ízetlen, "anyagtalan" zsemlébõl készíted, akkor sokkal több kell, mert kinyomod belõlük a levegõt, ami a zsemle 90%-a. Ajánlom, hogy kenyérbõl készítsd, és tovább tartsd hűtõben!

Zsemlegombóc


Ha kitettem a vadast, akkor gyorsan jöhet a körete is:
Zsemlegombóc, ami persze kenyérből készül, hiszen ma már nem kapni olyan zsemléket, mint hajdanán, amikor kitalálólodott a recept.
Tehát:
Hozzávalók:
6-7 karéj kenyér, kevés zsír vagy szalonna, petrezselyem, 2 tojás, tej, só, bors, liszt
Elkészítése:
A kenyérről levágtam a héját, kockákra szeltem. Most vagy szalonnát teszel egy tepsibe, és mellé a kenyérkockát, vagy mint én tettem, libazsírral kikentem a tepsit, és úgy tettem a sütőbe, mintegy 10 percre. Még nem kezdett el pirulni, de volt már rózsaszín darab...

Hagytam kihűlni.

Ezután tálba tettem, két tojást felvertem tejben, borsoztam, sóztam, és a kenyérre öntöttem. lassan adagoltam a további tejet, közeben alaposan elkevertem a kockákat, hogy szívja fel. Meghintettem petrezselyemmel, majd lisztet kevertem hozzá, azt érezni kell, hogy ne többet, mint ahogy összeáll.

Vizes kézzel gombócokat formáztam, forró vízbe tettem, és megfőztem. Nem elég, ha feljön a víz tetejére, legalább tíz percig főztem egy adagot.

A vadasnak kiváló körete!

Az első egy vadas recept


Ez egy tök új műfaj számomra, már vagy három blogom töröltem, mert nem tudom, hogyan induljak el...

Remélem, ez nem jut ugyanarra a sorsra.
Szóval a címe ugye Hajóka konyhája, hát akkor konyha:
Az ember szeret főzni. (Itt nem általános alany az ember, mert az én vagyok, az asszony alszik még ilyen nagyon hajnal tájt.) Nálunk a recept, mintha így kezdődne:
"Végy egy digitális fényképezőgépet...". Igen, mert ha főzök, akkor azt ki szoktam tenni a honlapomra. Már van egy csomó receptem kint - és másról most nem beszélünk -, annyira, hogy kezd túlnőni a tudásomon a honlap, magyarán kezd problémás lenni a megjelenítése. Sajnos nem vagyok olyan programozó, hogy egy adatbázist meg tudnék alkotni, így azt hiszem, ez egy igen jó lehetőség.

Na, nézzük, hogyan tudok ide beszúrni képet?
Jé, hát ez nem volt valami nagy was ist das!

Szóval ki tudtam tenni a vadast, amit vasárnapra főztem volt.

Hozzávalók:
A páchoz: egy kiló húshoz egy sárgarépa, egy fehérrépa, egy kevés zeller, egy kis fej hagyma, babérlevél, borókabogyó, bors, só.
A főzéshez: egy fej hagyma, két deci vörösbor, mustár, tejfel.


Elkészítése:
A húst bepácolom: megsózom, lefektetem egy lábasba, majd a páchoz valókat hús kilónként egy liter vízben felforralom, majd ráöntöm a húsra, hagyom kihűlni, és be a hűtőbe, több napra. Naponta megforgattam a húsokat, ami nálam négy napig volt a páclében.
Amikor eljött a főzés napja, akkor kiveszem a léből a húsokat, kevés olajon megkapatom, hogy éppen kifehéredjen, és elkezdem megpárolni a leszűrt páclében.
Abban az edényben, amiben sült, a zsíron megpirítom a hagymát, beleteszek két-három kanál cukrot. Amikor megkaramellizálódott, hozzáadok egy kevés vörösbort, majd (és mivel több szószt akartam készíteni, mert a következő nap spagetti lesz vadasmártással, ezért egy-egy szál friss zöldséggel, sárga, fehérrépa és zeller megtoldottam az alapanyagokat. Ezeket tettem fel dinsztelni, amikor kissé már megdinsztelődtek, akkor) a pácléből kivett zöldségeket hozzáadom, és megpárolom. Természetesen minden fűszer belekerült, ami a páclében is volt. Ha már majdnem puha, felengedem a lével, amiben a nyulat párolom, és merülő turmixszal elturmixolom az egészet. Hozzáadom a maradék vörösbort, ízesítem mustárral, és beleöntöm a tejfelt (na, ezt jól elfelejtettem).
Ezután beleteszem a húsokat, és még pár percig együtt főzöm, amíg meg nem puhul.
Zsemlegombóc, szalonnagombóc, spagetti a szokásos körete.

Na, ez kint van...